11. Which state implemented the first farm-based solar power plant under PM-KUSUM scheme?
[A] Gujarat
[B] Karnataka
[C] Rajasthan
[D] Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: C [Rajasthan]
Notes:
The first farm-based solar power plant under Prime Minister’s Kisan Urja Suraksha Evum Utthan Mahabhiyan (KUSUM) scheme was implemented in Jaipur, Rajasthan.
The 1 MW project, which has been established on 3.50 acres of farmland, can produce 17 lakh units of electricity every year. It has been developed at a cost of Rs 3.70 crores. The state aims to develop a capacity of 38,000 MW renewable energy.
12. “Copyright (Amendment) Rules, 2021”, which was seen in the news recently, has been notified by which Union Ministry?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Commerce and Industry
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Information and Broadcasting
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Commerce and Industry]
Notes:
Ministry of Commerce & Industry notifies Copyright (Amendment) Rules, 2021. It also added a new provision regarding publication of a copyrights journal, thereby eliminating the requirement of publication in the Official Gazette.
In India, the copyright regime is governed by the Copyright Act, 1957 and the Copyright Rules, 2013.
13. Which development bank has approved a loan of USD 484 million to improve connectivity in Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC)?
[A] AIIB
[B] ADB
[C] IBRB
[D] IMF
Show Answer
Correct Answer: B [ADB]
Notes:
The Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $484 million to improve transport connectivity and road maintenance in the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC).
CKIC extends from West Bengal to Tamil Nadu and it connects India to the production networks of Southeast and East Asia. This project will upgrade about 590 km of State highways in the CKIC influence area.
14. The Central Mine Planning & Design Institute is a fully owned subsidiary of which PSU?
[A] NTPC
[B] BHEL
[C] CIL
[D] OIL
Show Answer
Correct Answer: C [CIL]
Notes:
The Central Mine Planning & Design Institute is Mini Ratna company, which is a wholly owned subsidiary of Coal India Limited (CIL).
The company has obtained approval from the Ministry of Civil Aviation for use of drones to survey the coalfield areas of Coal India Ltd and for monitoring various mining activities.
15. With reference to Bio-diversity, what is “Orretherium tzen”, which was making news recently?
[A] Plant species
[B] Animal species
[C] Bird species
[D] Bacteria
Show Answer
Correct Answer: B [Animal species]
Notes:
The fossil of a skunk-like mammal that lived during the age of dinosaurs has been discovered in Patagonia region of Chile, South America.
Named as “Orretherium tzen” meaning ‘Beast of Five Teeth’, it is claimed to have lived lived between 72 and 74 million years ago. It is said to have been a herbivore and said to have lived in South America at the end of the Mesozoic era.
16. “HCCR” portal, which was recently launched by the AYUSH Ministry, is associated with which field?
[A] Ayurveda
[B] Unani
[C] Homeopathy
[D] Yoga
Show Answer
Correct Answer: C [Homeopathy]
Notes:
Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH), is an autonomous apex research organization under Ministry of AYUSH.
It has recently launched a unique digital initiative, the Homoeopathic Clinical Case Repository (HCCR) portal on World Homeopathy Day- April 10. The portal aims to create a standard platform for Homoeopathic clinicians, researchers, medical students to enter clinical cases.
17. Which institution has recently adopted 295 Atal Tinkering Labs (ATLs) across India?
[A] DRDO
[B] ISRO
[C] CSIR
[D] AIIMS
Show Answer
Correct Answer: C [CSIR]
Notes:
295 Atal Tinkering Labs (ATLs) across India, which were nurtured and developed by NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) have been adopted officially by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).
This is seen as an ambitious step in inculcating scientific research culture among students of the country.
18. Which Municipal Corporation of India issued the first ‘Green Bonds’ in the country?
[A] New Delhi
[B] Greater Noida
[C] Ghaziabad
[D] Ahmedabad
Show Answer
Correct Answer: C [Ghaziabad]
Notes:
The Green bonds issued by Ghaziabad Municipal Corporation was the first of the kind in India. Ghaziabad Municipal Corporation raised a sum of Rs.150 crores through green bond route
The proceeds of the bond were being used for creating tertiary water treatment infrastructure in the city. These bonds have been listed in BSE recently.
19. Which body collaborated with Hindustan Unilever and Google, for conducting “AI for Agriculture Hackathon”?
[A] UNESCO
[B] NITI Aayog
[C] AIM
[D] MyGov India
Show Answer
Correct Answer: D [MyGov India]
Notes:
Hindustan Unilever, Google and MyGov India have collaborated together for conducting a hackathon in the field of agriculture.
The three entities have come together to find innovative solutions for water conservation in agriculture and to bring start-ups in designing sustainable solutions for farmers.
20. Which country has launched a hotline to report online defamatory comments done by “Historical nihilists”?
[A] North Korea
[B] China
[C] Brazil
[D] Cuba
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
“Historical nihilism” is a phrase used in China which describes public doubt over the description of past events by Chinese Communist Party.
Recently, China’s cyber regulator has launched a hotline to report online comments that tend to defame the ruling Communist Party and its history. The Party’s 100th anniversary falls on July this year.