GK & Current Affairs – February 14, 15, 2016

1. The World Radio Day is observed on which date?
[A]February 13
[B]March 15
[C]April 15
[D]July 6
Answer: February 13
Notes:
The World Radio Day is observed every year on February 13 to educate people, to provide information and to promote freedom of expression across cultures. This year’s theme of the day is “Radio in Times of Emergency and Disaster”.
2. Approximately what per cent of total Indian workforce are unorganised workers?
[A]64%
[B]72%
[C]82%
[D]89%
Answer: 89%
Notes:
As per government estimates, there are around 40 crore unorganised workers in the country, which accounts for around 89 per cent of the total workforce.
3. Who has been honoured with the ‘Pride of Kerala’ award?
[A]M. Fathima Beevi
[B]Shashi Tharoor
[C]Vidya Balan
[D]A K Antony
Answer: Vidya Balan
Notes:
The National award winning actress Vidya Balan, who hails from Kerala, has been honoured with the ‘Pride of Kerala’ award by the World Malayalee Council and Kairali TV.
4. Which country has won the ICC U-19 Cricket World Cup 2016?
[A]India
[B]Sri Lanka
[C]Australia
[D]West Indies
Answer: West Indies
Notes:
The West Indies has won the 2016 ICC Under-19 Cricket World Cup title by defeating three time champion India in Mirpur, Bangladesh. This is the first time West Indies won the title. The Man of the match award was presented to Keacy Carty (West Indies). Bangladesh’s captain Mehedi Hasan has been named player of the tournament. England’s Jack Burnham and Namibia’s Fritz Coetzee led the tournament in runs and wickets, respectively.
5. Who has been appointed as the director of Indian Institute of Millets Research (IIMR)?
[A]K Shankar
[B]Vikas Kotiyar
[C]Vilas Tonapi
[D]Chnadra Jain
Answer: Vilas Tonapi
Notes:
Dr. Vilas A. Tonapi has been appointed as the director of Indian Institute of Millets Research (IIMR), Rajendranagar, Hyderabad. Previously, he was the Principal Scientist at Seed Science and Technology of the IIMR.
6. ONV Kurup, who died recently, was a famous poet of which language?
[A]Tamil
[B]Malayalam
[C]Telugu
[D]Urdu
Answer: Malayalam
Notes:
The renowned Malayalam poet-lyricist and Jnanpith winner Prof. O.N.V. Kurup (84) passed away in Thiruvananthapuram, Kerala. He began his career as a progressive writer and matured into a humanist though he never gave up his commitment to socialist ideology. His works are Swayamvaram, Kalpanikam, Valappottukal , Oyenviyude Ganangal, etc. Apart from his valuable contributions to Malayalam literature, he was one of the leading lyricists in Malayalam film, drama and album industry.
7. Which pair has won the 2016 St Petersburg Ladies Trophy (WTA)?
[A]Laura Siegemund and Monica Niculescu
[B]Arantxa Parra Santonja and Anabel Medina Garrigues
[C]Martina Hingis and Sania Mirza
[D]Lucie Hradecka and Andrea Hlavackova
Answer: Martina Hingis and Sania Mirza
Notes:
The top seeded Indo-Swiss pair Sania Mirza and Martina Hingis has won the 2016 St. Petersburg Ladies’ Trophy. They defeated Russian-Czech team of Vera Dushevina and Barbora Krejcikova in straight sets to take their fourth title of the 2016 season at Saint Petersburg, Russia.
8. Which Indian state has become the first ever state to e-auction limestone blocks?
[A]Uttarakhand
[B]Odisha
[C]Jharkhand
[D]West Bengal
Answer: Jharkhand
Notes:
Jharkhand has become the first ever state to auction two limestone blocks through an electronic platform after the passage of the MMDR Act by Parliament.
9. Who has won the best actor award at the 2016 BAFTA awards?
[A]Matt Damon
[B]Eddie Redmayne
[C]Leonardo DiCaprio
[D]Michael Fassbender
Answer: Leonardo DiCaprio
Notes:
At the 69th British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) 2016 awards,’ The Revenant’ has won the Best Film award along with Best Actor (Leonardo DiCaprio), Best Director (Alejandro Gonzalez) and Best Cinematography (Emmanuel Lubezki). Brie Larson has won the best actress award for her role as a kidnapped mother in ‘Room’. Steve Jobs biopic starring Kate Winslet has named as the best supporting actress while Mark Rylance won best supporting actor for his role as British-born Soviet agent in ‘Bridge of Spies’. The ceremony was held at Royal Opera House, London.
10. which of the following team has won the inaugural Masters Champions League title (cricket)?
[A]Sagittarius Strikers
[B]Gemini Arabians
[C]Leo Lions
[D]Libra Legends
Answer: Gemini Arabians
Notes:
Virender Sehwag’s Gemini Arabians has defeated Brian Lara’s Leo Lions in the final to clinch the inaugural Masters Champions League title. The tournament was contested by six teams of fifteen players, all former international cricketers. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments