GK & Current Affairs: April 23, 24, 2015

1. Who was awarded with the prestigious Master Deenanath Mangeshkar Award 2015?
[A]Anil Kapoor
[B]Sunil Shetty
[C]Amitabh Bachchan
[D]Amir Khan
Answer: Anil Kapoor
Notes:
Bollywood actor Anil Kapoor has been honoured with the prestigious Deenanath Mangeshkar award. This was the 73rd edition of the awards. Besides Anil Kapoor, Marathi actor Dilip Prabhalkar was also conferred with the award. Reference
2. Which state has maximum certified area under organic farming?
[A]Rajasthan
[B]Madhya Pradesh
[C]Maharashtra
[D]Sikkim
Answer: Madhya Pradesh
Notes:
Madhya Pradesh has maximum certified area under organic farming. In Madhya Pradesh certified area of 2.32 lakh hectares under organic farming out of a total 7.23 lakh hectares in India.
3. India and which country finalised a draft pact on coastal shipping, recently?
[A]Sri Lanka
[B]Bangladesh
[C]Pakistan
[D]Bhutan
Answer: Bangladesh
Notes:
India and Bangladesh have finalised a draft pact on coastal shipping. The pact would allow river sea vessels (RSVs) to carry cargo between the neighbouring countries.
4. Which country has been named happiest country in the world as per latest World Happiness Report?
[A]Norway
[B]Denmark
[C]Switzerland
[D]Iceland
Answer: Switzerland
Notes:
Switzerland has been named the happiest country in the World in the latest World Happiness Report. India comes in at the 117th spot out of 158 countries in the report. The other countries in the top five are Iceland, Denmark, Norway and Canada. The report takes into account GDP per capita, life expectancy, social support and freedom to make life choices as indicators of happiness.
5. Which movie has won maximum awards at the International Indian Film Awards?
[A]Queen
[B]Ek Villain
[C]Haider
[D]PK
Answer: Haider
Notes:
Haider movie topped at the International Indian Film Awards by grabbing 6 technical awards out of 8 nominations. Vishal Bhardwaj’s Shakespearean adaptation Haider was awarded in six categories including costume designing, background score, sound mixing, sound design, production design and make-up. Queen nabbed two awards for screenplay and editing.
6. Which state has been awarded best e-Panchayat state in 2015 on national Panchayati Raj diwas?
[A]Karnataka
[B]Kerala
[C]Assam
[D]Rajasthan
Answer: Assam
Notes:
Assam state has been awarded as the best e-Panchayat state on the occasion of National Panchayati Raj diwas. National Panchayati Raj diwas observed every year on 24 April.
7. To which Japanese automobile company, India has become the top global market both in terms of volumes as well as revenues?
[A]Yamaha
[B]Honda
[C]Suzuki
[D]Toyota
Answer: Suzuki
Notes:
India has been topping Suzuki’s global markets both in terms of volumes as well as revenue. The Indian market now ranks among the top five markets globally for almost all the top Japanese automobile brands.
8. Who is the new chief of United Nations mission to fight Ebola (UNMEER)?
[A]Peter Jan Graaff
[B]Ould Cheikh Ahmed
[C]David Nabarro
[D]John Davis
Answer: Peter Jan Graaff
Notes:
Netherlands Peter Jan Graff has been appointed as new chief of UN mission to fight Ebola. Graff is replacing Ismail Ould Cheikh at UNMEER, after the Mauritanian diplomat was appointed to special UN envoy for Yemen.
9. Who was the only U.S President to be awarded a Pulitzer Prize?
[A]John F. Kennedy
[B]George W Bush
[C]Jimmy Carter
[D]Bill Clinton
Answer: John F. Kennedy
Notes:
John F. Kennedy was the only US president to award with Pulitzer Prize. He was awarded the 1957 Pulitzer Prize for his book “Profiles in Courage”.
10. Recently, India has delivered three Cheetal military choppers to which neighbouring country?
[A]Pakistan
[B]Bangladesh
[C]Afghanistan
[D]Sri Lanka
Answer: Afghanistan
Notes:
India has delivered three military choppers to Afghanistan ahead of the first visit by Afghanistan President Ashraf Ghani to New Delhi.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • Neha Singh
    Reply

    CORRECTION- World’s happiest country – Switzerland

  • Ishwari Vichare
    Reply

    very important information……thanx