31. At the NATO headquarters, which two nations signed the protocols for joining the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?
[A] Ukraine and Kuwait
[B] France and Switzerland
[C] Switzerland and Finland
[D] Sweden and Finland
Show Answer
Correct Answer: D [Sweden and Finland]
Notes:
At the NATO Headquarters, Sweden and Finland signed the accession protocols.
32. Which institution’s startup, Detect Technologies, has collaborated with Vedanta and implemented the T-Pulse HSSE Monitoring System across all of its business units?
[A] IIT Kanpur
[B] IIT Madras
[C] IIT Delhi
[D] IIT Bombay
Show Answer
Correct Answer: B [IIT Madras]
Notes:
In order to implement safety incident detection, metal and oil and gas company Vedanta has partnered with Detect Technologies, a startup established at IIT Madras, and deployed T-Pulse HSSE Monitoring System across all of its business units.
33. The annual growth rate of India’s gross domestic product (GDP) was reduced by the ADB from 7.5% to?
[A] 5.5%
[B] 6.0%
[C] 6.5%
[D] 7.0%
Show Answer
Correct Answer: D [7.0%]
Notes:
In its “modest downward revision”, the Asian Development Bank (ADB) slashed India’s FY23 growth projection to 7% from 7.5% estimated in April 2022. The rise in inflation and monetary tightening were the primary reasons behind this cut.
34. Which bank became the country’s first to issue an Electronic Bank Guarantee (e-BG) in collaboration with National E-Governance Services Limited (NeSL)?
[A] ICICI Bank
[B] HDFC Bank
[C] YES Bank
[D] ICICI Bank
Show Answer
Correct Answer: B [HDFC Bank]
Notes:
HDFC Bank, India’s largest private sector bank, became the first bank in the country to issue an Electronic Bank Guarantee (e-BG) in partnership with National E-Governance Services Limited (NeSL).
35. What is the theme of the World Travel Market (WTM) in 2022?
[A] The Future of Tourism is Here
[B] The Future of Travel Starts Now
[C] Travel and Rural Development
[D] Rethinking Tourism
Show Answer
Correct Answer: B [The Future of Travel Starts Now]
Notes:
The Ministry of Tourism will participate in the World Travel Market (WTM) which is being held in London from the 7th to the 9th of November. The theme of this year’s exhibition is -The Future of Travel Starts Now.
36. Who is the Chairman of WhatsApp India?
[A] Abhijit Bose
[B] Somya Sharma
[C] Vipin Chandra
[D] Sonali Bedi
Show Answer
Correct Answer: A [Abhijit Bose]
Notes:
WhatsApp India head Abhijit Bose and Meta India’s director of public policy Rajiv Aggarwal have left the company, less than two weeks after the departure of Meta India’s country head Ajit Mohan.
37. Which of the following banks was the first to provide two new products for NRI customers, Loan Against Deposits (LAD) and Dollar Bonds, at its GIFT City branch in Gujarat?
[A] SBI
[B] HDFC Bank
[C] ICICI Bank
[D] Axis Bank
Show Answer
Correct Answer: C [ICICI Bank]
Notes:
ICICI Bank has launched two new products– Loan Against Deposits (LAD) and Dollar Bonds– for NRI customers at its branch in GIFT City, the Gujarat-based emerging global financial and IT services hub. ICICI Bank is the first bank to offer these products in GIFT City.
38. Which of the following statements is true about Bank of Baroda’s plans to sell its majority stake in Nainital Bank?
[A] The board of directors of Bank of Baroda has approved divestment of its majority shareholding in Nainital Bank Limited and authorized the issuance of an advertisement inviting Expressions of Interest through a Preliminary Information Memorandum from interested parties.
[B] The board of directors of Bank of Baroda has approved divestment of its minority shareholding in Nainital Bank Limited and authorized the issuance of an advertisement inviting Expressions of Interest through a Preliminary Information Memorandum from interested parties.
[C] The board of directors of Bank of Baroda has not approved any plans to sell its stake in Nainital Bank Limited.
[D] The board of directors of Bank of Baroda has approved divestment of its majority shareholding in Nainital Bank Limited, but has not authorized the issuance of an advertisement inviting Expressions of Interest through a Preliminary Information Memorandum from interested parties.
Show Answer
Correct Answer: A [The board of directors of Bank of Baroda has approved divestment of its majority shareholding in Nainital Bank Limited and authorized the issuance of an advertisement inviting Expressions of Interest through a Preliminary Information Memorandum from interested parties.]
Notes:
State-owned Bank of Baroda (BoB) said it plans to sell its majority stake in Nainital Bank. The board of directors of the bank has approved divestment of its majority shareholding in Nainital Bank Limited (NBL), and authorised issuance of an advertisement inviting Expressions of Interest (EOI) through a Preliminary Information Memorandum (PIM) from interested parties (IPs).
39. The Centre for Economics and Business Research (CEBR) and a number of other organizations say that a global recession will begin in which year?
[A] 2023
[B] 2034
[C] 2024
[D] 2033
Show Answer
Correct Answer: A [2023]
Notes:
Global Recession 2023: According to the Centre for Economics and Business Research (CEBR), a global recession will start in 2023. A global recession is predicted by other agencies as well to begin in 2023. New borrowing costs put in place to fight inflation cause several economies to shrink. According to the British consultancy’s annual World Economic League Table, the global economy topped $100 trillion for the first time in 2022 but will halt in 2023 as governments continue to struggle against growing costs.
40. Which of the following states has introduced the Chief Minister’s Sukhashray Sahayata Kosh?
[A] Maharashtra
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: D [Himachal Pradesh]
Notes:
Himachal Pradesh Chief Minister Sukhvinder Singh Sukhu launched CM’s Sukhashray Sahayata Kosh with an outlay of Rs 101 crore on 1 January 2023.