GK & Current Affairs – September 5, 2016

1. The first-ever Nomad Film Festival has started in which of the following cities?
[A]Mumbai
[B]Jaipur
[C]New Delhi
[D]Jabalpur
Answer: New Delhi
Notes:
The first edition of Nomad Film Festival 2016 has started at the India Islamic Cultural Centre in New Delhi to raise awareness and change perceptions regarding the denotified tribes. It will showcase short films as well as documentaries on the lives of the tribes. The tribes were listed as ‘Criminal Tribes’ under the 1871 Criminal Tribes Act during the British rule.
2. Who will be honoured with the 2016 Sarala Award?
[A]Sunita Jain
[B]Padma Sachdeva
[C]Hrushikesh Mallick
[D]Nirmala Kumari
Answer: Hrushikesh Mallick
Notes:
Dr. Hrushikesh Mallick, the famous Odia poet, will be honoured with the 37th edition of prestigious Sarala Award for his poetry work “Jeje Dekhi Nathiba Bharat. The annual award carries a cash prize of Rs 5 lakh and a citation.
3. Pranaav Jerry Chopra is associated with which sports?
[A]Football
[B]Badminton
[C]Hockey
[D]Boxing
Answer: Badminton
Notes:
Recently, India’s mixed doubles pair of Sikki Reddy and Pranaav Jerry Chopra has clinched their Brazil Open Grand Prix Badminton title 2016 by defeating Canadian combo of Toby Ng and Rachel Honderich 21-15, 21-16 in straight games at Costa Cavalcante.
4. Who is the newly appointed Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
[A]Amitabh Kant
[B]Anand Sinha
[C]SS Mundra
[D]Urjit Patel
Answer: Urjit Patel
Notes:
Dr. Urjit Patel is the newly appointed Governor of the Reserve Bank of India (RBI). He succeeded Dr. Raghuram Rajan. Prior to this appointment, he was the deputy Governor of RBI.
5. The Union Government has recently approved the use of chilli-based PAVA shells for crowd controlling. What does “PAVA” stands for?
[A]Para aminobenzoic Acid Vanillyl Amide
[B]Pantothenic Acid Vanillyl Amide
[C]Palmitic Acid Vanillyl Amide
[D]Pelargonic Acid Vanillyl Amide
Answer: Pelargonic Acid Vanillyl Amide
Notes:
The Union home minister Rajnath Singh has recently approved the use of chilli-based PAVA shells for crowd controlling as an alternative to pellet guns, which would still be used in rarest of rare cases. The PAVA stands for Pelargonic Acid Vanillyl Amide, also called Nonivamide, and are an organic compound found characteristically in natural chilli pepper. The PAVA shells are non-lethal munition which temporarily incapacitates the targets and renders them immobile for several minutes. The T V S N Prasad expert committee, which has recently submitted its report to Home Secretary, has recommended the use of PAVA as an alternative to pellet guns.
6. The Union Health Ministry has recently launched LCDC campaign to eradicate leprosy. What does “LCDC” stands for?
[A]Leprosy Case Deceive Campaign
[B]Leprosy Case Detector Campaign
[C]Leprosy Case Detection Campaign
[D]Leprosy Case Detecting Campaign
Answer: Leprosy Case Detection Campaign
Notes:
The Union Health Ministry has recently launched the “Leprosy Case Detection Campaign (LCDC)” to eradicate leprosy by focusing on 149 endemic districts in India. The aim of 2-week-long massive campaign is to cover 20 states, 149 districts and 1,656 blocks, where nearly 3 lakh health teams will undertake door-to-door visits to detect and treat leprosy and stop its spread. The campaign will be till September 18, 2016.
7. Which high court of India has recently launch e-stamping facility?
[A]Haryana
[B]Uttar Pradesh
[C]Rajasthan
[D]Andhra Pradesh
Answer: Rajasthan
Notes:
The High Court of Rajasthan has recently launched the e-stamp facility in its Jodhpur and Jaipur benches simultaneously. With this, Rajasthan has become 4th state in India to provide this facility. Before this, the facility was available in Delhi, Chhattisgarh and Himachal Pradesh.The e-stamp facility is completely secure and reliable and there is no possibility of any forgery or tampering. The payment of court fees through e-stamps is a simple, easy and secure process.
8. Which state/UT has launched ‘Shramdaan movement’ in India?
[A]Puducherry
[B]Andhra Pradesh
[C]Odisha
[D]Lakshadweep
Answer: Puducherry
Notes:
Lt Governor Kiran Bedi has recently launched ‘Shramdaan movement’ as part of Swachh Bharat and Swachh Puducherry initiative at Seliamedu village in Puducherry.
9. Arif Beg, who passed away recently, was related to which field?
[A]Sports
[B]Politics
[C]Photography
[D]Journalism
Answer: Politics
Notes:
Arif Beg (81), the former union minister and senior BJP leader, has recently passed away in Bhopal, madhya Pradesh. He was a minister of state (1977-79) in the Morarji Desai led Janta Party government at the centre.
10. The Kalesar National Park is located in which state of India?
[A]Maharashtra
[B]Kerala
[C]Odisha
[D]Haryana
Answer: Haryana
Notes:
The Kalesar National Park is a protected area in eastern district of Haryana. It is a popular destination for Leopard and bird-watching. It is home to wild boars, sambhars, hares, red junglefowl, porcupine, monkeys, chitals, red jungle fowl, etc. .

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments