21. What is the name of the ‘Indian military joint training exercise’, which was held recently?
[A] Trishakti Prahar
[B] Atmanirbhar Prahar
[C] Vikram Prahar
[D] Trilok Shakti
Show Answer
Correct Answer: A [Trishakti Prahar]
Notes:
The Indian military forces concluded a joint training exercise named ‘Trishakti Prahar, which began in North Bengal.
As per defence sources, the aim of the exercise was to practice battle preparedness of the security forces, using latest weapons and equipment in a networked, integrated environment, involving the Army, the Indian Air Force and CAPFs.
22. Which country introduced new family laws called ‘Federal Personal Status Laws’?
[A] USA
[B] UK
[C] UAE
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [UAE]
Notes:
A set of new family laws, referred to as ‘Federal Personal Status Laws’, for non-Muslims residing in the United Arab Emirates (UAE) came into force.
These laws will apply to non-Muslim expatriates or foreigners living in UAE and cover various aspects of family law like marriage, divorce, child custody, inheritance, wills, and paternity. The new reforms to UAE’s judicial systems originate from Abu Dhabi’s Civil Family Court System, which allows non-Muslim couples to divorce or marry without following the Sharia laws.
23. ‘VIHANGAM’ Web portal, which was seen in the news, is associated with which field?
[A] Digital Currency
[B] Drone technology
[C] E-Sports
[D] Defence
Show Answer
Correct Answer: B [Drone technology]
Notes:
Coal India arm, Mahanadi Coal Fields (MCL) MCL has introduced drone technology in coal mines for environmental monitoring, volume measurement and digital mapping of mines.
The technology has been introduced through the launch of a web-based portal ‘VIHANGAM’ along with a drone and ground control system. The portal allows an authorised person to access real time drone video from the mine through a dedicated internet lease line near the mines.
24. Which city is the host of the ‘First G-20 Energy Transition Working Group meeting’?
[A] Bengaluru
[B] Kolkata
[C] Bhubaneswar
[D] Leh
Show Answer
Correct Answer: A [Bengaluru]
Notes:
The First G-20 Energy Transition Working Group meeting was recently inaugurated in Bengaluru in the presence of Union Minister of Power and New and Renewable Energy R K Singh and Union Minister of Coal and Mines Prahlad Joshi.
India stands committed to reduce emissions intensity of GDP by 45 percent by 2030 from 2005 level. The country also aims to achieve close to 50 percent cumulative electric power installed capacity from non-fossil fuel-based energy resources by 2030.
25. The GDP growth rate of which neighbouring country of India was recorded at 7.10 percent for FY22?
[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Pakistan
[D] Nepal
Show Answer
Correct Answer: B [Bangladesh]
Notes:
Bangladesh recorded a 7.10 percent GDP growth rate for the Financial Year (FY) 2022 which marks an increase from 6.94 percent in FY 2021 and 3.45 percent in FY 2020.
As per the Bangladesh Bureau of Statistics (BBS), the per capita income of Bangladesh is USD 2793. The service sector in the Bangladesh economy has the highest share of 51.48 percent.
26. Tejaswin Shankar, who was seen in the news, is associated with which sports?
[A] Weight lifting
[B] High jump
[C] Cricket
[D] Chess
Show Answer
Correct Answer: B [High jump]
Notes:
Commonwealth Games 2022 bronze medallist Tejaswin Shankar won the men’s high jump event at New Balance Indoor Grand Prix 2023 in Boston, USA.
At the World Athletics Indoor Tour Gold event, Tejaswin Shankar claimed first place with a jump of 2.26 metres. He beat the 38-year-old Donald Thomas of the Bahamas, a 2007 world champion.
27. Which institution launched the ‘Zero-Draft’ of the Pandemic Treaty?
[A] World Bank
[B] World Health Organisation
[C] World Economic Forum
[D] International Monetary Fund
Show Answer
Correct Answer: B [World Health Organisation]
Notes:
The ‘zero-draft’ of the pandemic treaty was launched recently by the World Health Organization’s Intergovernmental Negotiating Body (INB).
The international treaty is expected to be presented at the World Health Assembly in 2024. The aim of the pandemic treaty is to strengthen national and international-level preparedness against future pandemics.
28. As per a UNSC report, which country stole more cryptocurrency assets to support its ballistic missile and weapons of mass destruction programmes?
[A] North Korea
[B] USA
[C] Australia
[D] China
Show Answer
Correct Answer: A [North Korea]
Notes:
North Korea stole more cryptocurrency assets in 2022 than in any other year, as per a recent report by United Nations.
As per the report, most of the money stolen was used to support its ballistic missile and weapons of mass destruction programmes. North Korea-linked hackers stole virtual assets worth USD 630 million while its cyber currency heist stood at USD 1 billion.
29. As per a recent government data, half of India’s migrant population works in countries of which bloc?
[A] ASEAN
[B] OPEC
[C] GCC
[D] SAARC
Show Answer
Correct Answer: C [GCC]
Notes:
The Gulf Cooperation Council (GCC) is a union of six Arab states namely Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates.
The Indian Government revealed that around half of India’s migrant population works in the Gulf Cooperation Council (GCC) countries. Most of the migrants are semi-skilled or unskilled workers, while 20-23% are white-collar professionals such as doctors, engineers, architects, chartered accountants, and bankers.
30. Which neighbouring country of India partnered with Russia for developing nuclear power?
[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Myanmar
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: C [Myanmar]
Notes:
Myanmar’s military-led government has inaugurated a nuclear power information centre, along with Russia’s state atomic energy company.
This is seen as a step toward developing atomic power to fill energy shortages in the Southeast Asian nation. Myanmar hopes to build and operate a reactor under a preliminary agreement between Myanmar and Russia’s Rosatom that was signed in 2015