21. Centre for Innovation Incubation Research and Entrepreneurship (C-i2 RE) has been inaugurated in which state/UT?
[A] Tamil Nadu
[B] Telangana
[C] Gujarat
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: B [Telangana]
Notes:
Centre for Innovation Incubation Research and Entrepreneurship (C-i2 RE) has been recently inaugurated in Telangana.
The main objective of the Innovation Centre is to face the latest Engineering, technological and entrepreneurship challenges in the 21st Century and to adopt advanced technologies.
22. Which institution released the ‘Regional Economic Outlook: Middle East and Central Asia’?
[A] World Bank
[B] IMF
[C] WEF
[D] ADB
Show Answer
Correct Answer: B [IMF]
Notes:
International Monetary Fund released the Regional Economic Outlook report, which predicted that economies in the Middle East and Central Asia will likely slow down this year because of high inflation and increasing interest rates.
Increase in energy prices and food prices is cited as the reason for this slowdown.
23. ‘Science Media Communication Cell (SMCC)’ is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of Communication
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Information and Broadcasting
[D] Ministry of External Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Science and Technology]
Notes:
Union Science and Technology Minister Jitendra Singh recently reviewed the status of the creation of a Science Media Communication Cell (SMCC).
This cell will be established to showcase success stories of all departments related to science.
24. Which space agency is set to launch ‘TROPICS’ Mission?
[A] ISRO
[B] NASA
[C] JAXA
[D] ESA
Show Answer
Correct Answer: B [NASA]
Notes:
NASA is set to launch a mission containing a constellation of CubeSats called Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats (TROPICS). The primary mission objective of TROPICS is to relate temperature, humidity, and precipitation structure to the evolution of tropical cyclone intensity.
25. ‘YUVA PRATIBHA’ event will be launched by MyGov in collaboration with which Union Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Culture
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Tourism
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Culture]
Notes:
YUVA PRATIBHA– Singing Talent Hunt will be launched by MyGov in collaboration with the Union Ministry of Culture.
It is a unique opportunity for citizens across India to display their singing talent and skills and to gain national recognition.
26. Which Union Ministries organised the ‘ECHO Exhibition’?
[A] Women and Child Development-External Affairs Ministry
[B] Health and Family Welfare- MSME Ministry
[C] Jal Shakti- Housing and Urban Affairs Ministry
[D] Home Affairs- Defence Ministry
Show Answer
Correct Answer: A [Women and Child Development-External Affairs Ministry]
Notes:
ECHO (Economy with safe climate and health leads to greater opportunities) exhibition was organized by the Ministry of Women and Child Development in collaboration with the Ministry of External Affairs.
It was organized at the sidelines of the 3rd Development Working Group (DWG) meeting of G-20.
27. Which company has launched ‘Watsonx’ AI and data platform?
[A] IBM
[B] Microsoft
[C] Google
[D] Apple
Show Answer
Correct Answer: A [IBM]
Notes:
The IBM has launched Watsonx – an AI and data platform capable of enabling countries to integrate artificial intelligence in their business.
It can be used for automatically generating codes using natural language and deploy AI models for tasks such as chemical creation and climate change modelling.
28. Which country is set to provide 1.2 billion USD more to Ukraine as a part of its Security Assistance Initiative?
[A] USA
[B] Israel
[C] UAE
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: A [USA]
Notes:
As part of the Ukraine Security Assistance Initiative, the US will provide 1.2 billion USD more in long-term military aid to Ukraine.
It will help Kyiv strengthen its air defences against Russia’s attacks.
29. Which institution introduced the ‘Star Labelling Program’?
[A] NITI Aayog
[B] Bureau of Energy Efficiency
[C] BARC
[D] BHEL
Show Answer
Correct Answer: B [Bureau of Energy Efficiency]
Notes:
Star Labelling Program was introduced by the Bureau of Energy Efficiency (BEE) to provide customers with an informed choice about energy efficiency and cost saving.
This initiative has led to the improved energy efficiency of air conditioners and inverter technology. It led to an efficiency improvement of split ACs by 43% for 1-Star & 61% for 5-Star level.
30. ‘Buddham Saranam Gacchami’ Exhibition was inaugurated recently in which state/UT?
[A] New Delhi
[B] Bihar
[C] Punjab
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: A [New Delhi]
Notes:
‘Buddham Saranam Gacchami’ Exhibition was inaugurated recently by Union Minister of State for External Affairs and Culture Meenakashi Lekhi at the National Gallery of Modern Arts, Delhi. It showcased Buddhist art and culture from across the world. The Exhibition was attended by most of the countries which have significant Buddhist populations such as Nepal, Myanmar, Mongolia, South Korea, Thailand, Bhutan.