GK & Current Affairs – February 27, 2016

1. Who has been elected as the new President of FIFA?
[A]Sheikh Salman
[B]Prince Ali
[C]Jerome Champagne
[D]Gianni Infantino
Answer: Gianni Infantino
Notes:
The Swiss-Italian football administrator Gianni Infantino has become the new President of FIFA, the world football’s governing body. He succeeded Sepp Blatter.
2. Who has been chosen for the Dinanath Mangeshkar award?
[A]Manoj
[B]Sanjay Leela Bhansali
[C]Priyanka Chopra
[D]Deepika Padukone
Answer: Sanjay Leela Bhansali
Notes:
The well-known filmmaker Sanjay Leela Bhansali and actor Ranveer Singh will be bestowed with the 2016 Dinanath Mangeshkar Award in April 2016. The award is annually conferred on artists on 24 April to commemorate Pandit Dinanath Mangeshkar’s death anniversary.
3. Which cricket team has won the 2015-16 season’s Ranji Trophy title?
[A]Railways
[B]Mumbai
[C]Vidarbha
[D]Saurashtra
Answer: Mumbai
Notes:
Mumbai team has won the Ranji Trophy for a record 41st time by winning over Saurashtra in the finals of the 2015–16 season at Gahunje Stadium of Maharashtra Cricket Association in Pune, Maharashtra. The Ranji Trophy is a domestic first-class cricket championship played in India between teams representing regional cricket associations.
4. Who has been honoured with the Aryabhata Award 2013?
[A]Narayana Murthy
[B]Avinash Chander
[C]A. S. Kiran Kumar
[D]R. Chidambaram
Answer: Avinash Chander
Notes:
Former DRDO Director General Avinash Chander has been honoured with the prestigious Astronomical Society of India (ASI) Aryabhata award 2013 in Bangalore for his lifetime contribution to aeronautics and astronautics. He is the main architect of India’s long range missile programme ranging from 300 km Agni-1 to the Intercontinental Ballistic Missile, Agni-V.
5. According to Railway Budget 2016-17, which research organisation will be set up under Railways?
[A]VISHLESHAN
[B]SRESTHA
[C]AVATARAN
[D]NAVRACHNA
Answer: SRESTHA
Notes:
The Ministry of Railways has announced to set up a R&D organization SRESTHA (Special Railway Establishment for Strategic Technology & Holistic Advancement). The SRESTHA would be headed by an eminent scientist reporting directly to Chairman of Railway Board and would be staffed with scientists and a limited number of Railway experts.
6. India’s first rail-auto transportation and logistics hub will come up in which state?
[A]Andhra Pradesh
[B]Kerala
[C]Tamil Nadu
[D]Assam
Answer: Tamil Nadu
Notes:
India’s first rail-auto transportation and logistics hub will come up in Walajabad, near Chennai, Tamil Nadu. The auto hub will help automobile manufacturers in the region transport vehicles to other parts of the country.
7. Which city is the host for the 13th World Spice Congress (WSC)?
[A]Chennai
[B]Ahmedabad
[C]Kolkata
[D]Hyderabad
Answer: Ahmedabad
Notes:
Ahmedabad is the host for the 13th World Spice Congress (WSC). The theme of the biennial event is “Target 2020: Clean, Safe and Sustainable Supply Chain”. The event is jointly organized by the Spices Board, the Cochin Hill Produce Merchants’ Association, and India Pepper and Spice Trade Association.
8. Which state has launched ‘Niramaya’ scheme for distribution of free medicines?
[A]Odisha
[B]Karnataka
[C]Jharkhand
[D]Madhya Pradesh
Answer: Odisha
Notes:
Under Niramaya Yojana, the Odisha government has recently introduced 50 vehicles equipped with Global Positioning System (GPS) to transport medicines to State-run hospitals in remote areas. The Niramaya Yojana, launched in May 2015, is a scheme under which 570 different medicines are being provided to patients free of cost visiting government hospitals.
9. The NDDB foundation for Nutrition (NFN) has launched the ‘Gift Milk’ initiative in which state?
[A]Telangana
[B]Bihar
[C]Uttar Pradesh
[D]Odisha
Answer: Telangana
Notes:
The NDDB foundation for Nutrition (NFN) has launched its novel ‘Gift Milk’ initiative to provide nutritional support for school children. NDDB’s wholly owned subsidiary, Indian Immunologicals Limited (IIL) partnered with NFN and launched the initiative in the Z.P. School, Laxmapur village, Ranga Reddy District, Telangana. IIL has adopted this school as part of its CSR activity.
10. Which of the following new train services will be introduced by the Indian Railways?
[A]Humsafar
[B]Tejas
[C]UDAY
[D]All the above
Answer: All the above
Notes:
The Rail Budget 2016 has announced four new categories of trains. The Antyodaya Express, a long-distance, fully unreserved, superfast train service, for the common man, will be operated on dense routes. The other three train services include Humsafar, Tejas, and UDAY (Utkrisht DoubleDecker Air-conditioned Yatri). .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • Rakshit
    Reply

    Answer of 8th question will be Odisha not Madhya Pradesh, please correct it.