GK & Current Affairs – February 26, 2016

1. What is the name of the recently launched India’s first electric scooter?
[A]I667
[B]P474
[C]S340
[D]A999
Answer: S340
Notes:
Ather Energy, a Bengaluru based hardware start up, has launched the India’s first electric scooter “S340”. The scooter covers the distance of 60 Km in one single charge and have Lithium Ion battery pack IP67. As claimed by company, the S340 offers an un-compromised ride for 50,000 km.
2. The Central Excise Day is observed on which date?
[A]March 2
[B]February 24
[C]April 27
[D]March 8
Answer: February 24
Notes:
The Central Excise Day is observed every year in India on February 24 to encourage the employees of excise department to carry out the central excise duty all over the India in better way in order to prevent the corruption in goods manufacturing business as well as implement other rules to carry out best possible excise services.
3. The world’s first fast-acting anti-rabies drug “RMAb” will be launched in which country?
[A]China
[B]France
[C]India
[D]Japan
Answer: India
Notes:
The World’s first fast-acting anti-rabies drug “Rabies Human Monoclonal Antibody (RMAb)” will be launched in India. The drug has been developed by Pune-based Serum Institute of India (SII) and US-based MassBiologics of the University of Massachusetts Medical School.
4. Which bank has won the first ever Green Bond Pioneer Award 2016?
[A]State Bank of India
[B]Bank of Baroda
[C]Punjab National Bank
[D]Yes Bank
Answer: Yes Bank
Notes:
Yes Bank has been awarded the prestigious Green Bond Pioneer Award for being the ‘Pioneers in Emerging Markets-India’ in an award ceremony at London Stock Exchange (LSE), London. Yes Bank is bestowed with this award in recognition for its pioneering efforts in the Green Bonds market including successful issuance of India’s first ever Green Infrastructure Bonds. The Green Bond Pioneer Awards are organized by Climate Bonds Initiative (CBI), an international investor-focused not-for-profit which focuses on mobilizing the $100 trillion bond market for climate change solutions.
5. Who has been conferred with the Germany’s prestigious ‘Cross of the Order of Merit’?
[A]Arun Joshi
[B]Narendra Singh Rathore
[C]Goverdhan Mehta
[D]Sushmita Sharma
Answer: Goverdhan Mehta
Notes:
Prof. Goverdhan Mehta has been conferred with the Federal Republic of Germany’s prestigious “Bundesverdienstkreuz” (the Cross of the Order of Merit). He is a well-known researcher in Chemical Sciences & former Vice-Chancellor of the University of Hyderabad (UoH). He is a Fellow of the Royal Society (FRS), a Foreign Member of the Russian Academy of Sciences and has been conferred with ‘Chevalier de la Legion d’Honneur’ by the President of France.
6. Which company has bagged the Global CSR Excellence & Leadership Awards in the category of Best Environment-Friendly Project?
[A]GVK Biosciences
[B]Dr. Reddy’s Laboratories
[C]Shantha Biotechnics
[D]Bharat Biotech
Answer: GVK Biosciences
Notes:
The Hyderabad-based GVK Biosciences has received the Global CSR Excellence & Leadership Awards in the category of Best Environment-Friendly Project for its “Go Green, Grow Green” plantation drive. The global CSR awards are constituted by the World CSR Congress every year on the World CSR Day and are presented to companies who believe in the value of sustainable corporate social responsibility.
7. Which cricketer has been appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador For Youth in Bangladesh?
[A]Tamim Iqbal
[B]Mashrafe Bin Mortaza
[C]Rubel Hossain
[D]Mustafizur Rahman
Answer: Mashrafe Bin Mortaza
Notes:
The Bangladesh national cricket team captain for ODI and T20, Mashrafe Bin Mortaza has been appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador For Youth in Bangladesh. With this, he became the 4th Bangladeshi cricketer as an UNICEF ambassador after Shakib Al Hasan, Mohammad Ashraful and Habibul Bashar Sumon.
8. Who will become the first women umpire to officiate in the ICC World Twenty20 cricket?
[A]Jacqueline Williams
[B]Kathleen Cross
[C]Clarie Polosak
[D]Sue Redfern
Answer: Kathleen Cross
Notes:
New Zealand’s Kathleen Cross and Clarie Polosak of Australia are the two women umpires included in the ICC World Twenty20 cricket. Cross will create history in Chennai on March 16 when she will become the first woman umpire to officiate in the ICC World Twenty20 by umpiring in the women’s match featuring Pakistan and Bangladesh.
9. Nargol port is located in which state?
[A]Maharashtra
[B]Gujarat
[C]West Bengal
[D]Odisha
Answer: Gujarat
Notes:
Nargol port is located in Gujarat. Indian Railways proposes to undertake implementation of rail connectivity for the ports of Nargol and Hazira under PPP.
10. Which country has won 2016 Trans-Tasman Trophy of Cricket?
[A]England
[B]Australia
[C]New Zealand
[D]West Indies
Answer: Australia
Notes:
Australia won the 2016 Trans-Tasman Trophy of Cricket by defeating New Zealand by 2-0 in two-Match test Series. With this win, Australia replaced India in the test rating and became World No. 1 in ICC Test ranking. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments