GK & Current Affairs – November 4 , 5, 2015

1. Who would be the next Chief Justice of India?
[A]Justice Dipak Mishra
[B]Justice Anil R. Dave
[C]Justice J.S. Khekar
[D]Justice T.S. Thakur
Answer: Justice T.S. Thakur
The name of Justice T S Thakur (63) was recommended to the government as the next Chief Justice of India by current CJI Justice Dattu . Present CJI Justice Dattu will retire on December 2. Presently, Justice Thakur is the senior most judge of the Supreme Court. He would be the 43rd CJI.
2. Which country was most hit by the rare and historic cyclone Chapala, recently?
[A]Yemen
[B]Omen
[C]Somalia
[D]Malaysia
Answer: Yemen
Recently, the deadly tropical cyclone Chapala has made landfall on the desert nation of Yemen, causing widespread floods in coastal regions. The cyclone made landfall in the south eastern provinces of Hadramawt and Shabwa along the Gulf of Aden coast of Yemen in Arabian Sea bringing winds of speed more than 100 kms per hour. Cyclone Chapala was formed after a low pressure was formed over the Arabian Sea with deep depression intensity. The low pressure was formed due to record warm water believed to be associated with an El Niño event and low vertical wind shear.
3. National Instutute of Social Defence is located in which of the following cities of India?
[A]Mumbai
[B]Kolkata
[C]Chennai
[D]New Delhi
Answer: New Delhi
National Instutute of Social Defence is a nodal agency of Ministry of Social Justice & Empowerment for training and research in the field of social defence. It is headquartered in New Delhi.
4. Shompen tribe, which was recently in news is found in which part of India?
[A]North West India
[B]North East India
[C]Central India
[D]Andaman and Nicobar Islands
Answer: Andaman and Nicobar Islands
Recently, the Anthropological Survey of India (AnSI) has come up with the first authentic demographic database of the Shompen tribe. It is one of the least known particularly vulnerable tribal groups (PVTGs) in the Andaman and Nicobar Islands. The study found that the group is heterogeneous with even differences in their dialect, contrary to the earlier belief that Shompens are a homogeneous tribe.
5. Festival ‘Sahabat India’, is celebrated in which of the following countries?
[A]Italy
[B]France
[C]Indonesia
[D]Malaysia
Answer: Indonesia
‘Sahabat India – The Festival of India in Indonesia’ is celebrated earlier this year. Recently, Vice President of India during his visit to Indonesia has thanked the Indonesian government for their support in organizing the festival.
6. Which among the following Asian countries has imposed national emergency due to internal security issues, recently?
[A]Indonesia
[B]Maldives
[C]Nepal
[D]Sri Lanka
Answer: Maldives
President of Maldives Abdulla Yameen has declared state of emergency for 30 days on grounds of threat to national security. The declaration with effect to emergency has been made on November 4, 2015 as per article 253 of the constitution of Maldives. The constitution of Maldives gives president powers to declare emergency and suspend certain rights of the citizens.
7. T. K. Viswanathan Committee is related to the following fields?
[A]International Trade
[B]Bankruptcy code
[C]Higher Education
[D]Money Laundering
Answer: Bankruptcy code
In August 2014, the Government of India has constituted a high-level committee under the Chairmanship of Dr. T. K. Viswanathan (former Law Secretary) to look into various issues related to bankruptcy in India. On November 4th, the Bankruptcy Law Reform Committee (BLRC) has submitted its report to the Union Finance Minister Shri Arun Jaitley. The report has two parts. First part is titled as ‘Rationale and Design’ and second part is titled as ‘Draft Insolvency and Bankruptcy Bill’. Finance Ministry has placed the report, along with a brief summary of the recommendations on the website at www.finmin.nic.in for stakeholder consultation.
8. Who has won silver in 13th Asian Shooting Championship, recently?
[A]Jitu Rai
[B]Gagan Narang
[C]Abhinav Bhindra
[D]Prakash Nanjappa
Answer: Jitu Rai
Indian ace shooter Jitu Rai has won silver medal at the 13th Asian Shooting Championship by finishing second behind Korea’s Park Daehun in the finals of the men’s 50m pistol in Kuwait.
9. Dholera (known for geothermal borewell) is located in which state?
[A]Bihar
[B]Maharashtra
[C]Karnataka
[D]Gujarat
Answer: Gujarat
Recently, the Centre of Excellence in Geothermal Energy (CEGE) at the Gujarat-based Pandit Deendayal Petroleum University (PDPU) has found success by drilling the state’s first geothermal borewell at Dholera.
10. Hashim Abdul Halim, who recently passed away was the former speaker of which state of India?
[A]Madhya Pradesh
[B]Gujarat
[C]West Bengal
[D]Bihar
Answer: West Bengal
Veteran CPI(M) leader and former Speaker of the West Bengal Assembly Hasim Abdul Halin passed away in Kolkata. He was 80. Halin was the Speaker of the State Assembly for a record time of 29 years from 1982 to 2011 during the Left Front rule in the state. Thus, he was the longest-serving Speaker of any Legislative Assembly in the country.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • Gothicfury
    Reply

    Good test,straightforward questions