21. The India National Coir Conclave 2022 was conducted in which city?
[A] Madurai
[B] Alappuzha
[C] Coimbatore
[D] Kottayam
Show Answer
Correct Answer: C [Coimbatore]
Notes:
The ‘Enterprise India National Coir Conclave 2022’ was inaugurated at Coimbatore, Tamil Nadu, by Union Minister for MSME Shri Narayan Rane and Minister of State for MSME Shri Bhanu Pratap Singh Verma, as well as several State Ministers and top officials. The coir sector employs more than 7 lakh people in rural parts of coconut-growing states. Even more intriguing, 80 percent of these artists are women, although output has so far been limited to the country’s southern coconut-producing States/UTs.
22. PSBs recently decided to transfer what percentage of their dividends to the government?
[A] 5000 crore
[B] 8000 crore
[C] 7000 crore
[D] 6000 crore
Show Answer
Correct Answer: B [8000 crore]
Notes:
It is estimated that state-run banks are going to pay 8,000cr dividend to the government. These payouts by state-run banks provide minor relief to the government, as they were facing many hurdles after tax cuts on fuel. Recently RBI also transfer a surplus of 30,307cr to the government to tackle the economic challenges. State Bank of India, has the highest payout of Rs 3,600 crores. The second place is occupied by Union Bank with Rs 1,084 crores, followed by Canara Bank at Rs 742 crore.
23. Which ministry recently announced the launch of Swachh Survekshan 2023?
[A] Ministry of Rural Development
[B] Ministry of Health & Family Welfare
[C] Ministry of Housing & Urban Affairs
[D] Ministry of Co-operation
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Housing & Urban Affairs]
Notes:
Recently Ministry of Housing & Urban Affairs launched Swach Survekshan with the theme “Waste to Wealth” for garbage-free cities. This time priority has been given to the principle of 3Rs – Reduce, Recycle and Reuse in this survey. It is considered to be a very important assessment tool issued to judge the cities on basis of their hygiene and sanitation. Last year Swach Survekshan 2022 covered 4,355 cities and 85,860 wards. and results are in progress.
24. In 2021-22, which of the following countries overtook China as India’s top trading partner?
[A] United States
[B] UAE
[C] Saudi Arabia
[D] Iraq
Show Answer
Correct Answer: A [United States]
Notes:
The United States overtook China to become India’s top trading partner in 2021-22, reflecting strong economic ties between the two countries. According to commerce ministry data, in 2021-22, bilateral trade between the US and India stood at US$ 119.42 billion as against US$ 80.51 billion in 2020-21.
25. Which Fintech startup recently launched Unified Payments Interface (UPI) services aimed at rural India in order to make financial services available to people in rural areas?
[A] XPay. Life
[B] PayKun
[C] Active.Ai
[D] RevFin
Show Answer
Correct Answer: A [XPay. Life]
Notes:
Bengaluru-based Fintech startup XPay. Life, India’s 1st blockchain-enabled transaction framework, launched its Unified Payments Interface (UPI) services targeted at rural India to make financial facilities accessible for people in rural areas.
26. What is the Worker Population Ratio (WPR) in usual status for people of all ages in India, according to the Periodic Labour Force Survey annual report for July 2020-June 2021?
[A] 39.8%
[B] 49.8%
[C] 59.8%
[D] 29.8%
Show Answer
Correct Answer: A [39.8%]
Notes:
The all-India female labour force participation rate (LFPR) in usual status has increased 2.3% in 2021 to 25.1% as compared to 22.8% a year ago, shows the Periodic Labour Force Survey (PLFS) annual report for July 2020-June 2021. The Worker population ratio (WPR) in usual status for persons of all ages in India is 39.8%.
27. Which of the following years will see investments in AI overtake USD 880 million, according to the NASSCOM report?
[A] 2024
[B] 2026
[C] 2023
[D] 2030
Show Answer
Correct Answer: C [2023]
Notes:
Investments in India’s Artificial Intelligence (AI) capabilities are growing at a CAGR of 30.8%and are poised to reach $881 million by 2023.
28. Which company’s merger with INOX Leisure has been approved by the Bombay Stock Exchange (BSE) and National Stock Exchange (NSE)?
[A] PVR Cinemas
[B] Cinépolis
[C] BookMyShow
[D] Carnival Cinemas
Show Answer
Correct Answer: A [PVR Cinemas]
Notes:
The Bombay Stock Exchange (BSE) and National Stock Exchange (NSE) have approved the merger of multiplex chain PVR and Inox Leisure. According to their separate exchange filings, PVR and Inox Leisure received observation letters from the BSE on June 20 and 21 with “no unfavorable observations” and “no objection,” respectively.
29. Jitendra Singh inaugurated which of the following states’ first Industrial Biotech Park?
[A] Delhi
[B] Jammu & Kashmir
[C] Himachal Pradesh
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: B [Jammu & Kashmir]
Notes:
Jammu and Kashmir (J&K) Lieutenant Governor, Manoj Sinha and Union minister Jitendra Singh inaugurated the north India’s first Industrial Biotech Park constructed at Ghatti near Kathua, Jammu & Kashmir.
30. Which of the following organizations will create a digital platform called the National Health Claims Exchange to handle health claims?
[A] SEBI
[B] IRDAI
[C] RBI
[D] SBI
Show Answer
Correct Answer: B [IRDAI]
Notes:
IRDAI and National Health Authority (NHA) will develop a National Health Claims Exchange as a digital platform to settle health claims. The National Health Claims Exchange will be developed as a digital platform, for settling the health claims.