11. INS Hansa, which is seen in the news recently, is an Indian Naval Air station located in which state?
[A] West Bengal
[B] Sikkim
[C] Goa
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Goa]
Notes:INS Hansa is an Indian Naval Air station located in the state of Goa. President of India and the Supreme Commander of Indian Armed Forces, presented the President’s Colour to Indian Naval Aviation at INS Hansa, Goa.
President Ram Nath Kovind is also set to attend the Diamond Jubilee celebrations of ‘INS Hansa’. The first Sea-land aircraft was acquired on in 1951 and INS Garuda was commissioned at Kochi in 1953. President’s Colour is presented to recognise the service rendered both during peace and combat.
12. Who has been awarded the Behler Turtle Conservation Award?
[A] Joseph L. Goldstein
[B] Shailendra Singh
[C] Richard Dawkins
[D] Priyambada Mohanty Hejmadi
Show Answer
Correct Answer: B [Shailendra Singh]
Notes:
Indian biologist Shailendra Singh has been awarded the Behler Turtle Conservation Award for bringing three critically endangered turtle conservation species back from the brink of extinction. The award has been bestowed by several global bodies involved in turtle conservation such as Turtle Survival Alliance, IUCN/SSC Tortoise and Freshwater Turtle Specialist Group, Turtle Conservancy, and the Turtle Conservation Fund.
13. Recently, who won the Formula One Dutch Grand Prix?
[A] Lewis Hamilton
[B] Charles Leclerc
[C] Max Verstappen
[D] George Russell
Show Answer
Correct Answer: C [Max Verstappen]
Notes:
Max Verstappen won the Formula One Dutch Grand Prix for Red Bull on September 5, 2021 at Zandvoort, Netherlands followed by Mercedes drivers Lewis Hamilton and Valtteri Bottas in second and third places respectively.
14. Who has become the first IAS officer to win Paralympics medal?
[A] Suhas Yathiraj
[B] Krishna Nagar
[C] Devendra Jhajharia
[D] Sumit Antil
Show Answer
Correct Answer: A [Suhas Yathiraj]
Notes:
Suhas Lalinakere Yathiraj, current district magistrate of Noida, has become the first IAS officer to win Paralympics medal. He lost gold to top seed Lucas Mazur of France in the men’s singles SL4 class final at the Tokyo Paralympics on September 5. In the Tokyo Paralympics, India has won 19 medals.
15. With which bank, National Small Industries Corporation (NSIC) has partnered to offer and strengthen credit support to MSMEs across India?
[A] State Bank of India
[B] RBL Bank
[C] HDFC Bank
[D] Bank of Baroda
Show Answer
Correct Answer: C [HDFC Bank]
Notes:
HDFC Bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Small Industries Corporation (NSIC) to offer and strengthen credit support to MSMEs across India. Partnership with NSIC will help in boosting the MSME Sector growth which is the backbone of India in terms of economic development as well as job creation. Under this MoU, HDFC Bank will provide MSMEs a set of specially tailored schemes in order to enhance their competitiveness. HDFC Bank branches will also extend support to MSME projects in the areas they are located and other important industrial sectors in India.
16. Which bank has topped the MeitY Digital Payment Scorecard for 2020-21?
[A] State Bank of India
[B] Bank of Baroda
[C] Punjab National Bank
[D] Indian Bank
Show Answer
Correct Answer: B [Bank of Baroda]
Notes:
Bank of Baroda has topped the MeitY Digital Payment Scorecard for 2020-21 with a total of 86% marks on the scorecard. The scorecard ranks 44 banks (Public Sector Banks, Private Banks, Foreign Banks, Payments Banks, Small Finance Banks) on various parameters on the digital business.
17. The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country on cooperation in the field of Geosciences?
[A] Australia
[B] France
[C] Russia
[D] New Zealand
Show Answer
Correct Answer: C [Russia]
Notes:
Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Russia on cooperation in the field of Geosciences. MoU was signed between the Joint Stock Company Rosgeologia (State holding Company) of Russia and the Geological Survey of India (GSI), Ministry of Mines.
18. With which organization, OYO has partnered to co-develop next-gen travel and hospitality products and technologies?
[A] Google
[B] Microsoft
[C] Apple
[D] Facebook
Show Answer
Correct Answer: B [Microsoft]
Notes:
Microsoft and OYO have announced a multi-year strategic partnership to co-develop next-gen travel and hospitality products and technologies. The duo plan to develop solutions using Microsoft’s cloud and AI capabilities that will be geared to benefit clients who operate small and medium hotel and home storefronts across the world.
19. Which ministry has launched Swachh Survekshan Grameen 2021?
[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Minority Affairs
[D] Ministry of Jal Shakti
Show Answer
Correct Answer: D [Ministry of Jal Shakti]
Notes:
Minister of State of Jal Shakti Ministry, Shri Prahlad Singh Patel, launched the “Swachh Survekshan Grameen 2021” under Swachh Bharat Mission (Grameen) Phase -II. It was launched at an event organized by Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) on September 9, 2021. Swachh Survekshan Grameen 2021 will be undertaken by the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) across the country.
20. With which organization, WealthDesk has partnered to offer investment portfolios called ‘WealthBaskets?’
[A] PhonePe
[B] ICICI Bank
[C] State Bank of India
[D] Paytm
Show Answer
Correct Answer: D [Paytm]
Notes:
Paytm has announced that its wholly-owned subsidiary, Paytm Money, is launching a wealth and investment advisory marketplace on its platform to offer curated advisory services and products to retail investors. Paytm Money has partnered with start-up WealthDesk to offer investment portfolios called ‘WealthBaskets’ as the first step to build up the advisory ecosystem.