41. ‘Shavuot’, which was seen in the news, is a festival associated with which religion?
[A] Islam
[B] Judaism
[C] Christianity
[D] Buddhism
Show Answer
Correct Answer: B [Judaism]
Notes:
Shavuot is a key Jewish festival with historical and theological significance. It is also known as Feast of Weeks.
It is one of the three pilgrimage festivals, that occurs on the sixth day of the Hebrew month of Sivan. As per the Bible, Shavuot marked the wheat harvest in the Land of Israel.
42. Which Article allows the President to promulgate the ordinance during recess of the Parliament?
[A] Article 45
[B] Article 123
[C] Article 245
[D] Article 301
Show Answer
Correct Answer: B [Article 123]
Notes:
Article 123 of the Indian Constitution allows the President to promulgate the ordinance during recess of the Parliament. The ordinance has the same force and effect as the Act of Parliament.
President of India exercised legislative power under Article 123 of the Constitution, during the period Parliament was in recess, to promulgate The Government of National Capital Territory of Delhi (Amendment) Ordinance, 2023 (Ordinance).
43. Which city hosted the ‘International Conference on Chemicals and Petrochemicals’?
[A] Gandhi Nagar
[B] Mumbai
[C] New Delhi
[D] Hyderabad
Show Answer
Correct Answer: C [New Delhi]
Notes:
Department of Chemicals and Petrochemicals is organizing the ‘International Conference on Chemicals and Petrochemicals’ for the global business community, in collaboration with Confederation of Indian Industry (CII).
The B20 conference was held in New Delhi to improve the safety and sustainable ecosystem for chemicals and petrochemicals industry across the four pillars of De-carbonization, Circular Economy, Biodiversity and Water Conservation.
44. As per a recent report, which power plants top the European Union Emissions Trading System?
[A] Nuclear plants
[B] Coal plants
[C] Solar plants
[D] Hydro-electric plants
Show Answer
Correct Answer: B [Coal plants]
Notes:
A report titled “Repeat offenders: coal power plants top the EU emitters list” was released recently. According to this report, the top ten largest emitters in the European Union Emissions Trading System in 2022 are all coal plants.
The top 10 emitters are responsible for almost a quarter of all power sector emissions in the region. Poland and Germany pumped out 13 per cent of the EU’s total emissions together.
45. U.T. Khader was unanimously elected Speaker of which state’s Legislative Assembly?
[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: B [Karnataka]
Notes:
54-year-old U.T. Khader was unanimously elected Speaker of the Karnataka Legislative Assembly, becomes the first Muslim to hold the post in Karnataka.
He was a former Minister of the state and 5-time Member of Legislative Assembly. Chief Minister Siddaramaiah proposed the name of Mr Khader, which was seconded by Deputy Chief Minister D K Shivakumar.
46. Which country test-fired the long-range ballistic missile Kheibar?
[A] Israel
[B] Iran
[C] UAE
[D] Ukraine
Show Answer
Correct Answer: B [Iran]
Notes:
Kheibar is a long-range ballistic missile with a potential range of 2,000 kilometres. It was recently test fired by Iran.
It is capable of reaching a range of 2,000 kilometers and carrying a warhead weighing up to 1.5 metric tons. The United States claimed that Iran’s missile program posed a ‘serious threat’.
47. Murali Sreeshankar, who was seen in the news, is associated with which sports?
[A] Long Jump
[B] Shooting
[C] Wrestling
[D] Cricket
Show Answer
Correct Answer: A [Long Jump]
Notes:
India’s Murali Sreeshankar successfully defended his title in the men’s long jump event at the International Jumping Meeting 2023 in Kallithea, Greece.
The 24-year-old M Sreeshankar registered his season-best jump of 8.18m to beat compatriot and national record holder Jeswin Aldrin, who claimed silver with an effort of 7.85m.
48. Which bank topped PSU lenders chart in profit and loan growth in FY23?
[A] Canara Bank
[B] State Bank of India
[C] Bank of Maharashtra
[D] Bank of Baroda
Show Answer
Correct Answer: C [Bank of Maharashtra]
Notes:
State-owned Bank of Maharashtra (BoM) has emerged as the top performer among public sector lenders in terms of loan and deposit growth in percentage terms during 2022-23.
The bank also recorded highest growth in profitability with bottom-line growing almost 126 per cent to ₹2,602 crore during the year.
49. World’s first ever ‘Plastic Fall’ has been predicted in which city?
[A] New York
[B] Kyiv
[C] Paris
[D] Berlin
Show Answer
Correct Answer: C [Paris]
Notes:
Plastic fall is a weather phenomenon that involves the downpour of microplastics from the sky. The first-ever plastics pollution weather forecast predicted a plastic fall in Paris.
According to the report, the city will experience about 40-48 kilograms of free-floating plastic bits daily.
50. Which country recently launched its home-grown space rocket ‘Nuri’?
[A] Russia
[B] South Korea
[C] Israel
[D] UAE
Show Answer
Correct Answer: B [South Korea]
Notes:
South Korea recently launched its home-grown space rocket, Nuri. It successfully delivered a commercial-grade satellite into orbit.
The three-stage, 155-foot-tall rocket successfully deployed all of its payloads into their designated orbits, as per the Korea Aerospace Research Institute (KARI), South Korea’s space agency.