Solution: SSC CGL 2011 (Evening Shift) GK Section

1. The common tree species in Nilgiri Hills is:

(A)Sal

(B)Pine

(C)Eucalyptus

(D)Teak

Answer: The correct answer would be Eucalyptus. However, the Nilgiri Hills are famous for tea gardens, eucalyptus trees as well as Pine and Cyprus trees too.

2. Which of the following statements on Railway Budget 2011-12 is correct?

(A)There would be a 10% increase in fares for long distance train travel both by AC and NONAC classes

(B)There would be 15% increase in freight rates on all goods other than food grains

(C)There would be 15% increase in passenger fares for all classes for long distance and freights

(D)There would be no increase in fares for both suburban and long distance travel

Answer: D is correct statement

3. The nuclear reactors which were damaged heavily due to strong Earthquake-cum-Tsunami that hit Japan on March 11, 2011 causing radiation leakage at:

(A)Fukushima

(B)Tokyo

(C)Kyoto

(D)None of them

Answer: Fukushima

4. First Indian Prime Minister to visit Siachen was ?

(A)Rajiv Gandhi

(B)Inder Kumar Gujaral

(C)Mammohan Singh

(D)None of them

Answer: In June 2005, Manmohan Singh became the first Indian prime minister to visit Indian troops camped in igloos on the Siachen glacier.

5. Which of the following books has been written by Kishwar Desai?

(A)The Red Devil

(B)Witness the night

(C)Tonight this Savage Rite

(D)Earth and Ashes

Answer: Witness the Night.

6. Which of the following folk / tribal dances is associated with Karnataka?

(A)Yakshagana

(B)Jatra

(C)Veedhi

(D)Jhora

Answer: Yakshagana

7. Who of the following received the Sangeet Natak Academi’s Ustad Bismillah Khan Puraskar for 2009 in theatre?

(A)Omkar Shrikant Dadarkar

(B)Ragini chander sarkar

(C)Abanti Chakraborty and Sukracharjya Rabha

(D)K Nellai Maniknandan

Answer: Abanti Chakraborty and Sukracharjya Rabha

8. Which of the following country did not win any of the FIFA cup in 2002, 2006 and 2010?

(A)Brazil

(B)Argentina

(C)Spain

(D)South Africa

Answer: South Africa

9. Who invented vaccination for small pox?

(A)Sir Frederick Grant Banting

(B)Sir Alexander Fleming

(C)Edward Jenner

(D)Loius Pasteur

Answer: Edward Jenner

10. Who was the first Indian to become the member of British parliament?

(A)Bankim Chandra Chaterjee

(B)W C Banerjee

(C)Dadabhai Naoroji

(D)None of the above

Answer: First India MP was Dadabhai Naoroji

11. The purchase of shares and bonds of Indian companies by Foreign Institutional Investors is called?

(A)FDI

(B)Portfolio Investment

(C)NRI Investment

(D)Foreign Indirect Investment

Answer: Investment in securities, funds, by FII is Foreign Indirect Investment

12. BT Seed is associated with which among the following?

(A)Rice

(B)Wheat

(C)Cotton

(D)Oil Seeds

Answer: Cotton

13. The headquarters of International Atomic Energy Agency is in ?

(A)Geneva

(B)Paris

(C)Vienna

(D)Washington

Answer: Vienna

14. In the Budget estimates of 2011-12, an allocation of Rs. 400 Crore has been made to bring in second green revolution in East in the rice based cropping system of ____?

(A)Assam and West Bengal

(B)Assam, West Bengal, Odisha, Bihar & Jharkhand

(C)Assam, West Bengal, Odisha, Bihar

(D)Assam, West Bengal, Odisha, Bihar, Jharkhand , Eastern Uttar Pradesh and Chhattisgarh

Answer: Assam, West Bengal, Orissa, Bihar, Jharkhand, Eastern Uttar Pradesh and Chattisgarh.

15. In the Budget 2011-12, presented by the Finance Minister on 28.2.2011, the income tax limit for senior citizens has been increased to ?

(A)Rs. 2.50 Lakh

(B)Rs. 2.60 Lakh

(C)Rs. 2.80 Lakh

(D)Rs. 3.00 Lakh

Answer: Rs. 2.50 Lakh. Above 80, its 5 Lakh

16. If the Anglo Indian community does not get adequate representation in the Lok Sabha, two members of the community can be nominated by:

(A)Prime Minister

(B)President

(C)Speaker

(D)President in consultation with Parliament

Answer: President

17. For the election of President of India, a citizen should have completed the age of ___?

(A)25 Years

(B)35 Years

(C)30 Years

(D)18 Years

Answer: 35 Years

18. Who said: “Good citizen makes a good state and bad citizen makes a bad state”?

(A)Plato

(B)Aristotle

(C)Rousseau

(D)Laski

Answer: Aristotle is the correct answer of this question.

19. Member of parliament will lose his membership if he is continuously absent from sessions for

(A)45 days

(B)60 days

(C)90 days

(D)365 days

Answer: 60 Days. Article 101(4) If for a period of sixty days a member of either House of Parliament is without permission of the House absent from all meetings thereof, the House may declare his seat vacant:

20. In Indian , Residuary Powers are vested in ___?

(A)Union Government

(B)State Government

(C)Both Union and State Government

(D)Local Government

Answer: Union Government

21. Mention the place where Buddha attained enlightment?

(A)Sarnath

(B)Bodhgaya

(C)Kapilvastu

(D)Rajgriha

Answer: Bodhgaya

22. Coronation of Shivaji took place in which year?

(A)1627

(B)1674

(C)1680

(D)1670

Answer: 6 June 1674

23. The system of Dyarchy was introduced in ___?

(A)1909

(B)1919

(C)1935

(D)1945

Answer: 1919, Government of India Act 1919 had introduced the system of Dyarchy to govern the provinces of British India.

24. The editor of Young India and Harijan was ____?

(A)Nehru

(B)Ambedkar

(C)Mahatma Gandhi

(D)Subhash Chandra Bose

Answer: Mahatma Gandhi

25. Who of the following attended all the three round table conferences?

(A)B R Ambedkar

(B)M M Malviya

(C)Vallabh Bhai Patel

(D)Mahatma Gandhi

Answer: B R Ambedkar. Dr. Ambedkar was nominated as representative of the depressed classes and he is known to have attended all the three conferences. Congress and Gandhi boycotted first in 1930 but agreed to attend second in 1931.

26. Which is the largest living bird on Earth?

(A)Emu

(B)Ostrich

(C)Albatross

(D)Siberian Crane

Answer: Ostrich

27. Rihand Dam project provides irrigation to ____?

(A)Gujarat & Maharastra

(B)Odisha and West Bengal

(C)Uttar Pradesh and Bihar

(D)Kerala and Karnataka

Answer: Rihand Dam was constructed on the Rihand River in the Sonbhadra district of Uttar Pradesh in the year 1962. Correct Answer C

28. The Headquarters of MCF (Master Control Facility) is

(A)Hyderabad

(B)Thumba

(C)Sri Harikota

(D)Hassan

Answer: Hassan , Now there is in Bhopal Too.

29. Which is the longest irrigation canal in India?

(A)Sir hind Canal

(B)Yamuna Canal

(C)Indira Gandhi Canal

(D)East Kosi Canal

Answer: Indira Gandhi Canal

30. Which one of the following minerals is found in Monazite Sand?

(A)Potassium

(B)Uranium

(C)Thorium

(D)Sodium

Answer: Thorium

31. Which plant is called ‘Herbal Indian Doctor” ?

(A)Amla

(B)Neem

(C)Tulsi

(D)Mango

Answer: Amla

32. In Coriander, useful parts are?

(A)Roots and leaves

(B)leaves and flowers

(C)leaves and dried fruits

(D)flowers and dried fruits

Answer: leaves and dried fruits

33. The pH of Human Blood is ___?

(A)7.2

(B)7.8

(C)6.6

(D)7.4

Answer: 7.4

34. Which among the following is the largest endocrine gland of country?

(A)Thyroid

(B)Parathyroid

(C)Adrenal

(D)Pituitary

Answer: Thyroid

35. Which amongst the following is the largest mammal?

(A)Elephant

(B)Whale

(C)Dinosaur

(D)Rhinoceros

Answer: Whale (Blue Whale).

36. Which part becomes modified as the tusk of elephant?

(A)Canine

(B)Premolar

(C)Second Incisor

(D)Molar

Answer: second upper incisors

37. Optical fibres are based upon the phenomenon of which of the following?

(A)Interference

(B)Dispersion

(C)Diffraction

(D)Total Internal Reflection

Answer: Total Internal Reflection

38. Now a days, Yellow lamps are frequently used as street lights. Which among the following gases, is used in these lamps?

(A)Sodium

(B)Neon

(C)Hydrogen

(D)Nitrogen

Answer: Sodium

39. Mirage is an example of ____?

(A)Refraction of light

(B)Total Internal Reflection of Light

(C)Refraction and Total Internal Reflection of Light

(D)Dispersion of Light

Answer: Refraction and Total Internal Reflection of Light

40. The phenomenon of light associated with the appearance of blue color of sky is?

(A)Interference

(B)Reflection

(C)Refraction

(D)Scattering

Answer: Scattering

41. In which of the following areas, spreadsheet software is more useful?

(A)Psychology

(B)Publishing

(C)Statistics

(D)Message sending

Answer: Statistics

42. A Groupware is a

(A)Hardware

(B)Software

(C)Network

(D)Firmware

Answer: Groupware is collaborative software . Correct option B

43. Lens is made up of ___?

(A)Pyrex Glass

(B)Flint Glass

(C)Ordinary Glass

(D)Cobalt Glass

Answer: Flint glass is used as optical glass because it has relatively high refractive index and low Abbe number.

44. The element which is used for vulcanizing rubber is?

(A)Sulfur

(B)Bromine

(C)Silicon

(D)Phosphorus

Answer: Sulfur

45. Which of the following is responsible for extra strength of Pyrex glass?

(A)Potassium carbonate

(B)Lead Oxide

(C)Borax

(D)Ferric Oxide

Answer: Borax (makes , borosilicate Pyrex)

46. The Noble Gas used for the treatment of cancer is ___?

(A)Helium

(B)Argon

(C)Krypton

(D)Radon

Answer: Radon, in radiation therapy,

47. Vasundhara Summit was held in __?

(A)USA

(B)UK

(C)Brazil

(D)Australia

Answer: Brazil, Rio De Janeiro (The question is asking about Earth Summit 1992 :) )

48. Loktak is a ____?

(A)Valley

(B)Lake

(C)River

(D)Mountain Range

Answer: Lake, in Manipur

49. Which city receives the highest cosmic radiation amongst the following>

(A)Chennai

(B)Mumbai

(C)Kolkata

(D)Delhi

Answer: The correct answer of this question is New Delhi. This is because, intensity of cosmic radiation is dependent on three things viz. latitude, longitude, and azimuth angle. The cosmic-ray intensity at the Equator is lower than at the poles because charged particles tend to move in the direction of field (geomagnetic) lines and not across them. and thus, they are concentrated in the polar regions, causing auroras occur at the poles. In the given options, Delhi is farthest from the equator (or nearest to Pole) and thus will receive highest radiation. :)

Tags:

Advertisement

Comments

  • usha
    Reply

    thanxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Hi
    Reply

    Thanks

  • Hi
    Reply

    Dhanyavaad

  • Neki Bijarnia
    Reply

    Thanks. Plz also provide Maths n English.

  • sandeep
    Reply

    thanxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  • Abidz
    Reply

    Great effort sir……..keep on the omen service

  • rachit
    Reply

    thnxx a lot………..

  • mohinderarora
    Reply

    thanks a lot

  • ASHISHCOM
    Reply

    THE COMMON TREE SPECIES IN NILGIRI HILLS IS TEAL ACORDING TO THISNilgiri Hills
    Geographical Location :
    Nilgiri ‘the blue mountains’ are situated in the south Indian states of Tamil Nadu and
    . Located on the western ghats of India, Nilgiri are amongst the oldest
    mountain range in India. The steep hills, pristine valleys, and glittering waterfalls is
    what adds charm to its scenic beauty.
    Nilgiri comprises of many popular hillstations such as Ooty, Kotagiri, and Coonoor.
    People from all around the year make a visit to these hill stations to escape from
    the hectic city life. Nilgiri hills provides you the opportunity to witness the beautiful
    tea garden spread in acres of land.
    Tourists Activities :
    Wildlife Adventure :
    For all the tourists this region is a wildlife
    paradise. You can make a excursion trip to
    the , which
    are the part of the Nilgiri Biosphere Reserve
    that boosts of rich flora and fauna. The
    dense mixed and moist deciduous forests
    make it the most attractive and fascinating
    wildlife reserves. Bamboos (Bambusa
    Arundinacea), teak (Tetcona Grandis), add
    to the floral system of the park.

    • GKToday

      The correct answer is Eucalyptus only. This question is a 10th class Geography question and reference is here. Also note that since introduced in 1790s during times of Tipu Sultan at Nandi Hills in Karnataka, Eucalyptus has grown rapidly and there are more than 5 species flourished in the area in the question, which failed at other parts of India.

  • ASHISHCOM
    Reply

    miraj is example only and only total internal reflection of light . you are wrong this time…

    • GKToday

      Regarding Mirage, I think it would be better if we understand how does it work. Regarding your comment that “miraj is example only and only total internal reflection of light . you are wrong this time…” I would like you to read this para and understand how refraction plays role in Mirage.

      I never said that I may not be wrong ever. Not working here for false bravado. Thanks for your comments.

  • stoner
    Reply

    thanks a lot sir .

  • Sanatan
    Reply

    Thanks a lot Sir !!!
    All Answers are 100% Corect :) :)

  • ASHISHCOM
    Reply

    mirage concept when cirtical angle value more than 90 degree , it is condition of total internal reflection…..in this stiuation refraction can not be possible. i am sure this is physics concept.

  • ASHISHCOM
    Reply

    Mirage concept ” refer ray optics” lucent” H.C verma 12th physics.

  • priyanka
    Reply

    thanks a lot sir.

  • ASHISHCOM
    Reply

    sir, considered my view ….please …why are u take it otherwise manner.

  • Vivek
    Reply

    thanks a lot sir….
    its a great effort by u….

  • Vivek
    Reply

    this will give a great help to us

  • PS
    Reply

    What distinguishes GKToday from other websites is the fact that, where other web portals only give the answers, you provide the explanations as well.
    KEEP IT UP!

  • Vikas airi
    Reply

    top class site to prepare the competitive exams… fabulous..

    Keep it up sir..

  • arif
    Reply

    good effort

  • priyanka
    Reply

    thanku

  • Nitesh
    Reply

    Thanks for sollution

  • Vijay
    Reply

    Thank you for answers, and who is this ASHISHCOM send me his email id.

  • upen
    Reply

    sir
    nowadays the nobel gas used in treatment of cancer is argon
    radon is used in past years because of its reverse effect it not used nowadays.
    i have cpo paper in aug and i m solving the ssc graduade paper

    i m a bit confused

  • upen
    Reply

    sir i kindly request u to
    end my confusion i.e. which noble gas used in cancer treatment

    please asap get on my question

  • smashguy
    Reply

    Thnx a lot Sir…..

  • ghana
    Reply

    we always need it. so kind request for other exams q and ans

  • VINAY
    Reply

    thanx a lot sir…….

  • sankalp
    Reply

    thanx bro :)

  • sathya
    Reply

    thanks lot

  • Ashish
    Reply

    I need sm ssc qstn and ans in my email inbox. Pls send

  • santosh chauhan
    Reply

    respected sir please send me the privios question paper of fci food coroporetion of india and allied service excise and taxation inspector with answer key please send pls pls pls plspls pls please i shall mutch thankfull to u for this.

  • reddyam
    Reply

    very useful for competitive exams

  • rajesh.27thjuly
    Reply

    very nice

  • truptishree jena
    Reply

    Thanks….very nice….questions….

  • archana yadav
    Reply

    thanks a lot sir ………keep it up….

  • arun
    Reply

    Thanks Sir g