GK & Current Affairs – November 9, 2015

1. Mana Patel and Virdhawal Khade are related to which sports?
[A]Wrestling
[B]Boxing
[C]Swimming
[D]Shooting
Answer: Swimming
Mana Patel of Gujarat won the gold medal in the 69th senior National Aquatic Championship in women’s category whereas Virdhawal Khade (Maharashtra) was declared best swimmer of the event in men’s category. The 69th senior National Aquatic Championship was conducted at Rajkot of Gujarat.
2. Which country is World No. 1 in FIFA latest rankings?
[A]Brazil
[B]Belgium
[C]Germany
[D]Argentina
Answer: Belgium
Belgium topped the FIFA World rankings for the first time in history. It surpassed the world champions Germany by two points. Argentina slipped down to third ahead of Portugal, while Chile climbed up to the fifth place. India’s rank is 167.
3. China -Taiwan summit was held in which country?
[A]Indonesia
[B]Singapore
[C]Thailand
[D]Vietnam
Answer: Singapore
Chinese President Xi Jinping and Taiwan’s President Ma Ying-jeou held their historic talks in Singapore – their first in more than 60 years on November 7, 2015. The two countries split in 1949 when the Kuomintang lost to the Chinese Communist Party in the civil war and set up a new government in Taiwan. Relations between China and Taiwan have improved under Mr. Ma Ying- jeou since he took office in 2008, with better economic ties and improving tourism links.
4. Who is appointed as MD of Oxford University Press India (OUPI)?
[A]V Sivaramakrishnan
[B]Vivek Patel
[C]Santosh Kulkarni
[D]Satish Yadav
Answer: V Sivaramakrishnan
V Sivaramakrishnan was named as the new Managing Director of Oxford University Press India (OUPI) with regional responsibilities including Bangladesh, Sri Lanka, and Nepal. He succeeds Ranjan Kaul. Earlier, Sivaramakrishnan worked in Manipal Global Education Services. Before, he also worked with Ford Motor Company and Proctor and Gamble.
5. Which of the following ministries has launched SATYAM programme?
[A]Ministry of Finance
[B]Ministry of External Affairs
[C]Ministry of Science and Technology
[D]Ministry of Power
Answer: Ministry of Science and Technology
The Ministry of Science and Technology has launched SATYAM (Science and Technology of Yoga and Meditation) programme. The main objective of the programme is to strengthen research in the areas of yoga and meditation. The programme will harness knowledge obtained in academic institutions and other related agencies for finding Science and Technology -led solutions to the growing stress and strain problems in the society.
6. Which committee has recommended major changes in IIT entrance examination?
[A]Ashok Misra committee
[B]Rameshwar committee
[C]Rajesh Arora committee
[D]Alok Naik committee
Answer: Ashok Misra committee
The Committee of Eminent Persons (CEP) under the Chairmanship of Prof Ashok Misra submitted its report to the Government of India on 5th November 2015. The committee was constituted by IIT council to recommend changes to the IIT- JEE examination. Many of the recommendations of the Committee are aimed to wean IIT aspirants away from the dependence on coaching institutes.
7. Baglihar Hydro Electric Power Project is located in which Indian state?
[A]Himachal Pradesh
[B]Jammu and Kashmir
[C]Uttarakhand
[D]Punjab
Answer: Jammu and Kashmir
Baglihar Hydroelectric Power Project, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the state of Jammu and Kashmir. Recently, Prime Minister Narendra Modi has launched the 450 MW Baglihar Hydro Electric Project stage-II. Stage-I of the project of similar installed capacity was commissioned in 2008.
8. Which country is sending its largest warship against Islamic State (IS) in Syria and Iraq?
[A]France
[B]Britain
[C]Canada
[D]USA
Answer: France
France is sending its largest warship Charles de Gaulle aircraft carrier to fight against Islamic State (IS) in Syria and Iraq. The Charles de Gaulle aircraft carrier is the largest warship in Western Europe and is also the only nuclear-powered carrier in service outside of the US Navy. France is joining the USA-led military operation against Islamic State in Syria and Iraq.
9. Which Indian boxer registered his second successive knockout triumph?
[A]Mandeep Jangra
[B]Akhil Kumar
[C]Jitender Kumar
[D]Vijender Singh
Answer: Vijender Singh
Haryana based Indian boxer, Vijender Singh registered his second successive knockout triumph by demolishing England’s Dean Gillen in the first round. On 10 October 2015 Vijender Singh won his first professional boxing match by defeating his opponent Sonny Whiting.
10. Who is the new Prime Minister of Canada?
[A]Vivian Barbot
[B]Denis Lebel
[C]David Johnston
[D]Justin Trudeau
Answer: Justin Trudeau
Justin Trudeau of Liberal Party has been elected as 23rd Prime Minister of Canada. He is eldest son of Canada’s former Prime Minister Pierre Trudeau who was in office for 16 years and led the country till 1984. He became the second youngest Prime Minister of Canada and the first to follow a parent into office.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • soumitra paul
    Reply

    very helpfull……