31. To which agency, the Supreme Court delegated the investigation related to the 1994 ISRO espionage case?
[A] CBI
[B] NIA
[C] DRDO
[D] High Court of Kerala
Show Answer
Correct Answer: A [CBI]
Notes:
The Supreme Court of India ordered that the 1994 espionage case relating to ISRO scientist Nambi Narayanan be delegated to Central Bureau of Investigation (CBI). The court ordered that CBI conduct further investigation in this regard.
Earlier, the issue was handled by a high-level committee and the court ordered to use the committee’s findings as preliminary information.
32. Refusal to work in essential services is prohibited under which act?
[A] Essential Services Maintenance Act (ESMA)
[B] Disaster Management Act
[C] Epidemic Diseases Act
[D] Pandemic Conditions Act
Show Answer
Correct Answer: A [Essential Services Maintenance Act (ESMA)]
Notes:
The Essential Services Maintenance Act (ESMA) was enacted in 1968, to maintain certain essential services and the normal life of the community. The Act includes a list of essential services in its charter.
After the rapid increase in Covid-19 cases, the Chhattisgarh Government has invoked the Essential Services Maintenance Act (ESMA). The refusal to work in essential services has been prohibited. It includes health workers, sanitation workers, workers in water and power supply services etc.
33. Which species has been found to have had a population of 2.5 billion during 2.4 million years?
[A] Tyrannosaurus rex
[B] Spinosaurus
[C] Velociraptor
[D] Triceratops
Show Answer
Correct Answer: A [Tyrannosaurus rex]
Notes:
As per a recent study, the first calculation of the total Tyrannosaurus rex population during the 2.4 million years.
T. rex was among the largest carnivorous dinosaurs, with a skull about 5 feet long, muscular jaws with a strong bite force capable of crushing bone. They also noted a doctrine called Damuth’s law which states that the bigger the animal, the fewer the individuals.
34. Which country has drafted ‘Ecocide’ bill to punish acts of environmental damage?
[A] Germany
[B] France
[C] New Zealand
[D] Brazil
Show Answer
Correct Answer: B [France]
Notes:
The National Assembly of France has recently approved the creation of an “ecocide” offence, which seeks to punish acts of environmental damage.
The bill will be applied to the most serious cases of environmental damage at national level, such as the pollution of a river. An offence of endangering the environment is punishable on the lines of endangering life.
35. Vera Gedroits, who featured in Google Doodle recently, is the first female military surgeon of which country?
[A] Germany
[B] Russia
[C] Italy
[D] France
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
Google celebrated the 151st birthday of Dr. Vera Gedroits, a Russian surgeon, professor, poet, and author.
She is also regarded as the country’s first female military surgeon and one of the world’s first female professors of surgery. Dr. Gedroits volunteered as a surgeon during the Russo-Japanese War in 1904.
36. Stefanos Tsitsipas, who won the men’s singles title at Monte Carlo Masters tennis, Monaco is from which country?
[A] France
[B] Switzerland
[C] Greece
[D] Serbia
Show Answer
Correct Answer: C [Greece]
Notes:
Stefanos Tsitsipas, the 22-year-old Greek player defeated Andrey Rublev 6-3, 6-3 in the final of the Monte Carlo Open for his first Masters 1000 title.
The world number five clinched the biggest victory in his career, after his triumph in the year-end ATP Finals in 2019. He is the youngest player ranked in the top 10 by the Association of Tennis Professionals (ATP).
37. “Blue Nature Alliance”, which was making news recently, is associated with which field?
[A] Ocean conservation
[B] Curbing GHG Emission
[C] Avoiding Single-Use plastic
[D] Afforestation
Show Answer
Correct Answer: A [Ocean conservation]
Notes:
A new global marine initiative has been launched to protect and conserve 18 million square kilometres of the ocean over the next five years.
This initiative is known as the “Blue Nature Alliance”. It is led by several philanthropic organisations along with national governments, local communities, Indigenous peoples, scientists, and academics.
38. In which state, the urea plant based on coal gasification technology is being set up by Talcher Fertilizers?
[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: D [Odisha]
Notes:
The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved subsidy for urea to be produced by state-run Talcher Fertilizers (TFL), by means of coal gasification technology.
The company is to set up the urea plant based on coal gasification at Odisha. Talcher Fertilizers is a joint venture company between Coal India, GAIL, Rashtriya Chemicals and Fertilizers, Fertilizer Corporation of India.
39. “State of the Global Climate 2020” is the report released by which organization?
[A] World Bank
[B] IMF
[C] ADB
[D] United Nations
Show Answer
Correct Answer: D [United Nations]
Notes:
The United Nation’s flagship report – State of the Global Climate report has been released for the year 2020.
The report has stated that Cyclone Amphan that made landfall in the India-Bangladesh border last year, was the costliest tropical cyclone on record for the North Indian Ocean. It has led to economic losses amounting $14 billion to the affected nations.
40. What is the name of the programme which is backed by WHO, that aims to fund young people’s ideas to combat COVID 19‘s impact?
[A] Global Youth Mobilization
[B] World Covid Response Programme
[C] World Health Programme
[D] Global Economic Recovery Programme
Show Answer
Correct Answer: A [Global Youth Mobilization]
Notes:
“Global youth mobilization” aims to fund young people’s ideas to combat the impact of COVID-19 pandemic, in various communities. This is supported by the World Health Organization and United Nations Foundation.
It is also backed by UNICEF, USAID, UNFPA, European Commission, Salesforce, FIFA and Heads of State and Governments from around the world.