31. Which two countries recently unveiled a roadmap for a joint International Lunar Research Station?
[A] US and UAE
[B] US and UK
[C] Russia and China
[D] Russia and UAE
Show Answer
Correct Answer: C [Russia and China]
Notes:
Russia and China recently unveiled a roadmap for a joint International Lunar Research Station. The International Lunar Research Station is a comprehensive scientific experiment base with the capability of long-term autonomous operation. The ILRS will become operational from 2036 onwards, providing a range of scientific facilities and equipments.
32. ‘Varuna and Assi’ rivers, which were seen in the news recently, flow through which Indian state?
[A] Sikkim
[B] Uttar Pradesh
[C] Odisha
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Uttar Pradesh]
Notes:
The National Green Tribunal has set up a committee for rejuvenation of rivers Varuna and Assi in Varanasi, both of which joins the river Ganga.
This move has been made by the tribunal after taking note of the reported discharge of untreated sewage in these rivers and unauthorised constructions on the banks of these rivers.
33. Where is the headquarters of United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) located?
[A] Washington
[B] Geneva
[C] Vienna
[D] Paris
Show Answer
Correct Answer: B [Geneva]
Notes:
The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) is a UN agency headquartered at Geneva, Switzerland. It has a mandate to aid and protect refugees across the globe.
Recently, the UNHCR has released its Global Trends report, in which it has stated that war, violence, persecution and human rights violations caused nearly 3 million people to flee their homes last year.
34. When is the Sustainable Gastronomy Day observed every year by the United Nations?
[A] June 5
[B] June 10
[C] June 18
[D] June 26
Show Answer
Correct Answer: C [June 18]
Notes:
Every year, 18th June is observed as the Sustainable Gastronomy Day by the United Nations. This day was first adopted by the UN in the year 2016.
Gastronomy refers to local food and cuisine. The United Nations defines Sustainable Gastronomy as a cuisine that takes into account where the ingredients are from, how the food is grown and how it gets to our markets and eventually to our plates.
35. What is ‘ICMED 13485 PLUS’, which was seen in the news recently?
[A] Covid Insurance
[B] Quality Certification scheme
[C] Vaccine Passport
[D] DRDO Medicine
Show Answer
Correct Answer: B [Quality Certification scheme]
Notes:
ICMED is the name of the scheme that was launched for Certification of Medical Devices in the year 2016.
Recently, the Quality Council of India (QCI), and the Association of Indian Manufacturers of Medical Devices (AiMeD) have added some features to the scheme. The new scheme is renamed as ICMED 13485 PLUS. It will undertake verification of the quality, safety and efficacy of medical devices.
36. Which organisation has recently developed the Canopy severance system (CSS) for indigenous aircraft in India?
[A] ISRO
[B] DRDO
[C] OFB
[D] BHEL
Show Answer
Correct Answer: B [DRDO]
Notes:
The Defence Research and Development (DRDO) has recently developed Canopy severance system (CSS) for indigenous aircraft, including LCA Tejas, HJT-36 and HTT-40.
It is an escape path clearance system for the pilot in case of emergencies. The technology was developed by the Pune-based DRDO facilities ARDE and HEMRL. An event for transfer of technology of CSS was held recently.
37. What type of satellite is ‘Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, which was making news recently?
[A] Ocean-Observing Satellite
[B] Communication Satellite
[C] Remote Sensing Satellite
[D] Navigation Satellite
Show Answer
Correct Answer: A [Ocean-Observing Satellite]
Notes:
The Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich was launched in November 2020. It is an Ocean-Observing Satellite, dedicated to measuring sea-level rise.
After six months of calibration works, the satellite has recently started functioning. It was a mission of the European Union, being implemented along with ESA, NASA and CNES French Agency. The Copernicus Sentinel-6B satellite will be launched in 2025.
38. What is the main objective of Toycathon 2021?
[A] Developing robust antivirus system
[B] Conceptualizing innovation in toy making
[C] Training sportsmen for upcoming Olympics
[D] Skill Development for children
Show Answer
Correct Answer: B [Conceptualizing innovation in toy making]
Notes:
The Union Minister Women and Child Development Smriti Zubin Irani along with Minister of State for Education Sanjay Dhotre have virtually inaugurated the grand finale of Toycathon 2021.
This is being organized jointly by the Union Education Ministry along with 5 other ministries and aims to conceptualize innovative toy making using locally made / available materials.
39. IISc partnered with which technology company to form a ‘Hybrid Cloud Lab’?
[A] Microsoft
[B] IBM
[C] HP
[D] Google
Show Answer
Correct Answer: B [IBM]
Notes:
Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru has partnered with IBM to launch the IBM-IISc Hybrid Cloud lab.
The lab aims to advance research in hybrid cloud technologies and promote innovations in this area. Students and faculty of the institution will work along with IBM to conduct researches in hybrid cloud and AI.
40. Tedros Adhanom Ghebreyesus is the chief of which organisation?
[A] WHO
[B] WIPO
[C] WTO
[D] FAO
Show Answer
Correct Answer: A [WHO]
Notes:
Tedros Adhanom Ghebreyesus is the Chief of World Health Organisation (WHO).
Recently, the leaders of the World Health Organization (WHO), the World Intellectual Property Organization (WIPO) and the World Trade Organization (WTO) announced a joint platform to help countries access Covid-19 vaccines, treatments and technologies.