GK & Current Affairs – October 30, 31, 2015

1. Whose birthday is being celebrated as National Unity Day (Rashtriya Ekta Diwas) in India?
[A]Indira Ghandi
[B]Sardar Vallabhbhai Patel
[C]P V Narasimha Rao
[D]Jawaharlal Nehru
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel
Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day) is celebrated to pay tribute to Patel, who was instrumental in keeping India united. It is to be celebrated on 31 October every year as annual commemoration of the birthday of the Iron Man of India Sardar Vallabhbhai Patel, one of the founding leaders ofRepublic of India.
2. Which organisation signed Moscow Declaration for partnership in addressing common regional and global socio-economic challenges by utilising science, technology and innovation (STI)?
[A]BRICS
[B]SAARC
[C]ASEAN
[D]SCO
Answer: BRICS
BRICS nations Brazil, Russia, India, China and South Africa signed Moscow Declaration for partnership in addressing common regional and global socio-economic challenges by utilising science, technology and innovation (STI). It was signed at the third meeting of the BRICS Ministers for Science, Technology and Innovation held in Moscow, Russia.
3. Who will be the chairman of the proposed National Tribal Advisory Council?
[A]Home Minister
[B]Tribal Affairs minister
[C]Prime Minister
[D]Union Secretary
Answer: Prime Minister
Government has decided to set up a National Tribal Advisory Council for effecting monitoring and implementation of various tribal welfare schemes. This was announced by Union Tribal Affairs Minister Shri Jual Oram. The council will be chaired by the Prime Minister and will meet once or twice in a year.
4. Virendra Nath Misra, who died recently, was an eminent ____?
[A]Environmentalist
[B]Archaeologist
[C]Journalist
[D]Author
Answer: Archaeologist
V N Misra was one of the eminent archaeologists of post-independent India. He was known as doyen of Indian prehistoric archaeology. Misra was best known for his extensive field studies and excavations in Central India and Rajasthan, where he made several significant contributions to the reconstruction of India’s prehistoric past.
5. Who is the chairman of the drafting committee constituted for framing the New Education Policy?
[A]Shailaja Chandra
[B]T S R Subramanian
[C]Sewaram Sharma
[D]J S Rajput
Answer: T S R Subramanian
Ministry of Human Resource Development has decided to constitute a Drafting Committee for framing the New Education Policy. The Chairman of the Drafting Committee is Shri T.S.R. Subramanian, Former Cabinet Secretary and the four members are: Smt. Shailaja Chandra, former Chief Secretary, NCT of Delhi; Shri Sewaram Sharma, former Home Secretary, NCT of Delhi; Shri Sudhir Mankad, former Chief Secretary, Gujarat and Prof. J S Rajput, former Director, NCERT. The National University of Educational Planning and Administration (NUEPA), New Delhi will act as its Secretariat. The Committee is expected to submit the Draft National Education Policy as soon as possible but not later than 31st December, 2015. Along with the draft education policy, the Committee will also submit a Framework for Action.
6. Recently, which former British PM has concedes rise of Islamic State is due to Iraq war?
[A]Edward Heath
[B]John Major
[C]Gordon Brown
[D]Tony Blair
Answer: Tony Blair
British former Prime Minister Tony Blair has apologised for mistakes made over the Iraq War. He conceded that the war has caused the rise of Islamic State militant group.
7. The bilateral naval exercise “SLINEX-2015” has been held between which of the following countries, recently?
[A]India and China
[B]India and South Africa
[C]India and Sri Lanka
[D]India and Japan
Answer: India and Sri Lanka
The 4th edition of Sri Lanka-India bilateral Naval Exercise (SLINEX-2015) has been held at Trincomalee coast, Sri Lanka. The 6-day exercise is focused on anti-piracy exercises, gun firings, cross-deck helicopter operations and anti-surface operations. The purpose of 2015 SLINEX is to enhance the capability of the two navies to work together at sea and contribute towards maritime security in the region. The exercise also seeks to reinforce the strong neighbourly ties underscored by extensive maritime interaction.
8. Which state government of India has recently raised 33 % quota for women in government jobs?
[A]Uttar Pradesh
[B]Himachal Pradesh
[C]Andhra Pradesh
[D]Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh
The Madhya Pradesh government has decided to provide 33 % reservation to women in government jobs. With this decision, the reservation to women in government jobs in the state has been increased from present 30 % to 33 %.
9. The 2016 South Asian Rugby 7’S Championship will be hosted by which state of India?
[A]Kerala
[B]Jammu and Kashmir
[C]Himachal Pradesh
[D]Uttrakhand
Answer: Jammu and Kashmir
The 2016 South Asian Rugby 7’S Championship will be hosted by Jammu and Kashmir at Bakhshi Stadium from June 18 to June 20, 2016. The 8-teams from many countries viz. Sri Lanka, Pakistan, Afghanistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh and India will participate.
10. Which country has recently introduced biometric visas to Indians?
[A]Russia
[B]Germany
[C]France
[D]England
Answer: France
To facilitate easy travel throughout the Schengen Area (Europe) and aid in issuance of long-term visas, France has introduced biometric visas to Indian nationals from November 2, 2015. The recorded biometric data will be stored for a period of 59 months (almost 5 years) and will remove the need for applicants to come in person again for renewing their visa.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments