11. When is the ‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ observed?
[A] November 4
[B] November 6
[C] November 8
[D] November 10
Show Answer
Correct Answer: B [November 6]
Notes:
‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ is observed every year on November 6.
The UN General Assembly declared the observance of this day, in the year 2001. As per the United Nations Environment Programme (UNEP), at least 40 percent of all internal conflicts are linked to the exploitation of natural resources.
12. Who are the beneficiaries of ‘One Rank One Pension’ (OROP) scheme, which was seen in news recently?
[A] Teachers
[B] Armed Forces Veterans
[C] Bureaucrats
[D] Sportspersons
Show Answer
Correct Answer: B [Armed Forces Veterans]
Notes:
The One Rank One Pension (OROP) scheme was launched to provide uniform pensions for Armed Forces Veterans, who are retiring in the same rank with the same length of service.
The Prime Minister has recently highlighted that the One Rank One Pension scheme has completed five years since its implementation. The pension is provided irrespective of the time they retire.
13. Lt. Governor of Jammu and Kashmir has released Gold and silver coins in the name of which God / Goddess?
[A] Shiva
[B] Ram
[C] Vaishno Devi
[D] Krishna
Show Answer
Correct Answer: C [Vaishno Devi]
Notes:
Gold and silver coins in the name of the Vaishno Devi shrine have been released by the Lt. Governor of Jammu and Kashmir Manoj Sinha.
The coins have been released ahead of Diwali festival. The Vaishno Devi shrine board has decided to make the coin available in Jammu as well as in Delhi.
14. Prime Minister Narendra Modi is to co-chair the India-ASEAN summit along with the head of which country?
[A] Singapore
[B] Thailand
[C] Vietnam
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: C [Vietnam]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi will co-chair the virtual 17th India-ASEAN summit, along with the Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc.
The leaders are expected to note the adoption of ASEAN-India Plan of Action (2021-2025). The Prime Minister attended the 16th ASEAN-India Summit in Bangkok in November last year.
15. Which Indian has topped the list of EdelGive Hurun India Philanthropy List 2020?
[A] Mukesh Ambani
[B] Azim Premji
[C] Binny Bansal
[D] Shiv Nadar
Show Answer
Correct Answer: B [Azim Premji]
Notes:
Hurun India and Mumbai-based EdelGive foundation has recently released the EdelGive Hurun India Philanthropy List 2020.
As per the list, the Founder-Chairman of Wipro Azim Premji has topped the list with a donation of Rs 7904 crore. Shiv Nadar of HCL Technologies came second in the list, while Mukesh Ambani retains his third position.
16. What amount of grant is announced by the Finance Minister for COVID vaccine research?
[A] Rs 500 Crore
[B] Rs 750 Crore
[C] Rs 900 Crore
[D] Rs 1200 Crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs 900 Crore]
Notes:
Union Finance Minister Nirmala Sitharaman has recently announced a grant of Rs 900 crore for research and development of COVID-19 vaccine.
The grant has been announced to the Department of Biotechnology for the vaccine research. The grant is provided for Covid Suraksha mission. The actual cost of vaccine and distribution expenses will be announced later.
17. Which authority has approved the draft of Banking Regulations in International Financial Services Centres (IFSC)?
[A] Reserve Bank of India
[B] International Financial Services Centres Authority
[C] Securities and Exchange Board of India
[D] Indian Banking Association
Show Answer
Correct Answer: B [International Financial Services Centres Authority]
Notes:
The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has approved the draft of the International Financial Services Centres Authority (Banking) Regulations, 2020. This was enable setting up of banking units in the International Financial Services Centre.
The regulation would be notified by the Government of India soon, which will contain what kind of banking activities that would be permitted in the IFSC.
18. Which Indian Minister addressed the ‘India: Drivers of Change’ conference organised by Bank of America?
[A] Nirmala Sitharaman
[B] Piyush Goyal
[C] Harsh Vardhan
[D] Amit Shah
Show Answer
Correct Answer: B [Piyush Goyal
]
Notes:
Union minister for Commerce and Industry, Piyush Goyal delivered the keynote address at Conference ‘India: Drivers of Change’.
In the conference organized by the Bank of America, the Minister urged the global investors to invest in India. He also highlighted about the production-linked incentives provided for the manufacturing sector.
19. Prime Minister inaugurated Ayurvedic institutes in which two states?
[A] Tamil Nadu and Kerala
[B] Karnataka and Maharashtra
[C] Assam and Manipur
[D] Rajasthan and Gujarat
Show Answer
Correct Answer: D [Rajasthan and Gujarat]
Notes:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Ayurvedic institutes in Rajasthan and Gujarat. This has been done on 5th Ayurveda Day.
The two institutions are Institute of Teaching & Research in Ayurveda (ITRA), Jamnagar and the National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur. Both the institutes are premier institutions of Ayurveda in the country.
20. Sanjay Kumar Mishra, who was seen in news recently, is the Chief of which organisation?
[A] Intelligence Bureau
[B] Enforcement Directorate
[C] Central Bureau of Investigation
[D] National Investigation Agency
Show Answer
Correct Answer: B [Enforcement Directorate]
Notes:
The Chief of Enforcement Directorate Sanjay Kumar Mishra has recently got one-year extension, after completing two years of his tenure.
The 1984-batch Indian Revenue Service official was appointed as the Executive Director in 2018. As per the recent order of the Finance Ministry, the previous order has now been modified with approval from the President.