41. How many percent of GDP has the Center forecast the budget deficit to be in FY24?
[A] 5.9 percent
[B] 4.3 percent
[C] 3.9 percent
[D] 6.6 percent
Show Answer
Correct Answer: A [5.9 percent]
Notes:
The Centre has pegged the fiscal deficit for 2022-2023 and 5.9 percent of GDP for FY24, Finance Minister Nirmala Sitharaman said during her Union Budget speech.
42. Which of the following best describes “VIHANGAM”?
[A] It is an agricultural technique.
[B] It is a type of software for monitoring coal mines.
[C] It is a novel mode of transportation in coal mines.
[D] It is a tool used in the oil and gas industry
Show Answer
Correct Answer: B [It is a type of software for monitoring coal mines.]
Notes:
By introducing “VIHANGAM,” a web-based portal with a drone and ground control system, Mahanadi Coalfields Ltd (MCL), a leading Central Public Sector Enterprise (CPSE) under the Ministry of Coal, has deployed drone technology in coal mines. Coal India Limited’s wholly owned subsidiary MCL (CIL). More than 80% of the coal produced domestically comes from CIL.
43. A loan of USD 130 million has been authorised by ADB for which state’s Horticultural Sector?
[A] Assam
[B] Karnataka
[C] Himachal Pradesh
[D] UP
Show Answer
Correct Answer: C [Himachal Pradesh]
Notes:
The Asian Development Bank has granted a loan worth over 1,072 crore Rupees (USD 130 million) to the Indian state of Himachal Pradesh. The loan will be used for the “Himachal Pradesh Subtropical Horticulture, Irrigation, and Value Addition Project,” aimed at boosting agricultural production, promoting horticulture businesses, and increasing farmers’ income. The project aims to assist at least 15,000 agricultural households in seven districts of Himachal Pradesh in improving their income and adapting to the effects of climate change.
44. Rajan Amba has been appointed as the Managing Director of which of the following organisations by Tata Motors?
[A] Voltas
[B] Jaguar Land Rover
[C] Titan
[D] Indian Hotels Company Limited
Show Answer
Correct Answer: B [Jaguar Land Rover]
Notes:
Tata Motors has appointed Rajan Amba as the Managing Director of Jaguar Land Rover India.
45. Who has been nominated by the US President to lead the World Bank?
[A] Ajay Banga
[B] Satya Nadella
[C] Sundar Pichai
[D] Indra Nooyi
Show Answer
Correct Answer: A [Ajay Banga]
Notes:
From Washington, US President Joe Biden is nominating former Mastercard Chief Executive Ajay Banga to lead the World Bank, after its current chief David Malpass announced plans to step down early. Banga’s nomination comes amid a push for development lenders to revamp and address global problems like environmental issues more effectively.
46. Who released the Revised Guidelines on Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS)-2023?
[A] Narendra Modi
[B] Rao Inderjit Singh
[C] Ratan Tata
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Rao Inderjit Singh]
Notes:
Minister of State for Statistics and Program Implementation Rao Inderjit Singh (Independent Charge) released the Revised Guidelines on Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS)-2023.
47. What was India’s unemployment rate (UR) from July 2021 to June 2022, according to the NSSO’s 5th Annual Report PLFS 2021-22?
[A] 4.1%
[B] 4.2%
[C] 7.6%
[D] 8.8%
Show Answer
Correct Answer: A [4.1%]
Notes:
The Annual Report Periodic Labour Force Survey (PLFS) is a survey conducted by the National Sample Survey Office (NSSO) to measure various indicators of labour market activity in India. It covers rural and urban areas and provides estimates of key labour force indicators at annual and quarterly frequencies. The survey collects information on demographic characteristics, education status, employment status, industry, occupation, wages and earnings of the surveyed households. The survey also captures the impact of various government schemes and programmes on employment generation.
48. What is PUShP?
[A] A portal for surplus power trading
[B] A platform for demand-response management
[C] A marketplace for energy storage solutions
[D] An online community for energy sector professionals
Show Answer
Correct Answer: A [A portal for surplus power trading]
Notes:
The Central Government has launched a High Price Day Ahead Market and Surplus Power Portal (PUShP)– an initiative to ensure greater availability of power during the peak demand season recently.
49. Union Finance Minister Nirmala Sitharaman has unveiled how many crore budget for Jammu & Kashmir Union Territory for the next financial year ?
[A] Rs 1,18,500
[B] Rs 1,17,500
[C] Rs 1,16,500
[D] Rs 1,15,500
Show Answer
Correct Answer: A [Rs 1,18,500]
Notes:
Union Finance Minister Nirmala Sitharaman has unveiled Rs 1,18,500 crore budget for Jammu & Kashmir Union Territory for the next financial year.
50. Which company has recently launched 3 new health insurances under the “Digital Health Insurance” policy?
[A] Go Digit General Insurance
[B] HDFC Ergo General Insurance
[C] ICICI Lombard General Insurance
[D] Bajaj Allianz General Insurance
Show Answer
Correct Answer: A [Go Digit General Insurance]
Notes:
Go digit General Insurance has unveiled 3 new health insurances under the “Digital Health Insurance” policy. The 3 health insurances are namely- Digital double wallet plan , digital worldwide treatment and digital infinity wallet plan.