GK & Current Affairs: May 31, 2015

1. There are the only four countries in the world which carry more than a billion tonnes of freight on their railway networks annually. Which of the following is not one of that?
[A]India
[B]China
[C]Japan
[D]Russia
Answer: Japan
Notes:
India, the US, Russia and China are the only four countries in the world which carry more than a billion tonnes of freight on their railway networks annually.
2. Madaraka Day is a national holiday in which among the following African countries?
[A]Tanzania
[B]Kenya
[C]South Africa
[D]Namibia

Kenya
Notes:
Madaraka Day is celebrated in Kenya on June 1, every year. On this day in 1963, Kenya attained internal self rule. After six months, on 12 December 1963, Kenya got freedom from United Kingdom. Other holidays specific to Kenya are Moi Day, Kenyatta Day and Jamhuri.
3. As per latest FIFA ranking (June, 2015), which is the top ranked Asian team?
[A]Japan
[B]Iran
[C]South Korea
[D]China
Answer: Iran
Notes:
Iran is the top ranked Asian team in the latest FIFA ranking. Iran ranked 47 in the list. Iran is followed by Japan (52) and South Korea (58). India rose to six places to occupy the 141st place and laying at the 22nd spot among the Asian countries.
4. At which SAARC Summit, agreement for the establishment of the South Asian University was signed?
[A]13th Summit
[B]14th Summit
[C]15th Summit
[D]16th Summit
Answer: 14th Summit
Notes:
The proposal to establish South Asian University was put forward at the Thirteenth SAARC Summit held in Dhaka, in November 2005. The then Indian Prime Minister Manmohan Singh proposed the establishment of a South Asian University to provide world-class facilities and professional faculty to students and researchers from SAARC member countries. The “Inter-governmental Agreement for the Establishment of the South Asian University” was signed at the 14th SAARC Summit. And the SAARC member states also decided that the University would be established in India.
5. Which state is the largest producer of e-waste in India?
[A]Maharashtra
[B]Karnataka
[C]Tamil Nadu
[D]Andhra Pradesh
Answer: Maharashtra
Notes:
As per the ASSOCHAM study there are 10 states that contribute to 70 per cent of the total e-waste generated in the country, while 65 cities generate more than 60 per cent of the total e-waste in India. Among the eight largest e-waste generating states, Maharashtra ranks first followed by Tamil Nadu (2nd), Andhra Pradesh (3rd), Uttar Pradesh (4th), Delhi (5th), Gujarat (6th), Karnataka (7th) and West Bengal (8th). E-waste typically includes discarded computer monitors, motherboards, Cathode Ray Tubes (CRT), Printed Circuit Board (PCB), mobile phones and chargers, compact discs, headphones, white goods such as Liquid Crystal Displays (LCD)/ Plasma televisions, air conditioners, refrigerators and so on. Reference
6. Which country has highest median age in the world?
[A]Japan
[B]Monaco
[C]Sweden
[D]Italy
Answer: Monaco
Notes:
Median age is the age that divides a population into two numerically equal groups that are half of the people are younger than this age and half are older. Currently, Monaco with 51.1 has highest median age in the world while Uganda with 15 has low. The median age of the world’s population is 28
5.
7. Karcham Wangtoo power project is located in which state?
[A]Uttarkhand
[B]Himachal Pradesh
[C]Bihar
[D]Jharkhand
Answer: Himachal Pradesh
Notes:
The Karcham Wangtoo Hydroelectric Plant is a 1,000 megawatts run-of-the-river hydroelectric power station on the Sutlej River in Kinnaur district of Himachal Pradesh
8. Which is the most populous city in North America?
[A]New York
[B]Mexico
[C]Toronto
[D]Chicago
Answer: Mexico
Notes:
Mexico City is the most populous city in North America. New York City is the second most populous city in North America. Toronto is the most populous city in Canada, and the fourth-most in North America.
9. Who has recently become the second Indian to be inducted in the International Cricket Council’s (ICC) Elite Panel of Umpires?
[A]S K Sharma
[B]Sundaram Ravi
[C]Satish Gupta
[D]Anil Chaudhary
Answer: Sundaram Ravi
Notes:
Sundaram Ravi has been recently inducted in the International Cricket Council’s (ICC) Elite Panel of Umpires. Ravi has umpired in six Tests, 24 ODIs and 12 T20Is, since making his international debut in Visakhapatnam in December 2011 in an ODI between India and the West Indies. He is second Indian after S Venkataraghvan to be given this honor.
10. Which one of the following is not a tributary of Godavari River?
[A]Wainganga
[B]Manjira
[C]Malaprabha
[D]Wardha
Answer: Malaprabha
Notes:
The Godavari is the second longest river in India after the river Ganga. The Godavari originates in the Western Ghats near Nasik in Maharashtra. Major tributaries of the river include the Purna (South), Pravara, Indravati, Manjira River, Bindusara River, Sabari River, Wainganga, and Wardha River.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • keerti
    Reply

    nice very useful for entrance examination
    excellent work…..thank uuu very much

  • manoj kumar
    Reply

    Its awesome

  • Rakesh Kumar
    Reply

    Thanks. It is helpful.

  • ARAVINTH KUMAR
    Reply

    thank u it is very useful for all talent examinations

  • mukesh
    Reply

    Helpfull questions thanks.

  • thara
    Reply

    thank u for giving the excellent information…………

  • Sumeet
    Reply

    excellent info sir

  • ManishAnand
    Reply

    Nice very useful examination thank u……….

  • manjunatha
    Reply

    nice very useful for entrance examination excellent work…..thank uuu very much