31. Which institution released the ‘World Economic Situation and Prospects report’?
[A] UN
[B] WEF
[C] IMF
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: A [UN]
Notes:
World Economic Situation and Prospects report was released recently by the UN. According to this report, the global economic growth is expected to 2.3 percent in 2023.
The report also expected a 2.5 per cent growth in 2024. The growth rate is still well below the average growth rate in the two decades before the pandemic of 3.1%.
32. What is the budget outlay of the ‘Production Linked Incentive Scheme 2.0 for IT Hardware’?
[A] Rs 12000 crore
[B] Rs 17000 crore
[C] Rs 32000 crore
[D] Rs 37000 crore
Show Answer
Correct Answer: B [Rs 17000 crore]
Notes:
The Production Linked Incentive Scheme 2.0 for IT Hardware was approved recently by the Union Cabinet.
The budget outlay for this scheme is Rs.17,000 crore. The PLI scheme covers laptops, tablets, all-in-one PCs, servers and ultra-small form factor devices.
33. Platytholus clemensi is a newly discovered genus and species of pachycephalosaurid dinosaur found in which country?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
Platytholus clemensi is a newly discovered genus and species of pachycephalosaurid dinosaur. Its partial skull remains were found in the US’ Montana.
Also known as dome-headed or bone-headed dinosaurs, these creatures are characterized by a large, bony dome atop their skull, a short neck, short forelimbs and powerful hind limbs.
34. Death cap mushroom is a poisonous fungus found across which region?
[A] South Asia
[B] Europe
[C] Oceania
[D] North America
Show Answer
Correct Answer: B [Europe]
Notes:
Death cap mushroom is a poisonous fungus found across Europe. It grows up to 15 centimetres high, with tan or yellow-green tops. They are responsible for 90% of those fatalities from eating poisonous mushrooms each year.
Scientists at China’s Sun Yat-sen University have discovered a dye called indocyanine green, which is capable of being an antidote to this mushroom. It is a dye routinely used for medical imaging.
35. Which state launched the State Dashboard and a data and analytics-powered platform to monitor government schemes?
[A] Odisha
[B] West Bengal
[C] Assam
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: A [Odisha]
Notes:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the State Dashboard, a data and analytics-powered platform which will streamline performance monitoring of government schemes, aiding data-driven decision-making.
The State Dashboard consists of three critical components – CM Dashboard, Department Dashboard and Administrative Action Monitoring Portal.
36. As per the IDMC Report of Internal Displacement in India, how many people in India were internally displaced as a result of natural disasters?
[A] 1 million
[B] 2.5 million
[C] 3 million
[D] 5 million
Show Answer
Correct Answer: B [2.5 million]
Notes:
A report from the Internal Displacement Monitoring Centre in Geneva revealed that in 2022, approximately 2.5 million people in India were internally displaced as a result of natural disasters, particularly severe floods and cyclones.
The South Asia region experienced a total of 12.5 million internal displacements due to disasters, with floods accounting for 90% of the displacements in the area.
37. Which city is the host of the ‘Wings India 2024’ event?
[A] Hyderabad
[B] Bengaluru
[C] Chennai
[D] Gandhi Nagar
Show Answer
Correct Answer: A [Hyderabad]
Notes:
Ministry of Civil Aviation (MoCA), Airport Authority of India (AAI) and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is organising Asia’s largest event on Civil Aviation, Wings India 2024.
The event is scheduled to be held in January 2024 at Begumpet Airport, Hyderabad, India. The theme of the event is “Connecting the World: Setting the stage for India @ 2047” (100 Years of India’s Independence).
38. Which institution released the ‘World Health Statistics 2023’?
[A] UNICEF
[B] UNESCO
[C] WHO
[D] UNEP
Show Answer
Correct Answer: C [WHO]
Notes:
The World Health Organisation (WHO) recently released the World Health Statistics 2023. It is annual compilation of the latest available data on health and health-related indicators. The report has been published since 2005.
According to this report, the pandemic has caused some 20 million deaths and a total of 336.8 million life-years.
39. Which city is the host of the ‘76th World Health Assembly’?
[A] New York
[B] Geneva
[C] Sydney
[D] Tokyo
Show Answer
Correct Answer: B [Geneva]
Notes:
The 76th World Health Assembly is being held from May 21-30 in Geneva. Union Minister of Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya held various bilateral meetings with member countries at the Assembly.
Jamaica lauded India’s achievement in digital health, pharmaceuticals, and health system strengthening and agreed to sign MoU to institutionalize collaboration in the healthcare sector.
40. ‘GAINS’ Startup Challenge was launched by which institution?
[A] RBI
[B] GRSE
[C] HAL
[D] BARC
Show Answer
Correct Answer: B [GRSE]
Notes:
Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) launched GRSE Accelerated Innovation Nurturing Scheme – 2023 or GAINS 2023 in Kolkata.
It aims to encourage startups to develop innovative solutions towards technological advances in shipbuilding. Its focus areas include AI, renewable energy and energy efficiency.