GK & Current Affairs : June 9, 10, 2015

1. Which state gives the Bishnuram Medhi award for the State cricketer-of-the-year?
[A]Tamil Nadu
[B]Maharashtra
[C]Karnataka
[D]Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu
Notes:
Bishnuram Medhi award for the State cricketer-of-the-year is given by the Tamil Nadu Cricket Association’s (TNCA). Vijay Shankar has won the 2015 Bishnuram Medhi award for the State cricketer-of-the-year.
2. Which bird has been voted as United Kingdom’s first national bird?
[A]Bald eagle
[B]Robin flies
[C]Barn owl
[D]Blackbird
Answer: Robin flies
Notes:
Robin flies became national bird of United Kingdom. Robin flies the red-breasted bird has topped a poll of more than 200,000 people to choose the UK’s first national bird, winning a landslide victory. The bird received 34% of votes, followed by the barn owl, which received 12%, and the blackbird, 11%.
3. Which state has highest child labour cases in India?
[A]Bihar
[B]Madhya Pradesh
[C]Uttar Pradesh
[D]Maharashtra
Answer: Uttar Pradesh
Notes:
Uttar Pradesh has highest child labour cases in the country. As per the latest study, more than half of working children in India are concentrated in five states namely Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra. These states account for more than 55 lakh of child workers. Out of these five states, only Uttar Pradesh has witnessed a growth in child labour by 13 per cent with one out of five child labourers in India belonging to the state. Reference
4. What is the maximum liability permissible for nuclear damage under Civil Liability of Nuclear Damage (CLND) Act?
[A]Rs 1000 crore
[B]Rs 1500 crore
[C]Rs 2000 crore
[D]Rs 2500 crore
Answer: Rs 1500 crore
Notes:
The Civil Liability of Nuclear Damage (CLND) Act provides for Rs 1,500 crore as maximum liability for nuclear damage. The CLND Act also provides for state-run Nuclear Power Corporation of India, which operates all atomic power plants in India, to seek compensation from suppliers in an accident due to faulty equipment.
5. Who among the following has won the Stuttgart Open-2015?
[A]Viktor Troicki
[B]Rafael Nadal
[C]Roger Federer
[D]Novak Djokovic
Answer: Rafael Nadal
Notes:
Former world number one Rafael Nadal has won the Stuttgart Open-2015 title. He defeated Viktor Troicki in straight sets to win the title.
6. Which of the following is India’s largest pulse crop in terms of production?
[A]Tur
[B]Chickpea
[C]Yellow pea
[D]Lentil
Answer: Chickpea
Notes:
Chana (Chickpea) is the biggest pulse crop in India with average production of 6.5 to 7 million tonnes a year. Reference
7. Which one of the following declarations is related to working children?
[A]Kundapur declaration
[B]Madras declaration
[C]Mysuru declaration
[D]Delhi declaration
Answer: Kundapur declaration
Notes:
The Kundapur declaration was adopted at the first International Meeting of Working Children in Kundapur, Karnataka, in 1996. These principles were agreed by representatives of working children’s organisations from Africa, Asia and Latin America. Reference
8. Against which Indian companies, United States has opened an investigation for alleged H1-B visa violation?
[A]Infosys and TCS
[B]TCS and Wipro
[C]Wipro and Infosys
[D]Infosys and Tata
Answer: Infosys and TCS
Notes:
The United States department of labor has opened a probe against the Infosys and TCS companies for alleged H1-B visa violation. As per the report the investigation into two India- based outsourcing companies for possible violation of rules for visas for foreign technology workers under contracts they held with an electric utility, Southern California Edison.
9. Which plant species bears the largest seed known to science?
[A]Cocos nucifera
[B]Lodoicea maldivica
[C]Mangifera indica
[D]Prubus persica
Answer: Lodoicea maldivica
Notes:
The double coconut (Lodoicea maldivica) palm species bears the largest seed in the world. Coco de mer, the seed of the Lodoicea maldivica can reach about 12 inches (30 cm) long and weigh up to 25 kg. This unique species is also the longest surviving palm which can live for as long as 1,000 years. This rare tree can be found in only two of the 115 Seychelles islands. Recently, Scientists at the Indian Botanical Garden in West Bengal have carried out artificial pollination of the Lodoicea maldivica. Reference
10. Which country is the top destination for India’s outbound investment?
[A]Singapore
[B]Mauritius
[C]Netherland
[D]USA
Answer: Netherland
Notes:
Netherland is the top destination for India’s outbound investment during June 2013 to May 2014 period. Netherlands ranked first in the chart with 26.1 per cent, followed by Mauritius with 15.9 per cent of outbound investments. Singapore has ranked third, accounting for 13.3 per cent of India’s outbound investments.Reference

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • sushrita khuntia
    Reply

    it likes a good way

  • akhil pratap singh
    Reply

    exellent hai ye study ke liye

  • Jayant Mendiratta
    Reply

    Kindly add the current articles for the essay with complete description.