1. Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry and which bank?
[A] State Bank of India
[B] HDFC Bank
[C] Canara Bank
[D] ICICI Bank
Show Answer
Correct Answer: C [Canara Bank]
Notes:
Higher Education Financing Agency (HEFA) is a joint venture of Education Ministry, Government of India and Canara Bank for financing creation of capital assets in premier institutions.
A Parliamentary panel has recently directed the Education Ministry to fast track the process of disbursing sanctioned loans by the HEFA.
2. Which institution decided to ban the practice of individuals having permanent seats on boards of listed companies?
[A] RBI
[B] SEBI
[C] Niti Aayog
[D] NSE
Show Answer
Correct Answer: B [SEBI]
Notes:
To ensure more transparency and timely disclosure of material events by listed entities, SEBI decided to amend norms whereby a quantitative threshold will be introduced for determining the materiality of events.
The regulator has decided to do away with the practice of individuals having permanent seats on boards of listed companies.
3. What is the percentage fee levied for normal UPI payments, as per NPCI?
[A] 0 %
[B] 0.20 %
[C] 0.40 %
[D] 1.00 %
Show Answer
Correct Answer: A [0 %]
Notes:
As of 2023, there is no fees levied on regular bank-to-bank UPI transactions, as per the National Payments Corporation of India (NPCI).
NPCI, which owns and runs the Unified Payments Interface (UPI), said that it has implemented fees on UPI transactions on only Prepaid Payment Instrument (PPI) merchant transactions.
4. Which country has recently agreed to join Shanghai Cooperation Organisation (SCO) as a dialogue partner?
[A] New Zealand
[B] Saudi Arabia
[C] UAE
[D] Egypt
Show Answer
Correct Answer: B [Saudi Arabia]
Notes:
Saudi Arabia agrees to join Shanghai Cooperation Organisation (SCO) as a dialogue partner. Saudi Arabia builds a long-term partnership with China despite U.S. security concerns.
The country has approved a memorandum on granting the kingdom the status of a dialogue partner in the Shanghai Cooperation Organization (SCO).
5. Which country recently held a referendum on a new constitution (April 2023)?
[A] Sri Lanka
[B] Uzbekistan
[C] Afghanistan
[D] Iran
Show Answer
Correct Answer: B [Uzbekistan]
Notes:
Uzbekistan held a referendum on a new constitution on April 30. The constitution seeks to declare Uzbekistan as a sovereign, democratic, legal, and social state.
The constitution also enshrines new rules from personal rights to expanding the powers of parliament.
6. Which country recently described India as ‘Friendly Sovereign Global Centres of Power’?
[A] Russia
[B] China
[C] USA
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: A [Russia]
Notes:
Russia recently announced unveiled a new concept of foreign policy by describing India and China as ‘friendly sovereign global centres of power’.
These countries will be given particular focus by Moscow by comprehensively deepening ties and improving coordination with them.
7. At present, how many percentage of inhabited villages in India have declared themselves ODF plus?
[A] 20 per cent
[B] 25 per cent
[C] 40 per cent
[D] 50 per cent
Show Answer
Correct Answer: C [40 per cent]
Notes:
An ODF Plus Village is the one that sustains is ODF status and ensures management of solid and liquid wastes while remaining visually clean.
Currently, more than 40 percent of inhabited villages in India have declared themselves ODF plus.
8. After recent revision in March 2023, what is the rate of interest of Sukanya Samriddhi Scheme?
[A] 7.5 %
[B] 7.75 %
[C] 8.0 %
[D] 8.2 %
Show Answer
Correct Answer: C [8.0 %]
Notes:
The government has raised the interest rates across all small savings schemes except the post office savings deposit and the Public Provident Fund (PPF) for the April-June 2023 quarter.
The Sukanya Samriddhi Account Scheme too will enjoy a higher rate of interest – up from the existing 7.6 percent to 8 percent. The interest rate on the National Savings Certificate (NSC) has been hiked from 7 percent to 7.7 percent for the April – June 2023 quarter.
9. ‘Vaikom Satyagraha’ was held in which Indian state in 1924?
[A] West Bengal
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
The ‘Vaikom Satyagraha’ began on March 30, 1924 in the temple town of Vaikom, Kerala in the princely state of Travancore, marking the beginning of “temple entry movements” across the country.
Kerala and Tamil Nadu Chief Ministers recently inaugurated the centenary celebrations of anti-caste struggle Vaikom Satyagraha.
10. Which state is the host of the ‘Cope India Exercise’?
[A] Sikkim
[B] Maharashtra
[C] West Bengal
[D] Punjab
Show Answer
Correct Answer: C [West Bengal]
Notes:
The Air Forces of India and the U.S. are set to conduct the Cope India exercise from April 10 to 21 at the Kalaikunda airbase in West Bengal.
The exercise will see intense air manoeuvres aimed at improving interoperability. Japan will be the observer of the exercise.