11. Which is India’s first institution to be declared as Standard Developing Organization (SDO)?
[A] RDSO
[B] IRCTC
[C] DRDO
[D] RITES
Show Answer
Correct Answer: A [RDSO]
Notes:
The Research Design & Standards Organization (RDSO), which functions under the Indian Railways has recently become the country’s first institution to be declared as Standard Developing Organization (SDO).
Bureau of Indian Standards (BIS) launched the scheme of ‘Recognition of SDO’, to attain the “One Nation One Standard” of the Government.
12. As per the new system in PMGKP, the Insurance companies will approve and settle the claims based on the certificate of …………..
[A] Home Ministry
[B] District Collector
[C] Registrar General
[D] District Court
Show Answer
Correct Answer: B [District Collector]
Notes:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP) Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID-19’ was launched to provide personal accident cover of Rs. 50 lakh to all healthcare providers.
Recently, a new system for approval of claims has been introduced. The District Collector will certify that the claim is in accordance with SoP of the Scheme and on the basis of this certificate, Insurance Company will approve and settle the claims within a period of 48 hours.
13. Leading rating agency Moody’s Investors Service, has pegged India’s GDP growth at which level, for FY22?
[A] 9.3%
[B] 11.3%
[C] 13.3%
[D] 14%
Show Answer
Correct Answer: A [9.3%]
Notes:
Leading rating agency Moody’s Investors Service has pegged India’s GDP growth at 9.3% for the financial year 2021-22. It has further estimated India’s GDP growth at 7.9% for FY23.
The agency has stated that India’s economic activity would be affected by reimposition of lockdown measures along with investment behavioural changes, but the same would not have deep impact on the economy as that during the first wave.
14. Which meat supplying company has recently fallen trap to ransomware attacks?
[A] McDonald
[B] KFC
[C] JBS
[D] Cooper Farms
Show Answer
Correct Answer: C [JBS]
Notes:
The computer networks of world’s largest meat supplier JBS have been hacked and the firm has fallen trap to ransomware attacks. This has forced the company to shut its operations in Australia, Canada and the US.
A ransomware attack involves hacking of computer networks and threatening to cause disruption or delete files unless a ransom is paid.
15. Leadership Group for Industry Transition, LeadIT, is the climate change initiative led by India and ………
[A] France
[B] Sweden
[C] Switzerland
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: B [Sweden]
Notes:
Leadership Group for Industry Transition, LeadIT, is an Indian-Swedish climate change initiative. It will help the countries to take the lead in heavy industry transition as well as meet Paris Agreement goals and create new sustainable jobs,
Recently, the UN Secretary-General Antonio Guterres commended India and Sweden for their climate change initiative. He announced this during the Clean Energy Ministerial hosted by Chile.
16. Who is the winner of the 2021 International Booker Prize?
[A] David Diop
[B] Douglas Stuart
[C] Margaret Atwood
[D] Bernardine Evaristo
Show Answer
Correct Answer: A [David Diop]
Notes:
David Diop has become the first French writer to win the International Booker Prize, as he was selected for the prestigious award in 2021.
His second novel, At Night All Blood is Black, was translated by the US author and poet Anna Moschovakis. The book was inspired by his Senegalese great-grandfather’s silence about his experiences in First World War.
17. Which global institution launched the ‘Programmable Digital Fiber’?
[A] Oxford University
[B] MIT
[C] Yale University
[D] Harvard University
Show Answer
Correct Answer: B [MIT]
Notes:
Researchers from the Massachusetts Institute of Technology (MIT) has developed a first-of-its kind ‘Programmable Digital Fiber’.
This digital fiber contains memory, temperature sensors, and a neural network program to infer physical activity. It was created by placing hundreds of square silicon microscale digital chips into a preform, which was then used to create a polymer fiber.
18. Pran Vayu Devta Pension Scheme is an initiative of which state/UT?
[A] Sikkim
[B] Arunachal Pradesh
[C] Haryana
[D] Kerala
Show Answer
Correct Answer: C [Haryana]
Notes:
Haryana announced the ‘Pran Vayu Devta Pension Scheme’. Under the scheme, the state would provide a “pension amount” of Rs 2,500 for maintenance of trees older than 75 years.
As per the state government announcement, this ‘tree pension’ shall continue to increase every year, in the same lines of the Old Age Samman Pension Scheme, being implemented in the state.
19. Square Inc belongs to the owner of which social media major?
[A] Facebook
[B] WhatsApp
[C] Twitter
[D] Tinder
Show Answer
Correct Answer: C [Twitter]
Notes:
Square Inc, which belongs to the Twitter owner Jack Dorsey, has announced that it would invest 5 million to build an open-source, solar-powered bitcoin mining facility.
In this regard, Square Inc has announced a partnership with Blockchain technology company Blockstream Mining and the proposed facility would be constructed at one of Blockstream’s sites in the USA.
20. Which of the following schemes is a food security scheme, launched by the Union Government as a part of the Atmanirbhar Bharat Package?
[A] PM – FBY
[B] PM – GKAY
[C] PM – GSY
[D] PM – JJBY
Show Answer
Correct Answer: B [PM – GKAY]
Notes:
The Government of India launched the food security scheme named Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) as a part of the Atmanirbhar Bharat package, which aims to provide free food grains to poor and migrants.
Recently, the Prime Minister has announced that the scheme would be extended till Diwali 2021 (i.e) till November 2021. This means that more than 80 crore people would continue to avail the benefits under this scheme.