21. What is the name of India’s 5th Scorpene class submarine, that has been launched recently?
[A] Vir
[B] Kamrat
[C] Kalvari
[D] Vagir
Show Answer
Correct Answer: D [Vagir]
Notes:
The fifth Scorpene class submarine of the Indian Navy named Vagir has been lunched recently at the Mazagon Dock in south Mumbai. The submarine has advanced features like acoustic absorption technique.
This is a part of Navy’s Project 75 under which 6 submarines are being built in India, which are designed by French naval defence and energy company DCNS.
22. Which state / UT has recently launched online issue of low denomination Non Judicial Stamps?
[A] Delhi
[B] Assam
[C] Tamil Nadu
[D] Puducherry
Show Answer
Correct Answer: D [Puducherry]
Notes:
The UT of Puducherry has recently launched online service of issuing low denomination non judicial e-stamps.
This service is aimed to prevent public crowding at authorised collection centres. The UT government has signed an MoU with Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL) for collection of stamp duty in the Registration Department.
23. After WhatsApp, which social media platform introduced disappearing feature of message?
[A] Facebook Messenger
[B] Twitter
[C] Snapchat
[D] Telegram
Show Answer
Correct Answer: A [Facebook Messenger]
Notes:
Facebook has recently announced to launch the feature of ‘Vanishing messages’ in its Messenger platform.
A similar feature of disappearing messages was first introduced in WhatsApp. Under the new mode, the messages would disappear once the receiver read it in their chat and closed the window. The feature has to be activated in both the sender and the receiver.
24. Which Indian Minister addressed the ‘India: Drivers of Change’ conference organised by Bank of America?
[A] Nirmala Sitharaman
[B] Piyush Goyal
[C] Harsh Vardhan
[D] Amit Shah
Show Answer
Correct Answer: B [Piyush Goyal
]
Notes:
Union minister for Commerce and Industry, Piyush Goyal delivered the keynote address at Conference ‘India: Drivers of Change’.
In the conference organized by the Bank of America, the Minister urged the global investors to invest in India. He also highlighted about the production-linked incentives provided for the manufacturing sector.
25. PUBG Corporation has made an announcement of relaunch in which country?
[A] USA
[B] India
[C] Brazil
[D] China
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
The gaming company PUBG Corporation has recently made an announcement to relaunch the game with a version specially created for India.
The company has also planned for setting up an Indian subsidiary with an investment of USD 100 million. The Indian arm would hire over 100 IT professionals specialised in business, e-sports and game development.
26. Which organisation developed Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM), which was seen in news recently?
[A] DRDO
[B] HAL
[C] Tesla
[D] Larsen & Toubro
Show Answer
Correct Answer: A [DRDO]
Notes:
The Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) was indigenously developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO).
Recently, the missile was seen in the news, it was tested by the Chandipur Test range, Odisha. It registered a significant milestone as it achieved a direct hit on a pilotless target aircraft (PTA), during the test.
27. Which Indian city has entered the Guinness World Records for the ‘largest display of oil lamps’?
[A] Varanasi
[B] Ayodhya
[C] Kanpur
[D] Meerut
Show Answer
Correct Answer: B [Ayodhya]
Notes:
City of Ayodhya in Uttar Pradesh has entered the Guinness World Records for the ‘largest display of oil lamps’.
During the ‘Deepotsav’ celebrations, over 5.8 lakh earthen lamps were lit on the banks of river Saryu on November 13. The lamps were kept lit for 45 minutes and retained Guinness World Record for the second year.
28. Which Union Minister represented India in the 15th East Asia Summit?
[A] Nirmala Sitharaman
[B] Piyush Goyal
[C] S Jaishankar
[D] Rajnath Singh
Show Answer
Correct Answer: C [S Jaishankar]
Notes:
Union External Affairs Minister of India S. Jaishankar represented India in the 15th East Asia Summit, which was recently held virtually.
The East Asia Summit is a premier forum in the Asia-Pacific region which was founded in the year 2005. Apart from the 10 ASEAN member states, the Summit includes India, China, Japan, Republic of Korea, Australia, New Zealand, United States and Russia.
29. How many countries have signed the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) agreement recently?
[A] 5
[B] 11
[C] 13
[D] 15
Show Answer
Correct Answer: D [15]
Notes:
15 countries belonging to the Asia Pacific region have signed the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) at a regional summit in Hanoi, Vietnam.
With this, the RCEP has bene established as the world’s largest free trade block. RCEP is a free trade agreement between 10 ASEAN nations and its 5 partners namely Australia, China, Japan, New Zealand and South Korea.
30. Which Union Ministry has notified draft rules under the Code on Social Security?
[A] Ministry of Health and Family Welfare
[B] Ministry of Labour and Employment
[C] Ministry of Social Justice
[D] Ministry of Agriculture and Family Welfare
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Labour and Employment]
Notes:
The Union Ministry of Labour and Employment has recently notified draft rules under the Code on Social Security, 2020.
As per the new rules, the unorganised workers, gig workers and platform workers can avail social security benefits by Aadhaar based registration including self-registration on the government portal. It also clarifies about payment of contribution by the aggregators.