21. Which is the Nodal Ministry of the Deep Ocean Mission?
[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Earth Sciences
[D] Ministry of Electronics and IT
Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Earth Sciences]
Notes:
The Union Cabinet has approved ‘Deep Ocean Mission to study biodiversity, impact of climate change, and establish an offshore marine station to explore source of thermal energy.
The Ministry of Earth Sciences is the nodal Ministry of the mission, which aims to develop deep-sea technologies for sustainable use of ocean resources.
22. In which city, the historic summit between US President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin took place?
[A] Geneva
[B] Washington
[C] Moscow
[D] Vienna
Show Answer
Correct Answer: A [Geneva]
Notes:
The historical summit between US President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin took place recently in Geneva, Switzerland.
This visit was a part of the US President’s three-country foreign trip undertaken for a period of 8 days. The talks covered cybersecurity, arms control, human rights and Ukraine.
23. Which country is the largest producer of bananas in the world?
[A] USA
[B] Ecuador
[C] India
[D] South Africa
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
The Union Ministry of Commerce has stated that India has exported a total of 1.91 lakh tonne worth Rs 619 crore, during the financial year 2020-21.
In the previous FY 2019-20, the banana exports stood at a higher quantum of 1.95 lakh metric tonne banana valued at Rs 660 crore. India is the largest producer of Banana, with a share of 25% of world output.
24. ‘TV Channel Selector’ web portal has been launched by which regulator body?
[A] Telecom Regulatory Authority of India
[B] Competition Commission of India
[C] Central Electricity Regulatory Commission
[D] Telecom Disputes Settlement Board
Show Answer
Correct Answer: A [Telecom Regulatory Authority of India]
Notes:
The telecommunication regulator – TRAI has launched a TV Channel Selector web portal. Using this portal, consumers who do not have smart phones can check their subscription, modify it, view all channels provided by their cable operators.
Alternatively, this service could also be accessed using TV Channel Selector App, using a smart phone.
25. A new specie named “Satin berrypecker” has been discovered in which country?
[A] New Guinea
[B] Argentina
[C] Brazil
[D] Nicaragua
Show Answer
Correct Answer: A [New Guinea]
Notes:
A new species of berrypecker named “satin berrypecker” has been discovered in the Kumawa Mountains of western New Guinea.
Berrypecker is a very small bird family restricted to the mountain forests of New Guinea. “Satin berrypecker” is the 6th species to be discovered and is distinct from other members of the genus in term of coloration, morphological measurements, and genetic markers.
26. Which Indian state recently launched the maiden pneumococcal conjugate vaccine (PCV) immunisation drive for infants?
[A] Odisha
[B] Jharkhand
[C] Manipur
[D] Goa
Show Answer
Correct Answer: B [Jharkhand]
Notes:
Jharkhand recently launched the maiden pneumococcal conjugate vaccine (PCV) immunisation drive for infants. Jharkhand became the sixth state in the country that rolled out the Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) drive to make children’s immunity stronger. Pneumococcal Conjugate Vaccine gives immunity to the infants against invasive ailments and pneumonia.
27. Antonio Guterres, who has been re-elected as the UN Secretary-General, belongs to which country?
[A] USA
[B] France
[C] Portugal
[D] Italy
Show Answer
Correct Answer: C [Portugal]
Notes:
The UN General Assembly has appointed Antonio Guterres as the UN Secretary-General for a second term, which commences from January 1, 2022 and ends at December 31, 2026. Volkan Bozkir, who is the President of 75th session of the UN General Assembly announced this appointment and administered the oath of office.
Antonio Guterres is a Portuguese politician serving the head of UN General Assembly since 2017.
28. Which organisation released a proposed global roadmap for universal access to clean energy by 2030?
[A] IEA
[B] UN
[C] World Bank
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: B [UN]
Notes:
The United Nations released a proposed global roadmap for universal access to clean energy by 2030.
This report was released ahead of the major Ministerial meeting on June 21-25 where countries and businesses will announce energy plans for the decade. The report envisages annual investments of $35 billion and $25 billion for electricity access and clean cooking by 2030 respectively.
29. CSS, a new software released by the Union Health Ministry, stands for?
[A] Coronavirus Science Software
[B] Covid Severity Score
[C] Covid Serious Score
[D] Covid Scientific Score
Show Answer
Correct Answer: B [Covid Severity Score]
Notes:
The Union Health Ministry released information about a software named ‘Covid Severity Score’, which will identify Covid patients who may require ventilation, based on an algorithm.
The Foundation For Innovations In Health, Kolkata with support from the Department of Science & Technology, in collaboration with IIT Guwahati, have developed an algorithm. It allocates a Covid Severity Score (CSS), using the measures of symptoms, signs, vital parameters, test reports etc.
30. Laurel Hubbard, who is selected as the first transgender athlete to compete at the Olympics, is from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] New Zealand
[D] South Africa
Show Answer
Correct Answer: C [New Zealand]
Notes:
43-year-old Laurel Hubbard from New Zealand has been selected as the first transgender athlete to compete at the Tokyo Olympics.
Hubbard will be the first Trans Olympian when she takes part in the super-heavyweight women’s competition. She will compete in the super-heavyweight 87-kg category after testosterone levels required by the International Olympic Committee (IOC) are met.