31. Which Union Ministry is set to draft the ‘SOPs for Safety and Security of Journalists’?
[A] Ministry of Information and Broadcasting
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of Electronics and IT
[D] Ministry of Communication
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Home Affairs]
Notes:
The Standard Operating Procedure (SOPs) for the safety and security of journalists will be drafted by the Union Home Ministry.
The decision comes after three assailants posing as journalists killed gangster-turned-politician Atiq Ahmed and his brother Ashraf in Prayagraj while they were speaking to journalists.
32. Which institution has developed a low-cost camera for multispectral imaging of flame –‘CL-Flam’?
[A] IIT- Madras
[B] IIT- Indore
[C] IISc Bengaluru
[D] IIT Delhi
Show Answer
Correct Answer: B [IIT- Indore]
Notes:
The CL-Flam is a low-cost camera for multispectral imaging of flame developed by IIT Indore in collaboration with the University of Gothenburg, Sweden, and NASA-Caltech, USA.
It is capable of simultaneously capturing multiple spectral 3D images of 4 chemical species in a flame.
33. What is the name coined for the collection of marine debris in the Northern Pacific Ocean?
[A] High Sea Debris
[B] Mid Oceanic Debris
[C] Great Pacific Garbage Patch
[D] American Debris Stream
Show Answer
Correct Answer: C [Great Pacific Garbage Patch]
Notes:
The Great Pacific Garbage Patch is a collection of marine debris in the North Pacific Ocean. It is also known as the Pacific trash vortex, spans waters from the West Coast of North America to Japan.
Marine debris is litter that ends up in the ocean, seas, and other large bodies of water. A recent study by Smithsonian Environmental Research Center (SERC) shows that this giant collection of plastic trash has also become home to thousands of marine life, creating a new kind of ecosystem.
34. Which fungus is associated with a recent outbreak of “atypical” pneumonia at a Paper Mill in Michigan, USA?
[A] Yeast
[B] Blastomyces
[C] Mushrooms
[D] Molds
Show Answer
Correct Answer: B [Blastomyces]
Notes:
The blastomyces fungus is linked to the recent outbreak of “atypical” pneumonia among the employees of the Escanaba Billerud Paper Mill in the US.
The fungus is endemic to Michigan and is generally found in moist soil and decomposing wood. If disturbed, microscopic spores from the fungus can get dispersed in air and travel freely. Human beings can contract blastomycosis by inhaling the spores.
35. Which state Police signed MoU with ‘FICCI Ladies Organization’ for the ‘Reach Her Project’?
[A] Karnataka
[B] West Bengal
[C] Odisha
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: C [Odisha]
Notes:
The FICCI Ladies Organization and the Odisha Police has signed an MoU regarding the Reach Her Project.
Under this initiative, the FICCI Ladies Organization (FLO) will promote a healthy work environment for women employees.
36. Which Union Ministry has developed the ‘National Climate Vulnerability Index’?
[A] Ministry of New and Renewable Energy
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Power
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Science and Technology]
Notes:
National Climate Vulnerability Index, developed by the Department of Science and Technology, is used by the Indian government to estimate the impact of heatwaves.
A new study has revealed that more than 90 percent of the population is at risk of heatwaves and India has been underestimating the impact of heatwaves on its development.
37. Animal Birth Control rules 2023 is notified by the Government of India under which act?
[A] The Indian Penal Code (IPC) 1860
[B] Prevention of Cruelty to Animal Act, 1960
[C] Wildlife Protection Act, 1972
[D] Animal Birth Control Act, 1999
Show Answer
Correct Answer: B [Prevention of Cruelty to Animal Act, 1960]
Notes:
The Government of India has recently notified the Animal Birth Control Rules, 2023 under Prevention of Cruelty to Animal Act, 1960. This notification is released by superseding the Animal Birth Control (Dog) Rules, 2001.
The new rules require the respective local authorities, municipalities, municipal corporations and Panchayats to carry out sterilization and immunization of stray dogs by addressing to the issues regarding to prevention of cruelty to animals.
38. What is the name of the legal status that grants specific rights and responsibilities to same-sex couples ?
[A] Co-Living Rights
[B] Civil Union
[C] LGBT Rights
[D] Non-Marital Relation Rights
Show Answer
Correct Answer: B [Civil Union]
Notes:
A “civil union” refers to the legal status that allows same-sex couples specific rights and responsibilities normally conferred upon married couples. These civil unions would be accompanied by rights such as inheritance rights, employment benefits to spouses, which are generally conferred upon married couples.
Recently, a five-judge bench of the Supreme Court, headed by Chief Justice of India DY Chandrachud, began hearing a batch of petitions seeking legal recognition of same sex marriage.
39. Which state passed a bill to provide reservation in state government jobs from 60 percent to 77 percent?
[A] Kerala
[B] Jharkhand
[C] West Bengal
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Jharkhand]
Notes:
Jharkhand Reservation of Vacancies in Posts and Services (Amendment) Bill, 2022 proposes a raise in reservation in state government jobs from 60 percent to 77 percent for SC, ST and OBC communities as well as the Economically Weaker Sections (EWS).
Jharkhand Governor recently returned this bill to the government, directing it to be reviewed.
40. NMDC is exploring lithium reserves for mining in which country?
[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Australia
[D] Maldives
Show Answer
Correct Answer: C [Australia]
Notes:
Indian iron ore miner NMDC Ltd. is exploring lithium reserves, about 200 km off Perth, Australia.
NMDC is the majority owner of a mine located in Mt Bevan in Australia. India found lithium deposits for the first time in the country in February and is planning to auction a block for mining.