GK & Current Affairs – November 8, 2015

1. What is the Swachh Bharat cess on services?
[A]0.25%
[B]0.50%
[C]0.75%
[D]1.00%
Answer: 0.50%
The central government has announced a Swachh Bharat cess at the rate of 0.5% on all services now liable to service tax. The Swachh Bharat cess will be effective from November 15 this year. The proceeds will be used for Swachh Bharat initiatives.
2. Who is the winner of the 2015 Vishnudas Bhave Award?
[A]Ashok Saraf
[B]Vikram Gokhale
[C]Mohan Gokhale
[D]Neena Kulkarni
Answer: Vikram Gokhale
Famous film, television and stage actor Vikram Gokhale (67) was felicitated with the prestigious Vishnudas Bhave Award 2015. He has been honored for his outstanding contribution to Marathi theater. The annual award was instituted by Akhil Maharashtra Natya Vidya Mandir in memory of pioneer Marathi dramatist Vishnudas Bhave.
3. Who is the fastest Indian bowler to reach 150-Test wicket landmark?
[A]Mohammed Shami
[B]Umesh Yadav
[C]Bhuvaneshwar Kumar
[D]Ravichandran Ashwin
Answer: Ravichandran Ashwin
Ravichandran Ashwin created history by becoming the fastest Indian bowler to reach 150-Test wicket landmark – in his 29th Test against South Africa. Former England seamer Sydney Barnes was the fastest to pick 150 wickets as he achieved the feat in his 24th match followed by Pakistan pacer Waqar Younis (27) and Aussie legspinner Clarrie Grimmett (28).
4. Heena Sidhu is related to which sports?
[A]Handball
[B]Badminton
[C]Shooting
[D]Archery
Answer: Shooting
Heena Sidhu won the gold medal in the 10m air pistol women’s event at the 13th Asian Shooting Championships.
5. Which Indian state is set to develop first Mega Tourism Circuit of the country?
[A]Himachal Pradesh
[B]Kerala
[C]Karnataka
[D]Gujarat
Answer: Kerala
Kerala government is set to develop the first mega tourism circuits in the country. It will be developed in Gavi-Vagamon region of Kerala. The 150-km long circuit in the Pathanamthitta-Gavi- Vagamon-Thekkady region in central Kerala will have a host of new facilities such as trekking, archery and rock climbing. It will be built under the new ‘Swadesh Darshan’ scheme of the Union Tourism Ministry.
6. Which of the following has been named as World’s healthiest country?
[A]Italy
[B]Singapore
[C]Australia
[D]Switzerland
Answer: Singapore
Singapore has topped the list of World’s healthiest countries, while India has secured the 103rd position. The list ranks countries using data from the United Nations, the World Bank and the World Health Organisation
7. Which Indian state has the highest graduate unemployment rate?
[A]Tamil Nadu
[B]Mizoram
[C]Kerala
[D]Punjab
Answer: Kerala
According to the recently released 2011 Census data, 10 million Indians with graduate, post-graduate and technical degrees were looking for work. Kerala had India’s highest graduate unemployment rate at over 30 per cent.
8. The 2015 Paragliding World Cup (PWC) was held in which state?
[A]Assam
[B]Himachal Pradesh
[C]Uttarakhand
[D]Arunachal Pradesh
Answer: Himachal Pradesh
The 2015 Paragliding World Cup (PWC) was held in Bir village of Himachal Pradesh. It was for the first time India hosted world level paragliding event.
9. Under Indian Gold Coin 2015, what denominations of gold coins are issued?
[A]5, 10 and 15 grams
[B]5, 10 and 20 grams
[C]10, 15 and 20 grams
[D]10, 15 and 25 grams
Answer: 5, 10 and 20 grams
Under the Indian Gold Coin 2015 scheme, gold coins will be available in denominations of 5 and 10 grams and a 20 gram bullion. The gold coins will bear national emblem Ashok Chakra on one side and Mahatma Gandhi’s engraved image on the other side.
10. National Institute of Nutrition (NIN) is located in which city?
[A]Mumbai
[B]Hyderabad
[C]Chennai
[D]Kolkata
Answer: Hyderabad
National Institute of Nutrition (NIN) is located at Hyderabad.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments