1. India signed agreement with which country, on infrastructure, financial services and sustainable finance?
[A] Russia
[B] Japan
[C] United Kingdom
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: C [United Kingdom]
Notes:
India has recently signed reached landmark agreements on financial services, infrastructure and sustainable finance.
These were signed at the 10th Economic and Financial Dialogue (EFD) between the UK and India. It was jointly chaired by Finance Minister Nirmala Sitharaman and the UK Chancellor Rishi Sunak. This is expected to boost jobs and investments in both countries.
2. ‘Privileged Partnership’, which was seen in news recently, is associated in the Joint Commission Meeting between India and which country?
[A] Japan
[B] Mexico
[C] Brazil
[D] United Kingdom
Show Answer
Correct Answer: B [Mexico]
Notes:
The 8th India-Mexico Joint Commission Meeting was recently held through Video-Conference. The Meeting was co-chaired by External Affairs Minister S. Jaishankar and his Mexican counterpart Marcelo Ebrard.
Both the countries agreed to promote economic strengths and work on strengthening their ‘Privileged Partnership’.
3. “SERB POWER” scheme has been launched by the Government targeting which segment?
[A] Self Help Groups
[B] Street Vendors
[C] Farmers
[D] Women Scientists
Show Answer
Correct Answer: D [Women Scientists]
Notes:
A scheme named SERB POWER (Promoting Opportunities for Women in Exploratory Research) has been launched by the Ministry of Science and Technology, designed exclusively to encourage Women Scientists to work in the field of science and technology.
The Science and Engineering Research Board (SERB), a statutory body of the Department of Science and Technology (DST), Government of India is implementing the scheme.
4. The week from 27th October to 2nd November, 2020 is being observed as which special week in India?
[A] Anti-Corruption Week
[B] Vigilance Awareness Week
[C] Financial Literacy Week
[D] Financial Inclusion Week
Show Answer
Correct Answer: B [Vigilance Awareness Week]
Notes:
The week from 27th October to 2nd November, 2020 is being observed as Vigilance Awareness Week in India. This is being organized by the Central Vigilance Commission (CVC). The theme for this year’s Vigilance Awareness Week is Vigilant India, Prosperous India.
Observance of Vigilance Awareness Week every year is a part the Commission’s approach where all stakeholders collectively participate in the preventive vigilance measures and fight against corruption.
5. Who was the first actor to play James Bond on the big screen?
[A] Sean Connery
[B] Roger Moore
[C] Timothy Dalton
[D] Pierce Brosnan
Show Answer
Correct Answer: A [Sean Connery]
Notes:
Sean Connery, the Scottish movie legend, who was the first actor to play James Bond on the big screen, has recently passed away.
His films include Dr. No in 1962, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice and Diamonds Are Forever. The actor, who dominated the silver screen for four decades, died at the age of 90.
6. Which body has released a draft model Act and rules on conclusive land titling?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Agriculture
[C] NITI Aayog
[D] Land Development Authority of India
Show Answer
Correct Answer: C [NITI Aayog]
Notes:
India’s premier think tank Niti Aayog has recently released a draft model Act and rules on conclusive land titling, to be used by the states. The draft rules aim to reduce litigations and ease the land acquisition process for infrastructure projects.
The draft provides state governments with power to order for establishment, administration and management of a system of title registration of immovable properties.
7. Which Union Ministry along with Invest India, is to set up a “Strategic Policy & Facilitation Bureau”?
[A] Ministry of Commerce and Industry
[B] Ministry of AYUSH
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Health and Family Welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of AYUSH]
Notes:
The Ministry of AYUSH and Invest India will collaborate to set up a “Strategic Policy & Facilitation Bureau”.
Invest India will collaborate with the AYUSH Ministry to frame the work plan of the Bureau and define its targets. It will also deploy expert resources to implement and execute the plans of the AYUSH Ministry.
8. Which Indian state/UT has recently granted 100% vehicle tax waiver to Electric Vehicles?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
The state government of Tamil Nadu has notified 100 per cent motor vehicle tax exemption for transport and non-transport Electric Vehicles.
The state has also planned to set up the first exclusive park for the electric vehicle, for the first time in the country. The state has targeted investments of around Rs 50,000 crore in the Electric Vehicle segment and has announced several incentives to attract investments.
9. The first foreign Sovereign Wealth Fund (SWF), that was notified by the Finance Ministry, is associated with which country?
[A] United States
[B] United Arab Emirates
[C] Australia
[D] United Kingdom
Show Answer
Correct Answer: B [United Arab Emirates]
Notes:
Union Finance Ministry of India has recently announced that Abu Dhabi’s Sovereign Wealth Fund (SWF) has become the first foreign SWF that has been notified.
MIC Redwood 1 RSC Limited will get 100 per cent income tax exemption for the long-term investments to be made in specific priority sectors in India.
10. How much financial aid has been released by the Central Government to 15 states for air quality improvement?
[A] Rs.1000 crore
[B] Rs.2000 crore
[C] Rs.2200 crore
[D] Rs.2500 crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs.2200 crore]
Notes:
Based on the recommendations of the 15th Finance Commission, the Central Government has released a financial aid of Rs.2200 crore to 15 states.
The aid would be used to improve the air quality in these states by undertaking capacity building measures. This is the first instalment of the grant towards air quality improvement.