31. Boh valley, which was seen in the news recently, is in which state?
[A] Punjab
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Himachal Pradesh]
Notes:
A heavy monsoon has led to flash floods in Bhagsunag area and lower Dharamsala regions of Himachal Pradesh. A massive landslide has been reported in Boh valley located about 30 kms from Dharmsala.
Additionally, an earthquake of 3.6 magnitude has also occurred near Shimla of the state at a depth of 10 km from the mean sea level.
32. What is the new nomenclature of the ‘Common High Court of UT of Jammu and Kashmir and UT of Ladakh’?
[A] High Court of Jammu and Kashmir and Ladakh
[B] Common High Court of UT of Jammu and Kashmir and Ladakh
[C] Special High Court of Jammu and Kashmir and Ladakh
[D] High Court of Reorganised Jammu and Kashmir and Ladakh
Show Answer
Correct Answer: A [High Court of Jammu and Kashmir and Ladakh]
Notes:
The long and cumbersome nomenclature ‘Common High Court of UT of Jammu and Kashmir and UT of Ladakh’ has been changed to ‘High Court of Jammu and Kashmir and Ladakh’. The order was notified by the Department of Justice in the Law Ministry.
President Ram Nath Kovind has signed the Jammu and Kashmir Reorganisation (Removal of Difficulties) Order, 2021, which spelled out the original name.
33. Viswanathan Anand won against which former world champion in the Sparkassen Trophy chess tournament at Dortmund?
[A] Magnus Carlsen
[B] Vladimir Kramnik
[C] Garry Kasparov
[D] Anatoly Karpov
Show Answer
Correct Answer: B [Vladimir Kramnik]
Notes:
Two world former champions Viswanathan Anand and Vladimir Kramnik played at the finals of Sparkassen Trophy at Dortmund, during which Viswanathan Anand defeated Vladimir Kramnik to win the trophy.
Viswanathan Anand is an India chess champion, who became a grand master as early as 1988. Also, he is one of the few in the world to surpass Elo rating of 2800.
34. Indian Institute of Heritage has been proposed to be set up in which city?
[A] Varanasi
[B] Ahmedabad
[C] Noida
[D] Gandhi Nagar
Show Answer
Correct Answer: C [Noida]
Notes:
The Union Government has decided to set up the Indian Institute of Heritage in Noida, as an umbrella body under which all heritage institutes in the country will operate.
The institute will offer masters and PhD courses in history of arts, archaeology, manuscriptology among others. It will be a “deemed to be university” institute formed by integrating the Institute of Archaeology, National Research Laboratory for Conservation of Cultural Property, National Museum Institute of History of Conservation and Museology (NMICHM) and the academic wing of Indira Gandhi National Centre for the Arts.
35. What is the name of the fish, that has been caught in Uttar Pradesh, Bihar and Jharkhand for the first time in three decades?
[A] Mrigal Carp
[B] Hilsa
[C] Silver Pomfret
[D] Mystus
Show Answer
Correct Answer: B [Hilsa]
Notes:
Hilsa, the pricey fish has been caught in Uttar Pradesh, Bihar and Jharkhand for the first time in three decades. The fish lives in the seas but spawns in the rivers.
This has been witnessed after the gates and fish locks of Farakka barrage were changed to allow the upstream migration of the fish. Hilsa or ilish, has been the favourite gift to Indian leaders from the Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina. It depleted after the Farakka barrage was constructed in the Murshidabad district of West Bengal and nets were put on the Bangladesh side.
36. To which field, Project 75 “I” is related to?
[A] Submarine construction
[B] 75th Independence Day celebration
[C] ISRO’s manned mission to space
[D] Finance Ministry’s recapitalization scheme
Show Answer
Correct Answer: A [Submarine construction]
Notes:
The Project 75I is the Defence Ministry’s ambitious project to design and construct submarines for Indian Navy, indigenously.
Recently, the Defence Ministry has issued a tender amounting Rs.50,000 crore for building six conventional submarines under the project 75I and the tenders have been issued to Mazagon Dockyards Limited and Larsen and Toubro.
37. Which Indian state/UT launched the ‘Automated auditory brainstem response system (AABR)’, for new-born hearing screening?
[A] Tamil Nadu
[B] Punjab
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: B [Punjab]
Notes:
Punjab government launched an automated auditory brainstem response system (AABR) under universal new-born hearing screening programme.
Punjab has become the first state in the country to introduce the AABR system to manage hearing loss in new-born and young children. This is done under the Universal new-born hearing screening programme.
38. India has obtained a commercial offer for delivery of 21 MiG-29 fighters from which country?
[A] USA
[B] Japan
[C] Russia
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: C [Russia]
Notes:
Russia has delivered the commercial offer for delivery of 21 MiG-29 fighters to India, which would be commissioned to the Indian Air Force.
The decision to procure 21 MiG-29 fighters from Russia was made by India’s council for defense purchases in the year 2020. Presently, Indian Airforce has three squadrons of the MiG-29s, which are operational.
39. “Nuclear football”, which was making news recently, is associated with which country?
[A] Russia
[B] China
[C] USA
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [USA]
Notes:
The United States President’s “nuclear football” or the Presidential Emergency Satchel is said to contain the codes needed for a nuclear strike. One such briefcase nearly came within range of rioters storming the US Capitol on January 6, this year.
The Pentagon’s watchdog said that it would evaluate the safety protocols surrounding the issue and find if it were “lost, stolen or compromised.” Any nuclear strike order would be confirmed and processed only by the Military.
40. “Nauka” which is seen in news recently, is a Space Research Module launched by which country?
[A] India
[B] China
[C] Russia
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: C [Russia]
Notes:
The Russian Multipurpose Research Module (MLM) named the Nauka has been launched into space, towards the International Space Station.
This module is intended to service the Russian segment of the International Space Station. This is said to be the largest Russian component of the ISS.