1. The UCO Bank in partnership with NPCI launched ‘RuPay Select contactless debit card’, which allows the ATM withdrawal limit of Rs ____?
[A] Rs 50,000
[B] Rs 40,000
[C] Rs 30,000
[D] Rs 20,000
Show Answer
Correct Answer: A [Rs 50,000]
Notes:
The UCO Bank in partnership with the National Payments Corporation of India (NPCI) launched ‘RuPay Select contactless debit card’.
2. Who was appointed as MD of LIC ?
[A] Abiy Ahmed
[B] Amish Mehta
[C] BC Patnaik
[D] Sunil Kataria
Show Answer
Correct Answer: C [BC Patnaik ]
Notes:
BC Patnaik has taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation of India.
3. CRISIL, a domestic rating agency, forecasts real GDP growth of ____% in FY23, compared to the Economic Survey’s projection of 8.5 percent.
[A] 7.8
[B] 7.7
[C] 6.7
[D] 8.7
Show Answer
Correct Answer: A [7.8]
Notes:
Domestic rating agency CRISIL has estimated FY23 real GDP growth at 7.8 per cent as compared with the 8.5 per cent projected in the Economic Survey .
4. Recently ,The Government of India has done a conversion switch transaction of its securities with the Reserve Bank of India (RBI) for an amount of ________ crores.
[A] 5,19,701
[B] 2,19,701
[C] 1,19,701
[D] 4,19,700
Show Answer
Correct Answer: C [1,19,701]
Notes:
The Government of India has done a conversion switch transaction of its securities with the Reserve Bank of India (RBI) for an amount of 1,19,701 crores.
5. Who is the first Indian-origin employee hired by Tesla recently?
[A] Ashok Verma
[B] R. Narasimhan
[C] Ashok Elluswamy
[D] Shafali Verma
Show Answer
Correct Answer: C [Ashok Elluswamy]
Notes:
Tesla founder and CEO Elon Musk, who has been using social media to recruit people, has disclosed that Indian-origin Ashok Elluswamy was the first employee to be hired for his electric vehicle company’s Autopilot team.
6. Which minister recently released the first colour souvenir coin depicting the ‘Panchtantra’?
[A] Shri Nitin Jairam Gadkari
[B] Shri Amit Shah
[C] Shri Raj Nath Singh
[D] Nirmala Sitharaman
Show Answer
Correct Answer: D [Nirmala Sitharaman ]
Notes:
The Union Finance Minister Nirmala Sitharaman launched the first colour souvenir coin on ‘Panchtantra’.
7. Snap Inc has worked with which organization to improve Augmented Reality (AR) capabilities among Indian youths?
[A] All India Council for Technical Education
[B] NITI Aayog’s AIM
[C] Ministry of Labour and Employment
[D] National Association of Software and Service Companies (NASSCOM)
Show Answer
Correct Answer: B [NITI Aayog’s AIM]
Notes:
The NITI Aayog’s Atal Innovation Mission has partnered with Snap Inc, which is the camera firm that owns the social media platform Snapchat. They have partnered to develop Augmented Reality (AR) skills among youths of India. They will also launch a nationwide Lensathon (AR-making hackathon). The hackathon will encourage the participation of females in AR. In the two years of time span, Snap Inc is expected to train over 12,000 teachers affiliated with the Atal Tinkering Labs on Augmented Reality. These trained teachers will further educate millions of students affiliated with ATL’s network of schools. Snap Inc has also collaborated with the Atal Incubation Centers (AICs) which will support the Indian startup ecosystem in the AR domain.
8. Which country’s ICMR MoU with India was authorized by the Cabinet to strengthen scientific research and technology development cooperation?
[A] Spain
[B] Italy
[C] Australia
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: D [Germany]
Notes:
The Union Cabinet has approved the MoU between the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Deutsche Forschungsgemeinschaft e.V. (DFG) of Germany. The MoU was approved to enhance cooperation in the field of scientific research and technological development. The MoU will allow both countries to explore fields like medical sciences, perform research in toxicology, rare diseases, etc. Both the entities will have joint funding’s to conduct scientific projects, workshops, seminars, etc. at high scientific standards.
9. Which Housing Finance business has just signed a co-lending agreement with SBI?
[A] Indiabulls Housing Finance Ltd.
[B] Mahindra Rural Housing Finance Ltd.
[C] Tata Capital Housing Finance Limited
[D] Edelweiss Housing Finance Ltd
Show Answer
Correct Answer: D [Edelweiss Housing Finance Ltd
]
Notes:
SBI has signed a co-lending pact with five Housing Finance Companies to further its reach to underserved sectors. SBI has signed a co-lending pact with PNB Housing Finance Ltd, IIFL Home Finance Ltd, Shriram Housing Finance Ltd, Edelweiss Housing Finance Ltd, and Capri Global Housing Finance Ltd.
10. Who is the current National Commission on Women’s Chairperson?
[A] Ms. Lalitha Kumaramangalam
[B] Dr. Girija Vyas
[C] Ms. Rekha Sharma
[D] None
Show Answer
Correct Answer: C [Ms. Rekha Sharma]
Notes:
National Commission for Women has launched a Legal Service clinic in collaboration with Delhi State Legal Service Authority (DSLSA). It will act as a single-window facility for resolving the grievances of women.