GK & Current Affairs: February 5, 6, 2015

Current Affairs Questions and Answers for February 5, 6, 2015 with questions on IRENA, States in India with sea coast, Black Pagoda, Highest incidence of cancer, three parent babies, Saloni Dalal, Father of Indian Software Industry, largest deposit of ilmenite mineral in India
1. According to latest survey, which of the following countries has largest area planted under GM (Genetically Modified) crops?
[A]India
[B]China
[C]USA
[D]Brazil
Answer: USA
Notes:
According to the International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA) United States has largest area planted under GM (Genetically Modified) crops with 73.1 million hectares. With 11.6 million hectares, India has the fourth largest area planted under genetically modified (GM) crops.
2. On which among the following dates, the International Holocaust Remembrance day is observed?
[A]January 27
[B]January 29
[C]February 2
[D]January 31
Answer: January 27
Notes:
International Holocaust Remembrance Day is observed on 27 January every year. It commemorates the genocide that resulted in the death of an estimated 6 million Jews and others by the Nazi regime.
3. Which among the following states has the largest deposit of ilmenite mineral in the country?
[A]Odisha
[B]Tamil Nadu
[C]Andhra Pradesh
[D]Kerala
Answer: Andhra Pradesh
Notes:
According to a 2011 report of ministry of mines, Andhra Pradesh has the biggest deposit followed by Kerala and Tamil Nadu at the second spot. Odisha has third largest deposit of ilmenite in the country.
4. Who among the following is referred to as the Father of Indian Software industries?
[A]M C Prahalnad
[B]Faqir Chand Kohli
[C]Ajit Balakrishnan
[D]Vinod Dham
Answer: Faqir Chand Kohli
Notes:
Padma Bhushan Faqir Chand Kohli is popularly known as the Father of Indian Software sector due to his significant contribution in Indian IT industry. He was the founder and first CEO of Tata Consultancy Services, India’s largest software consultancy company.
5. Saloni Dalal, who became the youngest medallist at the 35th National Games in Kerala, is associated with which sports/events?
[A]Cycling
[B]Swimming
[C]Archery
[D]Wrestling
Answer: Swimming
Notes:
Saloni Dalal became the youngest medallist at the ongoing National Games in Kerala. She won the bronze in the 200 m breaststroke event.
6. The first country to introduce laws to allow the creation of so called three-parent babies is ?
[A]USA
[B]Georgia
[C]Britain
[D]South Africa
Answer: Britain
Notes:
Britain became the first country in the world to allow the creation of so-called “three-parent” babies as MPs voted overwhelmingly in favour of the controversial technique of mitochondrial donation. The mitochondrial donation technique involves procedure replaces a small amount of faulty DNA in a mother’s egg with healthy DNA from a second woman, so that the baby would inherit genes from two mothers and one father. The idea is to prevent certain genetic diseases being passed on to children.
7. Which state of India is known for highest incidence of cancer?
[A]Assam
[B]Punjab
[C]Mizoram
[D]Jharkhand
Answer: Mizoram
Notes:
As per the government data Mizoram has the highest cancer incidence in the country. Mizoram has a very high incidence of stomach, oesophagus, lung and cervix cancer. The data shows at least 3,137 people died due to cancer in the state during the past five years while 5,888 people suffered from cancer during the same period.
8. Which among the following temples of India is known as Black Pagoda?
[A]Sun Temple, Konark
[B]Brihadeeswara Temple, Tanjore
[C]Lord Jagannath Temple, Puri
[D]Meenakshi Temple, Madurai
Answer: Sun Temple, Konark
Notes:
Konark Sun Temple is a 13th century temple of Odisha, built by Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty. It is also known as Black Pagoda. It’s a World Heritage Site. It is considered as architectural marvel for which Odisha, best known worldwide.
9. How many states and union territories of India have sea coast?
[A]9 States and 5 Union Territories
[B]8 States and 3 Union Territories
[C]9 States and 4 Union Territories
[D]7 States and 3 Union Territories
Answer: 9 States and 4 Union Territories
Notes:
The states which have a sea-line running along their borders are nine viz. Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal. Two Union territories with sea-line are Daman & Diu and Puducherry, while Andaman & Nicobar Islands and Lakshadeweep Islands are island territories.
10. The headquarters of International Renewable Energy Agency (IRENA) are located at __?
[A]Dubai
[B]Abu Dhabi
[C]Geneva
[D]Washington
Answer: Abu Dhabi
Notes:
International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organization to promote adoption and sustainable use of renewable energy. It is the global hub for renewable energy cooperation and information exchange within its member nations. It was founded in 2009 and its statute entered into force on 8 July 2010. Its headquarters are at Abu Dhabi. In total it has 138 Members. India is one of the 33 Permanent members of IRENA.

The above 5 questions are part of Daily Current Affairs 20 MCQs Series in GKToday Android Application. This series can be subscribed in the app only for Rs. 799/- for entire year. Download Now

20 Comments

  1. ujjawal singh

    February 5, 2015 at 4:35 pm

    U are really one of the best.your compilation is very helpful for us.
    merci beaucoup!!!!!

    Reply
  2. shree

    February 5, 2015 at 5:46 pm

    it is a source of knowledge for all aspirants of IAS.

    Reply
  3. kumar

    February 5, 2015 at 7:57 pm

    it is awesome and great work for the team

    Reply
  4. Fayaz

    February 9, 2015 at 1:00 pm

    Thanks a lot GK Today team.it is very useful to every one.

    Reply
  5. jayaraman

    February 9, 2015 at 11:00 pm

    your contribution is very helpful,thank you very much buddy!

    Reply
  6. Arun Kumar

    February 10, 2015 at 12:54 pm

    its really good work , i would like to thanks all gk today team for sharing us such a wonderfull gk nd current affairs …..
    but there is some improvement we need in this is that
    * to increase the questions.*

    Reply
  7. Ratnshil Lokhande

    February 10, 2015 at 4:04 pm

    Nice Questions keep asking

    Reply
  8. ajay

    February 11, 2015 at 10:30 am

    i luv u gktoday!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    Reply
  9. mantu das

    February 12, 2015 at 8:57 am

    you are the best

    Reply
  10. Shalu Saini

    February 12, 2015 at 9:05 am

    Full of general knowledge……hoping for d same in all quizes.

    Reply
  11. Bilash Karki

    February 12, 2015 at 9:07 am

    I wud like 2 thank all member of gk today family for providing us these Amazing knowledge

    Reply
  12. rumani

    February 12, 2015 at 11:13 am

    its such an aussm work.. thank u loads! it has once proved to b a great help earlier also during sbi asso clerikl xam as frm dis source dere were around 6-8 ques directly!!

    Reply
  13. Saraswathi

    February 12, 2015 at 6:01 pm

    Excellent Job keep it always in new hoping answers

    Reply
  14. vipin kokani

    February 12, 2015 at 9:36 pm

    Thanks, gktoday.

    Reply
  15. electronics engineer

    February 21, 2015 at 11:39 am

    one of the brilliant work……….. follow u regularly………… thank you.

    Reply
  16. sandeep

    February 21, 2015 at 9:55 pm

    awesome work Gk today team..a tons of thanks to u all

    Reply
    • shalini

      February 27, 2015 at 8:34 pm

      it is very nice thanks for giving this oppurtunity for equipping this knowledge

      Reply
  17. sita

    March 1, 2015 at 10:23 am

    millions and tons of thanks to the GK with my heart

    Reply
  18. jilu pradhan

    March 2, 2015 at 10:47 am

    all q. are good which help us for compitative exam ….thank u very much

    Reply
  19. Aswin

    March 15, 2015 at 6:10 pm

    Punjab Has the Highest rate of cancer ..According to seveal Google Links,.. Please correct the above or reply about Mizorams Being first.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *