41. Which space agency released the image of interacting galaxies Arp 273, in the shape of a ‘Cosmic Rose’?
[A] ISRO
[B] NASA
[C] SpaceX
[D] JAXA
Show Answer
Correct Answer: B [NASA]
Notes:
The NASA has recently released the image of interacting galaxies Arp 273, in the shape of a ‘Cosmic Rose’.
The image has been shared on the official Instagram handle of NASA’s Hubble Space Telescope. In the image, a group of spiral galaxies create a shape resembling a rose. This structure made of galaxies lies in the Andromeda constellation, at about 300 million light-years away.
42. As per the recent report released by the S&P Global Ratings in April 2021, what is the growth forecast of India in 2021?
[A] 6 per cent
[B] 8 per cent
[C] 11 per cent
[D] 14 per cent
Show Answer
Correct Answer: C [11 per cent]
Notes:
The S&P Global Ratings in its report on Asia-Pacific Financial Institutions, highlighted that the Indian economy is projected to grow at 11 per cent in the current fiscal year.
The agency also revealed that some more targeted lockdowns will likely be needed and the impact of broader lockdowns on the economy could be substantial. As per official estimates, the Indian economy contracted 8 per cent in 2020-21 fiscal.
43. In which year the 73rd constitutional Amendment on Panchayati Raj was enacted in India?
[A] 1972
[B] 1992
[C] 2000
[D] 2010
Show Answer
Correct Answer: B [1992]
Notes:
The 73rd constitutional Amendment on Panchayati Raj was enacted in the year 1992 and it came into force on April 24, 1993. Under this amendment, the State Governments are allowed to make provisions for organising village panchayats as units of self-governance.
Every year 24th April is observed as National Panchayati Raj Day, since 2010.
44. By what name is the full moon on April 26th this year called?
[A] Big Moon
[B] Pink Moon
[C] Great Moon
[D] Gigantic Moon
Show Answer
Correct Answer: B [Pink Moon]
Notes:
This year, super moons would appear on two occasions – on April 26th and on May 26th. The first super moon on April 26th is called by the name “Pink Moon”.
It is so called because, it corresponds with the springtime blooms of a certain wildflower native to eastern North America, which is commonly known as moss pink.
45. Which Indian company has successfully completed the Phase I and II clinical trials of its Covid-19 vaccine recently?
[A] Bharat Genetech
[B] Biological E Limited
[C] Cipla
[D] Ranbaxy
Show Answer
Correct Answer: B [Biological E Limited]
Notes:
Biological E. Limited (BE), which is a Hyderabad-based vaccine and pharmaceutical company has stated that it has successfully completed the Phase I and II clinical trials of its Covid-19 vaccine candidate in India.
With this, the company has been accorded approval to start the Phase III clinical trial from the Central Drugs Standard Control Organization’s (CDSCO) subject expert committee (SEC).
46. Which Armed Force launched a Centre of Excellence and Wellness named “Ladakh Ignited Minds”?
[A] Indian Army
[B] Indian Navy
[C] Indian Air Force
[D] Indian Coast Guard
Show Answer
Correct Answer: A [Indian Army]
Notes:
The Indian Army has initiated the project Ladakh Ignited Minds, a Centre of Excellence and Wellness. This was aimed to provide better educational opportunities for Ladakhi students.
Fire and Fury Corps along with partner Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and a Kanpur based NGO, National Integrity and Educational Development Organization (NIEDO), will provide training facilities to the students.
47. “Anzac Day” is observed on which date of every year?
[A] April 1
[B] April 15
[C] April 25
[D] April 30
Show Answer
Correct Answer: C [April 25]
Notes:
Anzac Day, is observed every year on the 25th of April. It is observed as a Remembrance Day in Australia and New Zealand, which commemorates all those who have served and died during wars, conflicts, and peacekeeping operations.
Anzac stands for “Australian and New Zealand Army Corps” who served in the Gallipoli Campaign during the first world war.
48. Project DANTAK, which was seen in the news recently, is the flagship project of BRO, carried out in which country?
[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Bhutan
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: C [Bhutan]
Notes:
Project DANTAK was established on April 24, 1961 under the leadership of the then Prime Minister Jawahar Lal Nehru.
It is one of the oldest projects of the Border Roads Organisation (BRO), which was tasked to construct motorable roads in Bhutan. Recently, the Diamond Jubilee of the Project was commemorated in Bhutan, at the DANTAK Memorial.
49. ‘Global Strategy on Occupational Safety and Health’ is associated with which organisation?
[A] WTO
[B] ILO
[C] IMF
[D] WCO
Show Answer
Correct Answer: B [ILO]
Notes:
The World Day for Safety and Health at Work was first practised in the year 2003 by the International Labour Organisation (ILO), as a part of its ‘Global Strategy on Occupational Safety and Health’.
Every year, April 28 is observed as the ‘World Day for Safety and Health at Work’, to focus on the importance and prevention of accidents and diseases at workplaces. This year, ILO aims to raise awareness on the importance of creating and investing in resilient OSH systems and curbing Covid-19 in work places.
50. Two new species of damselflies that were discovered recently (Euphaea thosegharensis and Euphaea pseudodispar) are endemic to which region of India?
[A] Peninsular
[B] Sundarbans
[C] Western Ghats
[D] Himalayas
Show Answer
Correct Answer: C [Western Ghats]
Notes:
Researchers in India have discovered two new species of damselflies, named Euphaea thosegharensis and Euphaea pseudodispar in Satara district of Maharashtra.
These damsels are commonly called as Torrent Darts and are endemic to the Western Ghats. These are large insects which belong to the genus Euphaea.