Print Version and Hints :Quiz 269

1.In which of the following fields Tyeb Mehta was known for ?
(A)Science & Technology
(B)Painting
(C)Indian Classical Music
(D)Architecture
(E)Journalism
Answer..Painting
Hints:
Tyeb Mehta was a noted Indian painter who died in July 2009. He received Padmabhushan in 2007.
His famous works are Kali and Celebration. Celebration’ was sold for a whopping Rs. 1.5 crores. In 2005, his picture ‘Kali’ was sold for Rs. 1 crore. In 2007, his picture ‘Christine’ was sold in an auction for 2 billion dollars.
2.Who among the following is the first woman in India to head an election commission?
(A)Neela satyanarayan
(B)Sudha Pillai
(C)Rita Sinha
(D)Leena Mehendale
(E)None of them
Answer..Neela satyanarayan
Hints:
Neela Satyanarayan has been appointed as State Election Commissioner of Maharastra in July 2009. She is a retired Civil Servant and is the first woman to hold the State Election Commission Head.
She has also written several poems and plays penned in Hindi and Marathi and worked as music director and lyricist for some bollywood movies.

3.Which among the following is the latest member of SAARC ?
(A)Bhutan
(B)Myanmar
(C)Afghanistan
(D)China
(E)Sri Lanka
Answer..Afghanistan
Hints:
Please note that SAARC was established on December 8, 1985 by Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal, Pakistan, India and Sri Lanka. In April 2007, at the Association’s 14th summit, Afghanistan became its eighth member.
Myanmar is not a member of SAARC . Myanmar has expressed the interest to join SAARC. It is backed by India, Russia wants to be an Observer and is backed by India. China too is an observer.
Australia, China, European Union, Iran Japan, Mauritius, Myanmar, (Burma), South Korea, United States are observers at present.
4.Where was held the J8 summit in Mid of 2009?
(A)Italy
(B)London
(C)Rome
(D)Pittsburg
(E)Paris
Answer..Rome
Hints:
The Fifth J8 summit was held in Rome during 4-10 July 2009. J8 or Junior 8 is a partnership between Morgan Stanley, UNICEF and the country with the presidency of the G8
16-year-old girl from Koraput, Orissa and a 17-year-old boy from Krishnagiri, Tamil Nadu,(Sanjukta Pangi and Samuel Venkatesan ) represented India at the Junior 8 summit in Rome this year.

5.Which among the following is a correct explanation of ” The Universe, Yours to Discover”?
(A)It’s title of a recent report by International Astronomical Union
(B)It is a documentary film recently released by NASA
(C)It’s theme of International Year of Astronomy IYA 2009
(D)It’s a book about the universe recently won award
(E)None of the above
Answer..It’s theme of International Year of Astronomy IYA 2009 announced by UNESCO & IAU
Hints:
The IYA2009 is a global celebration of astronomy and its contributions to society and culture, with events at national, regional and global levels throughout the whole of 2009.
6.In which of the following countries World’s first “self-irrigating” plant was discovered in 2009?
(A)Saudi Arabia
(B)Israel
(C)Egypt
(D)Sudan
(E)None of them
Answer..Israel
Hints:
Researchers from the University of Haifa-Oranim in Israel have managed to make out the “self-irrigating” mechanism of the desert rhubarb in July 2009.
It enables the plant to harvest 16 times the amount of water than otherwise expected for a plant in this region.
This is the first example of a self-irrigating plant worldwide. The desert rhubarb grows in the mountains of Israel’s Negev desert, where average precipitation is particularly low (75 mm per year).

7.Hemis festival is dedicated to Lord Padmasambhava (Gur Rimpoche) venerated as the representative reincarnate of Buddha. In which part of India it is held every year?
(A)Himachal Pradesh
(B)Assam
(C)Arunanchal Pradesh
(D)Ladakh
(E)Sikkim
Answer..The Hemis festival is dedicated to Lord Padmasambhava (Gur Rimpoche) venerated as the representative reincarnate of Buddha. He is believed to have been born on the 10th day of the fifth month of the Monkey year as predicted by the “Shakia Muni Buddha”.
Hints:
8.With which of the following sports “Aga Khan Trophy” is related to ?
(A)Field Hockey
(B)Horse Racing
(C)Show Jumping
(D)Table Tennis
(E)None of them
Answer..Show jumping
Hints:
Please don’t confuse with Agha Khan Hockey Tournament .
In 1926, the Aga Khan III established this Aga Khan Trophy which is an equestrian prize .
It is held every year as part of the Failte Ireland Dublin Horse Show an international show jumping Show and is awarded to best equestrian . 2009 winner is Italy.
Now it is a part of Samsung Super League

9.Which of the following country will be assuming the chair of the 56-member Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in 2010 from Greece?
(A)Belgium
(B) Kazakhstan
(C)Austria
(D) Netherlands
(E)Denmark
Answer.. Kazakhstan
Hints:
Kazakhstan became the last of the former Soviet republics to reluctantly part ways with Russia after the collapse of the Soviet Union.
It is set to assume the chair of the 56-member Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in 2010 from Greece.
10.In which year First Roundtable conference on Kashmir was held in New Delhi ?
(A)2002
(B)2003
(C)2004
(D)2005
(E)2006
Answer..The first round table conference on Kashmir was held on 25th May 2006 under prime minister man Mohan Singh .
Hints:

11.Recently who among the following was first baton-bearer of Queen’s baton relay for next year’s Commonwealth Games in New Delhi?
(A)Sania mirza
(B)Abhinav Bindra
(C)Kapil Dev
(D)Milkha Singh
(E)Susheel Kumar
Answer..Abhinav Bindra
Hints:
The Queen Elizabeth II received the high-tech baton from chief of the commonwealth games federation Mike Fennel and She handed over to Pratibha patil (who was recently in UK )
and she passed it to India’s Sports Minister MS Gill who passed it to Suresh kalmadi who is chairman of organizing committee of Olympic Games and finally it comes to Abhinav Bindra
who became the first out of more than 17 sports personalities of the country to carry the baton.
12.What is the total number of the Supreme Court Judges (Including CJI) after the Supreme Court (Number of Judges ) Amendment Act 2008?
(A)26
(B)31
(C)36
(D)33
(E)29
Answer..31
Hints:
Please note in 1986 the number of judges was increased from 18 to 25.

13.Jarawa are the indigenous people or Adiwasis prominent in which part of India?
(A)Meghalaya
(B)Nagaland
(C)Andaman & Nicobar Islands
(D)Orissa
(E)West Bengal
Answer.. They are one of the adivasi indigenous peoples of the Andaman Islands. Their present numbers are estimated at between 250-350 individuals.
Hints:
14.In which of the following months Quami Ekta Week or National Integration Week is celebrated every year ?
(A)October
(B)November
(C)December
(D)January
(E)February
Answer..Quami Ekta Week is observed from November 19-25 every year
Hints:

15.In which year Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards had been instituted by Government of India?
(A)1980
(B)1986
(C)1992
(D)1984
(E)1993
Answer..1986, The Awards up to the year 2005 have been conferred till now
Hints:
16.Which among the following is correct about INS Arihant?
(A)India’s First air-craft career
(B)India’s first N-submarine
(C)India’s First Indigenous Aircarft Career
(D)India’s first Missile range instrumentation ships
(E)None of them
Answer..India’s first N-submarine
Hints:

17.Which country is compiling World’s first Traditional Knowledge Digital Library?
(A)China
(B)India
(C)South America
(D)United States
(E)England
Answer..India
Hints:
World’s first traditional knowledge digital library is a projected of government of India taken up by CSIR and Union Health Ministry.
It includes over 200,000 medical formulations of Ayurveda, Siddha and Unani systems of medicine.
18.In which region Hemis Gompa is located in India?
(A)Sikkim
(B)Ladakh
(C)Himachal Pradesh
(D)Arunanchal Pradesh
(E)None of them
Answer..Hemis Gompa located in the Ladakh Region and is in the tentative list of World Heritage Sites.Hemis gompa is believed to have been established in 1630 by Lama Tagstang Raspa
Hints:

19.Which of the following amendment bill has extended the nomination of Anglo-Indians to the Lok Sabha and Legislative Assemblies by another 10 years?
(A)109th Amendment Bill
(B)108th Amendment Bill
(C)107th Amendment Bill
(D)105th Amendment Bill
(E)None of them
Answer..109th Amendment Bill
Hints:
The Bill seeks to extend the reservation beyond January 25, 2010, when the time period of 60 years under Article 334 of the Constitution lapses, and
also to extend the nomination of Anglo-Indians to the Lok Sabha and Legislative Assemblies by another 10 years.
20.Where is located the Great Banyan Tree in India?
(A)Lucknow
(B)Kolkata
(C)Thiruvanathapuram
(D)Ooty
(E)None of them
Answer..Located in the Indian Botanical Gardens, now renamed as Acharya Jagdish Chandra Bose Botanical Garden Kolkata
Hints:

Comments

  • loveyD
    Reply

    Sir this is a very good idea to give some information along with the questions….Kudos to you….

  • kumar
    Reply

    Sir. i realy got so suprised to see such useful quiz question every day…

  • Anonymous
    Reply

    Grt! these hints will help us in remembering the answers! Thanks!

  • Anonymous
    Reply

    This idea is a gr8 sir giving hints along with each question..i hope u continue with this idea henceforth..thanks a lot sir for all ur painstaking efforts!!

  • Anonymous
    Reply

    now this is what u cal an outstanding work..
    kudos 2 d gr8 man..
    thanks sir