1. When is the ‘World Heart Day’ celebrated annually?
[A] September 27
[B] September 29
[C] September 30
[D] October 1
Show Answer
Correct Answer: B [September 29]
Notes:
World Health Day was first established in 1999 by the World Heart Federation (WHF) in collaboration with the World Health Organisation (WHO).
World Heart Day is annually observed on September 29 to raise public awareness about cardiovascular diseases and their prevention. The World Heart Federation asks people around the world to ‘Use Heart to Beat CVD’.
2. Which e-commerce giant has launched a new ‘Fulfilment Centre’ in Tamil Nadu?
[A] Flipkart
[B] Cloud Tail
[C] Alibaba
[D] Amazon
Show Answer
Correct Answer: D [Amazon]
Notes:
Major E-commerce giant Amazon has launched its new Fulfilment Centre in Tamil Nadu. This is aimed to strengthening the firm’s network in the state.
This facility is expected to offer significant employment opportunities in Tamil Nadu and give a boost to the Economy. The facility has a 7 lakh cubic feet of storage space and can accommodate lakhs of products, appliances and furniture.
3. Which public sector organisation has signed with the Ministry of Power, and set its targets for the year 2020-21?
[A] ONGC
[B] NTPC
[C] PFC
[D] GAIL
Show Answer
Correct Answer: B [NTPC]
Notes:
Leading Power Sector organisation, NTPC Ltd has recently signed the Memorandum of Understanding (MoU) with Ministry of Power.
Under the MoU, the key targets were fixed for the year 2020-21, which include 340 BU of electricity generation, 15 MMT of coal production under excellent category. It also includes other financial parameters including Capex and Revenue from operations.
4. Who has been appointed as the new Chairperson of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
[A] P. D. Vaghela
[B] Sumanta Chaudhry
[C] Shalabh Mathur
[D] Ajay Vijayvergiya
Show Answer
Correct Answer: A [P. D. Vaghela]
Notes:
As per the Appointments Committee of the Cabinet, senior bureaucrat P D Vaghela has been named as the new Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI).
P D Vaghela was a 1986- batch Gujarat cadre IAS officer replaces R S Sharma, who has held the post since 2015. Vaghela is to hold will serve as TRAI Chairman for three years or till he attains the age of 65.
5. Who has organized a 2-day national level consultation programme on Natural Farming?
[A] Ministry of Agriculture
[B] ICAR
[C] ICMR
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: D [NITI Aayog]
Notes:
NITI Aayog has organized a two-day national-level consultation programme on natural farming from 29th to 30th September.
The programme aims to bring out the socio-economic and environmental benefits of natural farming and to boosting farming income. Central and state government officials, scientists and experts from agriculture universities participated in this event.
6. India is to set up a “High Level Monitoring Committee” with which nation, to review projects implemented with LoC provided by India?
[A] Maldives
[B] Sri Lanka
[C] Myanmar
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: D [Bangladesh]
Notes:
A ‘High Level Monitoring Committee’ is proposed to be set up by India and Bangladesh to review projects implemented with Line of Credit (LoC) provided by India.
The decision was made at the 6th Joint Consultative Commission (JCC) meeting between the two countries held in a virtual mode. The High-Level Monitoring Committee would be headed by Secretary, Economic Relations Division of Bangladesh and High Commissioner of India in Bangladesh.
7. What is the name of the Online film festival organised by Films Division, to commemorate Gandhi Jayanti?
[A] Gandhi Filmotsav
[B] Father of Nation Utsav
[C] Mahatma Festival
[D] Learn about Mahatma
Show Answer
Correct Answer: A [Gandhi Filmotsav]
Notes:
The Films Division has organized ‘Gandhi Filmotsav’, as a part of the final event of two years celebration of Mahatma Gandhi’s 150th Birth Anniversary.
The week-long online film festival was streamed on its Website and YouTube Channel. The birth anniversary of Mahatma Gandhi is celebrated on October 2 across the world. The birth anniversary of former Prime Minister Lal Bahadur Shastri is also celebrated on the same day.
8. The RAISE 2020 global summit is being organized by Ministry of Electronics and Information Technology along with which body?
[A] Department of science and technology
[B] Election Commission of India
[C] National Commission for Women
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: D [NITI Aayog]
Notes:
RAISE 2020 – `Responsible Artificial Intelligence for Social Empowerment 2020’ would be organized jointly by Ministry of Electronics & Information Technology and the national think tank NITI Aayog.
The event would be held from October 5 – 9, 2020 in a virtual mode. Prime Minister Narendra Modi would inaugurate the summit.
9. Which Department of the Union Finance Ministry prepares the Union Budget?
[A] Department of Economic Affairs
[B] Department of Revenue
[C] Department of Expenditure
[D] Department of Financial Services
Show Answer
Correct Answer: A [Department of Economic Affairs]
Notes:
The Department of Economic Affairs of the Union Finance Ministry is responsible for preparing the Union Budget.
The Finance Ministry has commenced the exercise for Union Budget 2021-22 by issuing the traditional circular. The Budget is expected to be presented to Parliament on February 1, 2021. The discussions will start from October 16 and continue till the first week of November.
10. A 100-day campaign to provide potable piped water supply in Schools and Anganwadi Centres has been launched under which mission?
[A] Jal Jeevan Mission
[B] Jal Shakti Abhiyan
[C] Jal Sanchay Mission
[D] PM Krishi Sinchayee Yojana
Show Answer
Correct Answer: A [Jal Jeevan Mission]
Notes:
The Union Minister of Jal Sakthi Ministry Gajendra Singh Shekhawat has launched a 100-day campaign to provide potable piped water supply in Schools and Anganwadi Centres, under the Jal Jeevan Mission.
The 100-day programme was envisioned by Prime Minister Narendra Modi last month, while releasing ‘Margdarshika’ for Gram Panchayats.