1. Indian Army is planning to lease “Heron TP drones” from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: D [Israel]
Notes:
The Indian Army has planned to lease Israel’s Heron TP drones and deploy the same along the Line of Actual Control (LAC).
This decision comes in the wake of ongoing tensions between India and China along the LAC and these drones would be deployed to monitor the activities of Chinese troops.
2. Offshore patrol vessel “Sajag” has been commissioned to which armed force?
[A] Indian Coast Guard
[B] Indian Navy
[C] Indian Army
[D] CRPF
Show Answer
Correct Answer: A [Indian Coast Guard]
Notes:
Offshore patrol vessel ICG Sajag has been commissioned into the Indian Coast Guard, by the National Security Advisor to India (NSA) Ajit Doval. The ship was commissioned by NSA virtually.
This vessel is constructed by the Goa Shipyard Limited exclusively for the Coast Guard. At present, the Indian Coast Guard has 160 ships and 62 aircraft in its fleet.
3. “Tianzhou-2” is a spacecraft of which country?
[A] Japan
[B] Russia
[C] China
[D] South Korea
Show Answer
Correct Answer: C [China]
Notes:
Tianzhou-2, or “Heavenly Vessel” is China’s cargo spacecraft which carried supplies, equipment and propellant to the space station which is being developed by China. It has successfully docked itself to the module Tianhe, which is a part of a space station.
The spacecraft was launched from earth using the Long March-7 Y3 rocket.
4. In context with recent news of Goa, what does the abbreviation GIFT stand for?
[A] Goa Institution For Future Transformation
[B] Goa Institution For Financial Transformation
[C] Goa Institution For Fin Tech
[D] Goa Institute of Foreign Affairs
Show Answer
Correct Answer: A [Goa Institution For Future Transformation]
Notes:
The State Government of Goa has constituted a Think Tank named Goa Institution For Future Transformation (GIFT).
This institution would assist, advise and guide the state government on various policy matters and welfare decisions. The functions of GIFT would be very similar to that of NITI Aayog.
5. Which country has hosted the P4G summit 2021?
[A] India
[B] USA
[C] South Korea
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: C [South Korea]
Notes:
P4G – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 summit is hosted by the Republic of Korea / South Korea and was organised at Seoul.
It is an acceleration event for promoting market-based partnerships to build sustainable and resilient economies. The theme of the event is “Inclusive Green Recovery Towards Carbon Neutrality”.
6. As per the estimates released by the National Statistical Office (NSO), what is the GDP growth of India for 2020-21?
[A] -10.1%
[B] -8.2%
[C] -7.3%
[D] -6.5%
Show Answer
Correct Answer: C [-7.3%]
Notes:
The National Statistical Office (NSO) released the provisional estimates of annual national income and quarterly estimates.
As per the release, India’s gross domestic product (GDP) grew 1.6 per cent in the fourth quarter (January-March) of 2020-21. Last quarter, there was 0.5 % growth. The GDP contracted to a record low 7.3 per cent, for the full financial year 2020-21. This was a marginal improvement from the earlier estimate of 8 per cent contraction.
7. With reference to Covid, what are ‘Kappa’ and ‘Delta’?
[A] New Measure of Covid spread rate
[B] New Labels for Covid variants
[C] New category in Covid positivity rate
[D] New Global vaccine initiatives
Show Answer
Correct Answer: B [New Labels for Covid variants]
Notes:
The World Health Organization (WHO) has announced new labels, using Greek alphabets, for various variants of the coronavirus disease (Covid-19).
As per the WHO, Covid variant first found in India (B1.617.2) will be referred to as Delta, while earlier found variant in the country (B.1.617.1) will be known as Kappa.
8. As per the Revenue-expenditure data for 2020-21, the Net tax receipts were ………, while total expenditure was ………
[A] ₹4.24 lakh crore; ₹5.11 lakh crore
[B] ₹14.24 lakh crore; ₹15.11 lakh crore
[C] ₹14.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore
[D] ₹34.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore
Show Answer
Correct Answer: C [₹14.24 lakh crore; ₹35.11 lakh crore]
Notes:
The Controller General of Accounts (CGA) released the revenue-expenditure data of the Union government for 2020-21.
As per the data, the Net tax receipts were ₹14.24 lakh crore, while total expenditure was ₹35.11 lakh crore during the financial year 2020-21.
9. Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov, who performed a 7-hour spacewalk recently, are from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] Israel
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
Two Russian cosmonauts named Oleg Novitsky and Pyotr Dubrov ventured out of the International Space Station on a 7-hour spacewalk to prepare for the arrival of a new Russian module.
It’s the first spacewalk for both the cosmonauts, who arrived at the space station in April. They conducted technical works including replacing the old batteries outside the International Space Station, before the arrival of the new Nauka (Science) multipurpose laboratory module.
10. CSIR-NCL developed a technology called ‘SWASTIIK’, to disinfect water using which medicinal system?
[A] Siddha
[B] Ayurveda
[C] Homeopathy
[D] Sowa-Rigpa
Show Answer
Correct Answer: B [Ayurveda]
Notes:
CSIR-National Chemical Laboratory (CSIR-NCL) Pune has developed a hybrid technology called “SWASTIIK”, for disinfecting water by using natural oils.
With support from the Water Technology Initiative of the department of science and technology (DST), the team has developed the technology. It involves boiling of a liquid as a result of pressure reduction (cavitation) and also uses natural oils having antimicrobial properties, to disinfect.