41. Fort Dansborg (Danish Fort), which was seen in the news, is located in which state/UT?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Odisha
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: B [Tamil Nadu]
Notes:
Fort Dansborg, also known as the Danish Fort, was built in 1620 at the eastern coastal village of Tharangambadi.
The Tamil Nadu state tourism department has sanctioned Rs.3 crore to conduct various infrastructure development works at this fort.
42. Which Union Ministry launched the ‘National Initiative for Promotion of Upskilling of Nirman Workers’?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry or Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Commerce and Industry
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry or Housing and Urban Affairs]
Notes:
National Initiative for Promotion of Upskilling of Nirman Workers (NIPUN) is an initiative of the Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM).
It aims to train over 1 lakh construction workers, through fresh skilling and upskilling programmes and provides them with work opportunities in the country and abroad. The project was launched recently in Hyderabad.
43. FOSCOS is the web-based application of which institution?
[A] FCI
[B] FSSAI
[C] NABARD
[D] Ministry of Civil Aviation
Show Answer
Correct Answer: B [FSSAI]
Notes:
FOSCOS (Food Safety and Compliance System) is a web-based application of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
The food safety regulator has taken steps to translate this web application in Hindi and all the regional languages.
44. Which country announced creation of Task Force on how to use AI to protect critical infrastructure and identify products made with slave labour?
[A] India
[B] USA
[C] Germany
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [USA]
Notes:
US Homeland Security recently announced the creation of the Task Force to figure out how to use the Artificial Intelligence to protect critical infrastructure and screen cargo to find products made with slave labour.
It is expected to play a role in the responsible use of the AI and defending the homeland against the malicious use of this technology.
45. What is the name of the mission launched by Indian government to evacuate its citizens from Sudan?
[A] Operation Gandhi
[B] Operation Kaveri
[C] Operation Vande Bharat
[D] Operation Rescue
Show Answer
Correct Answer: B [Operation Kaveri]
Notes:
Operation Kaveri was launched by the Indian government to evacuate its citizens from Sudan. Ships and aircraft are deployed for this operation.
Minister of State for External Affairs V. Muraleedharan is stationed at Jeddah, Saudi Arabia to supervise ‘Operation Kaveri’. In the recent air-lifting, several members were from Hakki Pikki tribe of Karnataka.
46. Which country launched the ChatGPT rival ‘GigaChat- AI chatbot’?
[A] USA
[B] India
[C] Russia
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: C [Russia]
Notes:
Russian lender Sberbank released technology called GigaChat as a rival to ChatGPT. GigaChat is an AI chatbot that was launched recently by Russian lender Sberbank.
It is capable of communicating intelligently in Russian than other foreign neural networks.
47. Which state introduced the Factories Bill to enable factories to have flexible working hours?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Odisha
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: A [Tamil Nadu]
Notes:
The Factories (Tamil Nadu Amendment) Bill, 2023 was introduced by the state government to enable factories to have flexible working hours.
The proposed amendment is to extend the daily shifts of factory workers to 12 hours instead of the existing eight hours if they opt for a four-day work week. The bill was put on hold due to concerns from critics.
48. Which Union Ministry is associated with ‘National Generic Document Registration System for Land Records’?
[A] Ministry of Rural Development
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Housing and Urban Affairs
[D] Ministry of Home Affairs
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Rural Development]
Notes:
As many as 28 States / UTs have adopted the National Generic Document Registration System (NGDRS) for Land Records.
As per the Ministry of Rural Development’s Department of Land Resources (DoLR), e-Registration is being done in these States/UTs as they have started sharing data with the national portal of NGDRS.
49. When is the ‘International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace’ observed?
[A] April 22
[B] April 24
[C] April 26
[D] April 27
Show Answer
Correct Answer: B [April 24]
Notes:
‘International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace’ is observed every year on April 24. It highlights the importance of multilateral decision-making and diplomacy in achieving global peace and resolving conflicts.
In 2018, the General Assembly adopted the resolution, “International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace”.
50. ‘Rang Ghar’, which was seen in the news, is a tourist destination in which state/UT?
[A] Assam
[B] West Bengal
[C] Jharkhand
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: A [Assam]
Notes:
Rang Ghar is a two-storey building built during the reign of Swargdeo Pramtta Singha. It was used as the royal sports-pavilion where Ahom kings and nobles were spectators at games like buffalo fights and other sports during the Rongali Bihu festival in the Ahom capital of Rangpur.
The Assam Government is set to develop 26 acres on the northwest side of this building as a tourist destination.