11. Which Union Ministry issued orders to block over 100 betting and loan-lending Chinese apps?
[A] Ministry of External Affairs
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Defence
[D] Ministry of Electronics and IT
Show Answer
Correct Answer: D [Ministry of Electronics and IT]
Notes:
The Centre has initiated the process to block 138 betting and 94 loan-lending Chinese apps on an emergency basis.
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has issued blocking orders based on emergency request by the Nodal officer of Ministry of Home Affairs. The move was taken after confirming that these apps contain material that is prejudicial to sovereignty of India under Section 69 of IT Act.
12. Which institution regulates the limits of shares or voting rights in a banking company?
[A] SEBI
[B] RBI
[C] Ministry of Finance
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: B [RBI]
Notes:
The Reserve Bank of India issued Master Direction – Reserve Bank of India (Acquisition and Holding of Shares or Voting Rights in Banking Companies) Directions.
As per the directions, permission to acquire shares or voting rights in a banking company for non-promoter will be limited to 10 % in case of individuals, non-financial institutions, and financial institutions connected with large industrial houses. The limit is 15 % in case of financial institutions, PSUs and government. RBI recently allowed DSP Investment Managers to hike its stake in DCB Bank to 9.99 per cent.
13. As per the Union Budget 2023, what is the per capita income in India, as of date?
[A] Rs 4.15 lakh per annum
[B] Rs 3.75 lakh per annum
[C] Rs 2.55 lakh per annum
[D] Rs 1.97 lakh per annum
Show Answer
Correct Answer: D [Rs 1.97 lakh per annum]
Notes:
Union finance minister Nirmala Sitharaman said in her Budget speech that the per capita income in India has more than doubled to ₹ 1.97 lakh over the past nine years.
The EPFO membership has more than doubled to 27 crore. She also announced that the government made cash transfer of ₹2.2 lakh crore under the PM-KISAN scheme.
14. What is the expansion of PVTG, with respect to Government schemes?
[A] particularly vulnerable tribal groups
[B] primarily vulnerable tribal groups
[C] particularly valuable tribal groups
[D] primarily valuable tribal groups
Show Answer
Correct Answer: A [particularly vulnerable tribal groups]
Notes:
Finance Minister stated that the Pradhan Mantri PVTG Development Mission will be launched, to improve socio-economic conditions of the particularly vulnerable tribal groups (PVTGs).
Rs.15,000 crore will be made available to implement the Mission in the next three years under the Development Action Plan for the Scheduled Tribes.
15. Which institution releases ‘Food Price Index’ which tracks the most globally traded food commodities?
[A] World Bank
[B] FAO
[C] World Economic Forum
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: B [FAO]
Notes:
The United Nations food agency, the Food and Agriculture Organization’s (FAO) price index tracks the most globally traded food commodities.
As per the recent FAO Food Price Index (FFPI), World food prices decline for 10th month as recorded in January- FAO Food Price Index (FFPI). The index averaged 131.2 points in January against 132.4 for December.
16. BIND Scheme, which was seen in the news, is associated with which Ministry?
[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Information and Broadcasting
[D] Ministry of Power
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Information and Broadcasting]
Notes:
Of the Rs 1,100 crore estimated for the Ministry of Information and Broadcasting, Rs 600 crore has been set aside for the recently announced Broadcasting Infrastructure and Network Development (BIND) Scheme.
The scheme has a total outlay of over Rs 2,500 crore. The scheme aims to boost public sector broadcasting in the country and focuses on infrastructure development of Prasar Bharati, including All India Radio (AIR) and Doordarshan (DD).
17. Parli Vaijnath Electrification Project, which was seen in the news, was undertaken in which state?
[A] West Bengal
[B] Maharashtra
[C] Assam
[D] Jammu and Kahmir
Show Answer
Correct Answer: B [Maharashtra]
Notes:
Parli Vaijnath-Vikarabad Railway Electrification Project was completed recently, after which the entire route of 268 kilometers is now electrified.
Parli Vaijnath is a city of Maharashtra. The project will benefit the people of Telangana, Karnataka and Maharashtra.
18. Which institution released regulatory measures on climate risks and sustainable finance?
[A] NITI Aayog
[B] Reserve bank of India
[C] Securities Exchange Board of India
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: B [Reserve bank of India]
Notes:
The Reserve bank of India (RBI) has recently announced regulatory measures on climate risks and sustainable finance.
The new guidelines focused on creating a broad framework for promoting the acceptance of green deposits, a disclosure framework on financial risks associated with the climate crisis and guidelines for climate scenario analysis and stress testing.
19. Who is the chairperson of the special committee to examine the need for a separate competition law for digital companies?
[A] Manoj Govil
[B] Ashwini Vaishnaw
[C] Nirmala Sitharaman
[D] Ramesh Chand
Show Answer
Correct Answer: A [Manoj Govil]
Notes:
The government has set up a special committee to examine the need for a separate competition law for digital companies.
Chaired by Corporate Affairs Secretary Manoj Govil, the committee will review whether existing antitrust laws in the country are equipped to deal with the challenges that have emerged from the digital economy, and submit to the government a draft Digital Competition Act within three months.
20. ADB has approved 130 million USD for Subtropical Horticulture, Irrigation, and Value Addition Project in which state?
[A] Karnataka
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: D [Himachal Pradesh]
Notes:
The Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of 130 million USD for the implementation of the Himachal Pradesh Subtropical Horticulture, Irrigation, and Value Addition Project.
The purpose of this project is to assist at least 15,000 farm households to make them more resilient to climate change through improved irrigation and water management.