21. What is the motto of the “Aahaar Kranti” mission?
[A] Good Diet, Good Cognition
[B] Healthy Diet, Safe India
[C] Diet for a better India
[D] Healthy Child, Rich India
Show Answer
Correct Answer: A [Good Diet, Good Cognition]
Notes:
The Union Health Minister has launched the “Aahaar Kranti” mission. This mission is an awareness campaign regarding the need for a nutritionally balanced diet and importance of accessibility to all local fruits and vegetables.
This has been launched by Vijnana Bharati (Vibha) and Global Indian Scientists’ and Technocrats’ Forum (GIST) with the moto of “Good Diet-Good Cognition”.
22. Bohag Bihu Bird Count has commenced in which state?
[A] Haryana
[B] Kerala
[C] Assam
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Assam]
Notes:
The Bird Count India (BCI) in association with Assam Bird Monitoring Network has commenced the Bohag Bihu Bird Count from April 14th to April 19th 2021 in the state of Assam.
There are three Bihus — Magh, Bohag and Kati — during winter, spring and autumn every year and BCI has planned to document the avian diversity across all these seasons.
23. Which institution is set to conduct first ever international Food Systems Summit?
[A] World Bank
[B] IMF
[C] UN
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: C [UN]
Notes:
The United Nations is set to conduct the first ever UN Food Systems Summit in September 2021. The Summit will focus on shaping food systems nationally and globally to accelerate progress in the SDGs.
In India, the first National Level Dialogue on Agri-Food Systems-Advancing Equitable Livelihoods was recently conducted on 12 April, 2021. The Inter departmental Group constituted by Department of Agriculture Cooperation & Farmers Welfare and the representatives from UN Agencies in Delhi participated in the dialogue.
24. Who is the director of the movie “Life is Beautiful”?
[A] Steven Spielberg
[B] Martin Scorsese
[C] Roberto Benigni
[D] Peter Jackson
Show Answer
Correct Answer: C [Roberto Benigni]
Notes:
Oscar award winning Italian director cum actor Roberto Benigni of the movie “Life is Beautiful” has been conferred with the Golden Lion Award for Lifetime Achievement at the 78th Venice International Film Festival.
His career best movie was Life is Beautiful, which was released in the year 1997 film which fetched him the best actor and best international film Oscars.
25. Which is the first known species to be capable of both increasing and decreasing its brain size?
[A] Indian jumping Ant
[B] Lion Tailed Macaque
[C] Great Indian Bustard
[D] Olive Ridley Turtle
Show Answer
Correct Answer: A [Indian jumping Ant]
Notes:
Scientists have recently found that the Indian jumping ant can shrink its brain by nearly 20 per cent to prepare its body for reproduction.
As per the study, the ant can again increase its brain size over the following weeks. The Indian jumping ant is the first insect known to be capable of both increasing and decreasing its brain size. There are other insects including the honey bee which can increase their brain size.
26. River Dhamra, on which a ROPAX Jetty Project is to be constructed in located in which state?
[A] Odisha
[B] West Bengal
[C] Gujarat
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: A [Odisha]
Notes:
The Shipping Minister Mansukh Mandaviya announced that 110 crore rupees ROPAX Jetty project is to come up on the river Dhamra in Odisha.
Centre has approved over 50 crore rupees for developing the Roll-on/Roll-off Passenger (ROPAX) Jetty and allied infrastructure, under the Sagarmala initiative.
27. Which country launched its first ever mega food park project in India, at Fanidhar, Gujarat?
[A] France
[B] Israel
[C] Italy
[D] USA
Show Answer
Correct Answer: C [Italy]
Notes:
Italy has recently launched its first ever mega food park project in India involving food processing facilities.
The pilot project “The Mega Food Park” was launched in virtual mode. A Letter of Intent was signed between the ICE Office in Mumbai and Fanidhar Mega Food Park, Gujarat. PM Narendra Modi is scheduled to visit the country in the coming days.
28. The UN Security Council has agreed to deploy cease-fire agreement in which country, that was led by Moammar Gadhafi?
[A] Sudan
[B] Mexico
[C] Libya
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: C [Libya]
Notes:
The U.N Security council is to deploy six-month-old cease-fire agreement in Libya, which has been in political crisis, after the removal of dictator Moammar Gadhafi in 2011
Libya is heading toward December elections after over ten years of political chaos. Libya’s transitional government welcomed the UNSC decision to deploy international monitors to watch the old cease-fire.
29. Vera Gedroits, who featured in Google Doodle recently, is the first female military surgeon of which country?
[A] Germany
[B] Russia
[C] Italy
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
Google celebrated the 151st birthday of Dr. Vera Gedroits, a Russian surgeon, professor, poet, and author.
She is also regarded as the country’s first female military surgeon and one of the world’s first female professors of surgery. Dr. Gedroits volunteered as a surgeon during the Russo-Japanese War in 1904.
30. Which authority recently ruled that Flavoured milk is ‘beverage containing milk’ and will attract 12 per cent GST?
[A] Finance Ministry
[B] Authority for Advance Ruling (AAR)
[C] Finance Commission
[D] Central Board of Indirect Taxes
Show Answer
Correct Answer: B [Authority for Advance Ruling (AAR)]
Notes:
The Gujarat Authority for Advance Ruling (AAR) has ruled that Flavoured milk is ‘beverage containing milk’ and will attract 12 per cent GST.
Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation, which markets dairy product under Amul brand, had approached the AAR on the taxability under the GST of flavoured milk.