11. What is the amount of bitcoin tax imposed in the budget for 2022?
[A] 30%
[B] 13.5%
[C] 12.5%
[D] 13%
Show Answer
Correct Answer: A [30%]
Notes:
Honorable Finance Minister Nirmala Sitharaman registered India’s stand on cryptocurrency at the International Monetary Fund. A cryptocurrency refers to a currency that works on a decentralized system without having the need for a central regulator. It is therefore prone to be misused for terror financing, money laundering etc, using Dark Net. The Government of India has levied a tax of 30 % upon cryptocurrency under the head digital transaction tax, in the budget 2022.
12. Which firm has introduced the world’s first crypto-backed payment card in collaboration with Mastercard and DiPocket?
[A] Torque
[B] Aave
[C] Nuo
[D] Nexo
Show Answer
Correct Answer: D [Nexo]
Notes:
London-based Cryptocurrency lender, Nexo has joined hands with global payments company Mastercard to launch the world’s first “crypto-backed” payment card. Electronic money firm DiPocket is Nexo’s card issuer. The card requires no minimum repayments, monthly, or inactivity fees. There are no FX fees for up to 20,000 euros per month. Interest remains at 0% for customers who maintain a loan-to-value ratio of 20% or below.
13. Which organisation has created the National Data and Analytics Platform (NDAP), with the goal of improving access to and use of publicly available Indian government data?
[A] National Development Council
[B] National Informatics Centre
[C] NITI Aayog
[D] NASSCOM
Show Answer
Correct Answer: C [NITI Aayog]
Notes:
The National Data & Analytics Platform (NDAP) was launched by NITI Aayog for free public use. By making data accessible, interoperable, interactive, and available on a user-friendly platform, the platform intends to democratize access to public government data.
14. What is the net worth decided for Non-Bank Bharat Bill Payment Operating Units according to the latest RBI circular?
[A] 100 crore
[B] 25 crore
[C] 50 crore
[D] 75 crore
Show Answer
Correct Answer: B [25 crore]
Notes:
Recently RBI has issued a circular In which the net-worth requirement for Non-banking companies has been reduced. Non-banking companies now need Rs 25 crores minimum net worth to set up Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOU). Presently there is a requirement of 100 crores to set up a non-bank Bharat Bill Payment Operating Units. This step has been taken by RBI after observing the statistics that there is an increase in the volume of transactions as well as the number of onboarded billers, whereas the non-bank entities are not actively participating in it due to high net worth. Considering The Bharat Bill Payment System (BBPS) is an interoperable bill payment network, which scope and coverage include all types of billers who issue recurring bills. This circular has been issued under the Payment and Settlement Systems Act, 2007.
15. Who is the author of Gautam Adani: The Man Who Changed India?
[A] Ramandeep Singh
[B] Vinay Dixit
[C] Shobha Dey
[D] RN Bhaskar
Show Answer
Correct Answer: D [RN Bhaskar]
Notes:
The book written by journalist-author RN Bhaskar, claims to bring to light, for the first time, the unknown aspects of one of the richest men in the world.
16. Which of the following banks recently developed an integrated pension portal with the Department of Pension & Pensioners’ Welfare (DoPPW)?
[A] ICICI Bank
[B] HDFC Bank
[C] Yes Bank
[D] SBI Bank
Show Answer
Correct Answer: D [SBI Bank]
Notes:
Centre’s Department of Pension & Pensioners’ Welfare (DoPPW) will collaborate with the State Bank of India (SBI) to create an integrated pension portal to enhance the ease of living of pensioners.
17. What is the rank of India in Expat Insider Rankings for 2022?
[A] 33rd
[B] 34th
[C] 35th
[D] 36th
Show Answer
Correct Answer: D [36th]
Notes:
Mexico has topped the Expat Insider Rankings for 2022, which was released by the InterNations recently, while India has been ranked on 36th position out of the 52 countries on the list, with a high affordability score. The Expat Insider survey is conducted every year by InterNations, a community for expatriates. The survey takes a look at some of the best possible ex-pat destinations around the world, which offer the best quality of life to the people who move abroad to improve their quality of life. The Expat Insider 2022 survey report surveyed 11,970 respondents to evaluate their life abroad. These respondents represented 177 nationalities and lived in 181 countries or territories worldwide.
18. How much money has the federal government authorised for the construction of an Odisha cancer hospital?
[A] Rs 650 crore
[B] Rs 600 crore
[C] Rs 550 crore
[D] Rs 500 crore
Show Answer
Correct Answer: A [Rs 650 crore]
Notes:
Centre approves Rs 650 crore to set up a cancer hospital on the National Institute of Science Education and Research (NISER) campus in Jatni.
19. How many years will Parameswaren Iyer serve as the new Chief Executive Officer of NITI Aayog, replacing the former Drinking and Sanitation Secretary?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4
Show Answer
Correct Answer: B [2]
Notes:
Former Drinking and water Sanitation Secretary, Parameswaren Iyer has been appointed as the new Chief Executive Officer of NITI Aayog for 2 years.
20. Who officially opened Bosch India’s brand-new smart campus in Bengaluru, a leading provider of technology and services?
[A] Amit Shah
[B] Narendra Modi
[C] Piyush Goyal
[D] Basavaraj Bommai
Show Answer
Correct Answer: B [Narendra Modi]
Notes:
The new smart campus of Bosch India, a top provider of technology and services in Bengaluru, was essentially inaugurated by Prime Minister Narendra Modi.