1. Which organisation conducts the TOEFL and GRE tests?
[A] NTA
[B] IIT Bombay
[C] ETS
[D] Cambridge University
Show Answer
Correct Answer: C [ETS]
Notes:
US-based (Educational Testing Service), the world’s largest private educational assessment organization, conducts several tests including TOEFL and GRE.
It was recently announced that Aadhaar Card will be accepted as an identification for taking the TOEFL and GRE tests. Students have to, however submit the original version of their Aadhaar Card as received in the mail.
2. Which state/UT recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’?
[A] Jammu and Kashmir
[B] Ladakh
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Jammu and Kashmir]
Notes:
The Government of Jammu & Kashmir recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’. Darbar Move is the name given to the bi-annual shift of the secretariat and all other government offices of Jammu and Kashmir from one capital city to another.
3. Which country has imposed moratorium on death penalty at federal level in July 2021?
[A] Australia
[B] Canada
[C] United States
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: C [United States ]
Notes:
The U.S. Department of Justice (DoJ) has issued a moratorium on federal executions while it reviews policies and procedures. U.S. President Joe Biden had said on his campaign website that he would legislate the end of capital punishment at the federal level and incentivize states to follow suit.
4. Which is the largest milk producing country in the world?
[A] India
[B] United States
[C] China
[D] Denmark
Show Answer
Correct Answer: A [India ]
Notes:
India is the largest producer of milk globally, with an estimated production of 208 million tonnes in FY2021.
5. On July 4, 2021, which company has received a licence from the Drugs Controller General for manufacturing the Sputnik V vaccine in India?
[A] Glenmark Pharmaceuticals
[B] Dr. Reddy’s Laboratories
[C] Panacea Biotec
[D] Biocon
Show Answer
Correct Answer: C [Panacea Biotec]
Notes:
Panacea Biotec has received a licence from the Drugs Controller General for manufacturing the Sputnik V vaccine in India. On July 4, 2021, the first batch of the vaccine, manufactured at Baddi in Himachal Pradesh, passed quality control checks.
6. As of 2021, which is the world’s largest political party?
[A] Chinese Communist Party (CCP)
[B] Bhartiya Janata Party (BJP)
[C] Democratic Party (United States)
[D] United Socialist Party of Venezuela
Show Answer
Correct Answer: B [Bhartiya Janata Party (BJP)]
Notes:
As per 2019 data, Bhartiya Janata Party (BJP) it is the world’s largest party in terms of primary membership, with the second largest party, the Chinese Communist Party, having about half the registered members of the BJP. BJP was founded on 6 April 1980 by Atal Bihari Vajpayee and Lal Krishna Advani. Chinese Communist Party (CCP) — the world’s second largest political party after India’s Bharatiya Janata Party recently celebrated the 100th anniversary of its founding.
7. Who won the Goldmoney Asian Rapid online chess title 2021?
[A] Vladimir Artemiev
[B] Magnus Carlsen
[C] Ding Liren
[D] Levon Aronian
Show Answer
Correct Answer: D [Levon Aronian]
Notes:
Levon Aronian won the Goldmoney Asian Rapid online chess title 2021. Levon Grigori Aronian is an Armenian-American chess grandmaster.
He won the title after defeating Vladimir Artemiev. Magnus Carlsen, the current world champion was on the 3rd position. The Goldmoney Asian Rapid is the seventh tournament of the Champions Chess Tour 2021 or Meltwater Champions Tour.
8. Which country hosted the 7th edition of Indian Ocean Naval Symposium (IONS) in 2021?
[A] India
[B] France
[C] South Africa
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: B [France]
Notes:
The French Navy hosted the 7th edition of Indian Ocean Naval Symposium (IONS). It was concluded at Réunion island, a French department in the Indian Ocean.
Indian Ocean Naval Symposium is a biennial event, which was conceived by the Indian navy in 2008. IONS includes 24 member nations that touch or lie within the Indian Ocean Region and 8 observer nations.
9. Which agency/organisation built India’s first Indigenous drone defence dome ‘Indrajal’?
[A] DRDO
[B] ISRO
[C] L&T
[D] Grene Robotics
Show Answer
Correct Answer: D [Grene Robotics]
Notes:
India’s first Indigenous drone defense dome ‘Indrajal’ has been developed by Grene Robotics, a Hyderabad based technology R&D company.
Indrajaal is capable of protecting a large area of 1,000-2,000 sq. km. per system against threats such as Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), incoming weapons (missiles) etc.
10. Which country’s Investment agency won the world’s most innovative Investment Promotion Agency 2021 by OCO Global?
[A] USA
[B] Bangladesh
[C] India
[D] China
Show Answer
Correct Answer: C [India]
Notes:
Invest India, has been awarded the world’s most innovative Investment Promotion Agency 2021 by OCO Global.
Invest India was set up in 2009, as a non-profit venture under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry. It is the National Investment Promotion and Facilitation Agency of India and act as the first point of reference for investors in India.