11. What is the name of the eclipse, when the Moon moves through the outer part of the Earth’s shadow?
[A] Partial lunar Eclipse
[B] Penumbral lunar Eclipse
[C] Total lunar Eclipse
[D] Central lunar Eclipse
Show Answer
Correct Answer: B [Penumbral lunar Eclipse]
Notes:
Penumbral lunar eclipse occurred on May 5, 2023. It happens when the Moon moves through the outer part of the Earth’s shadow, resulting in the Moon appearing slightly darker than usual.
Among several penumbral lunar eclipses in 2023, the first penumbral lunar eclipse of 2023 is the one which occurred recently.
12. Which state/UT has recently set up a ‘Directorate of Minority Affairs’?
[A] Sikkim
[B] Nagaland
[C] West Bengal
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Nagaland]
Notes:
The state government of Nagaland has set up a Directorate of Minority Affairs under the Planning and Transformation Department.
It will be responsible for managing various schemes and programmes under the Union Ministry of Minority Affairs.
13. Which state has set up a dedicated ‘Infrastructure Development Corporation’?
[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Gujarat
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Maharashtra]
Notes:
The state government has set up the Maharashtra State Infrastructure Development Corporation recently.
Its purpose is to hasten construction of good quality roads across the state and ensure their maintenance and repairs.
14. The “Clinical Trial Opportunities in India Report” has been released by PwC India in association with which institution?
[A] World Bank
[B] AIIMS
[C] USAIC
[D] Niti Aayog
Show Answer
Correct Answer: C [USAIC]
Notes:
The “Clinical Trial Opportunities in India” report was released by PwC India and the US-India Chamber of Commerce (USAIC).
The report mentions that India’s regulatory reforms since the year 2013 and the New Drugs and Clinical Trial Rules of 2019 have made the country a favourable destination for conducting clinical trials.
15. Which military unit is an auxiliary organization with part-time volunteers, who assist the Indian Army?
[A] Territorial Army
[B] Friends of Army
[C] Friends of People
[D] Border Volunteers
Show Answer
Correct Answer: A [Territorial Army]
Notes:
The Territorial Army, a military unit in India, is an auxiliary organization with part-time volunteers who provide assistance to the Indian Army.
Defence Minister Rajnath Singh recently approved the posting of women officers of the TA with Engineer Regiments along the LOC and as staff officers at TA Group Headquarters/ Directorate General of Territorial Army at New Delhi.
16. Tagin language is prevalently spoken in which state/UT?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] Meghalaya
Show Answer
Correct Answer: C [Arunachal Pradesh]
Notes:
The trailer for the feature film ‘Love in 90s’ was released recently by Union Minister Kiren Rijiju. It is the first movie based on the Tagin community of Arunachal Pradesh.
As per the Union Minister, ‘Love in 90s” shall be tax-free and that he will ask State Government to promote it through other means.
17. Which Sailing vessel is undergoing transoceanic intercontinental expedition?
[A] INSV Tarini
[B] INSV Taman
[C] INSV Tarang
[D] INSV Tara
Show Answer
Correct Answer: A [INSV Tarini]
Notes:
After a 6-month long trans-oceanic intercontinental expedition, the Indian Naval Sailing Vessel Tarini has started the return passage to India.
The vessel will complete 17000 nautical miles of passage once it reaches Goa. The expedition commenced at Goa on 17 Nov 2022.
18. Which space agency has developed the ‘Aeolus Satellite’?
[A] JAXA
[B] ISRO
[C] NASA
[D] ESA
Show Answer
Correct Answer: D [ESA]
Notes:
Aeolus Satellite is one of the most effective weather satellites developed by the ESA. It is currently on a trajectory to return to Earth’s atmosphere.
Aeolus, an Earth Explorer research mission, was designed to demonstrate new space technology. The 1360-kilogram satellite is on its way to crash on the planet.
19. Which Indian state/UT inaugurated the ‘Sea Harrier Museum’?
[A] Tamil Nadu
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
The Sea Harrier Museum was inaugurated recently by Andhra CM Jagan Mohan Reddy. This facility displays the Sea Harrier (SH 606) fighter jet designed and manufactured by British Aerospace.
Visakhapatnam Metropolitan Region Development Authority (VMRDA) initiated the Sea Harrier Museum project in 2020.
20. ‘OFDA 4000’ is a state-of-art equipment, which has been procured by which state/UT?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Jammu and Kashmir
[C] Rajasthan
[D] Gujarat
Show Answer
Correct Answer: B [Jammu and Kashmir]
Notes:
The OFDA 4000 is a cutting-edge equipment capable of testing the authenticity of Pashmina. It was procured recently by Handicrafts and Handloom Department Kashmir.
The equipment is capable of testing more than 40000 fibres in less than a minute and can determine such characteristics of the fibre.