21. ‘AlUla Declaration’, which was seen in the news, is related to which country?
[A] Russia
[B] Qatar
[C] Israel
[D] Iran
Show Answer
Correct Answer: B [Qatar]
Notes:
A fourth joint meeting between the delegates of the UAE and Qatar was held in Abu Dhabi to follow up on the implementation of the AlUla Declaration.
The AlUla Declaration, which was signed in 2021, resolved the dispute with Qatar and called for unity and the strengthening of relations among GCC countries.
22. Dogri language is prevalently spoken in which state/UT?
[A] West Bengal
[B] Assam
[C] Jammu and Kashmir
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: C [Jammu and Kashmir]
Notes:
Dogri is an Indo-Aryan language primarily spoken in the Jammu region of Jammu and Kashmir. Union Minister of Law, Justice and Parliamentary Affairs, Kiren Rijiju released the first edition of the Dogri version of the Constitution of India at University of Jammu.
Dogri language was added in the 8th Schedule of the Constitution back in 2003.
23. ‘Milius is a guided missile destroyer of which country’s Navy?
[A] India
[B] Russia
[C] USA
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
USS Milius is a guided missile destroyer of the US Navy. Recently, it conducted an operation to assert navigational rights and freedoms in the South China Sea near the Spratly Islands.
The US Navy destroyer’s operation occurred while the Chinese military exhibited its power for the third consecutive day around Taiwan.
24. ‘Cyber Surakshit Bharat’ is the initiative of which Union Ministry?
[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Housing and Urban Affairs
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Electronics and IT]
Notes:
Cyber Surakshit Bharat is an initiative of the Ministry of Electronics and IT (MeitY) that seeks to spread awareness about cyber-crime and strengthen capacities of frontline IT officials and chief information security officers across all government departments.
Under this initiative, the National E-Governance Division (NeGD) is organizing the 35th Chief Information Security Officers (CISO) Deep-Dive training programme.
25. Which Union Ministry is associated with the draft ‘Sagarmala Innovation and Start-up Policy’?
[A] Ministry of Power
[B] Ministry of Ports, Shipping and Waterways
[C] Ministry of Coal
[D] Ministry of Steel
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Ports, Shipping and Waterways]
Notes:
Draft ‘Sagarmala Innovation and Start-up Policy’ was released recently by the Indian Government. It seeks to nurture start-ups and other entities to co-create the future of India’s growing maritime sector.
The Draft policy seeks the creation of digital Portal based selection of startups ensuring a transparent process.
26. Akhaura is an important railway station in which country?
[A] Bhutan
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
The Agartala-Akhaura New Rail Link Project is an under-construction rail link project that connects Agartala (Tripura) and Akhaura (Bangladesh). This strategically important project would be a game-changer and boost economic relationship between India and Bangladesh.
Under this project, there will be an integrated checkpoint next to the Nischintapur railway yard that will connect travellers to the Agartala-Akhaura Rail Link station.
27. Which armed force launched the Regional Pollution Response Exercise ‘RPREX-2023’?
[A] Indian Army
[B] Indian Navy
[C] Indian Coast Guard
[D] Indian Air Force
Show Answer
Correct Answer: C [Indian Coast Guard]
Notes:
The Regional Pollution Response Exercise, RPREX-2023, was launched recently by the Indian Coast Guard.
It will assess the preparedness of the oil exploration companies to handle oil spills and marine pollutions.
28. ‘Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund’ is associated with which institution?
[A] Asian Development Bank
[B] International Monetary Fund
[C] World Economic Forum
[D] World Bank
Show Answer
Correct Answer: D [World Bank]
Notes:
The World Bank announced USD 200 million in grant financing for a project that will repair Ukraine’s energy infrastructure. This will be funded through the Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund.
It is a platform that allows the World Bank to support the Ukraine Government’s operations and reliefs amid the war.
29. ‘Urja Ganga Pipeline’ is an ambitious initiative of which country?
[A] Sri Lanka
[B] India
[C] Nepal
[D] Bangladesh
Show Answer
Correct Answer: B [India]
Notes:
Urja Ganga Pipeline is an ambitious project of India that seeks to take CNG to far-flung areas. This has helped expand the adoption of cleaner fuels to the hinterlands.
In 2016, work on laying a 2,655-km pipeline from Uttar Pradesh to West Bengal, Jharkhand and Odisha began. The line was extended to Assam from Bihar, a length of 726 km, to take the fuel to unconnected states in the East.
30. Which state/UT launched the ‘A-HELP Programme’?
[A] Assam
[B] Uttarakhand
[C] West Bengal
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Uttarakhand]
Notes:
A-HELP (Accredited Agent for Health and Extension of Livestock Production) programme was launched by the Uttarakhand Chief Minister.
A-HELP are community-based women activists involved in helping livestock farmers avail loans, assisting veterinarians in local departmental work and more.