11. Which country’s plant mycologist is the first person in the world to contract a plant fungal disease?
[A] India
[B] China
[C] Japan
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: A [India]
Notes:
‘Chondrostereum purpureum’ is a plant fungus that causes silver leaf disease in plants. A plant mycologist from India has become the first person in the world to contract a plant fungal disease.
It attacks most species of the rose family Rosaceae, particularly the genus Prunus. Among the millions of fungi present, only a few hundreds of fungi infect humans and animals.
12. ‘National Buildings Construction Corporation’ functions under which Union Ministry?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Notes:
National Buildings Construction Corporation is a central public sector enterprise that comes under the aegis of the Ministry of Housing and Urban Affairs.
It recently bagged an order worth ₹488.02 crore from the Department of Border Management for the construction of a border and road with a length of 88.58 km.
13. ‘Nathu La’ is a mountain pass located in which state/UT?
[A] Sikkim
[B] Assam
[C] Jammu and Kashmir
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: A [Sikkim]
Notes:
Nathu La is a mountain pass in the Dongkya Range of the Himalayas between Tibet and the Indian states of Sikkim and West Bengal.
A massive avalanche had hit the East Sikkim’s Nathu La area recently. Seven tourists were killed and a dozen injured after the avalanche.
14. What is ‘Raccoon Stealer’ which was seen in the news?
[A] Animal
[B] Malware
[C] Crypto-currency
[D] Super computer
Show Answer
Correct Answer: B [Malware]
Notes:
Raccoon Stealer is an information stealing malware that is usually delivered via email. It was used to target 8 central government entities of India, including the IT Department and central paramilitary forces.
National Technical Research Organisation (NTRO), a specialised intelligence agency under the National Security Advisor, wrote to the affected agencies informing them of the attack.
15. Which institution released the ‘Government Trends Report’?
[A] NITI Aayog
[B] Deloitte Center for Government Insights
[C] Oxfam International
[D] Amnesty International
Show Answer
Correct Answer: B [Deloitte Center for Government Insights]
Notes:
The ‘Government Trends Report’ was released recently by the Deloitte Center for Government Insights.
It highlighted 9 trends that are reshaping how the governments deliver solutions to the common citizen. The report cites six shifts that have emerged as factors behind this transition in the government’s approach towards delivering public value.
16. ‘Order of White Eagle’ is the highest distinction of which country?
[A] USA
[B] France
[C] Poland
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [Poland]
Notes:
Order of White Eagle is Poland’s highest distinction. It was received recently by Ukraine President Volodymyr Zelensky.
The Order of the White Eagle is the oldest and highest decoration of the Republic of Poland. Zelenski received the award in recognition of his merits in deepening relations between Poland and Ukraine, for his activities for security, and his steadfastness in defending human rights.
17. ‘Hikikomori’ is a phenomenon of living in isolation, prevalently found in which country?
[A] Japan
[B] China
[C] South Korea
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: A [Japan]
Notes:
In Japan, an estimated 1.5 million working-age people are living in isolation, a phenomenon known as hikikomori.
Due to the phenomenon, they avoid social contact, further raising worries about their mental health and social well-being. According to a survey, the COVID-19 pandemic has been linked to about one-fifth of the specific incidents, with the most common reason being “quitting jobs”.
18. The Supreme Court set aside the orders of I&B Ministry and Kerala High Court, which refused to renew license of which channel?
[A] Alt News
[B] Media One
[C] News Minute
[D] Scroll
Show Answer
Correct Answer: B [Media One]
Notes:
The Supreme Court set aside the orders passed by the Ministry of Information & Broadcasting (MIB) on January 31, 2022, and the Kerala High Court on March 2, 2022, refusing to renew Malayalam news channel Media One’s broadcast license.
The apex court recently quashed the ‘sealed cover’ ban on Media One after the channel argued that it went against the principles of natural justice.
19. ‘National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical System (NM-ICPS)’ is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Commerce and Industry
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Science and Technology]
Notes:
National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical System (NM-ICPS) was approved by the Union Cabinet in 2018 at the total outlay of Rs.3660 crores for a period of five years.
The National Workshop on Technology Innovation in Cyber-Physical Systems (TIPS) was organized to deliberate on ways to strengthen NM-ICPS.
20. ‘Bihu Naas’ is a dance form prevalently practised in which state?
[A] West Bengal
[B] Bihar
[C] Assam
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
The Bihu naas (dance) is the defining feature of Rongali Bihu, or Bohag Bihu, which marks the Assamese New Year.
The state government of Assam is planning to bring together 11,140 artistes from all districts of the state to perform this dance at Guwahati’s Sarusajai Stadium to create a Guinness Record.