GK & Current Affairs – November 14, 2015

1. Basaveshwara – whose statue was unveiled by Indian Prime Minister in London – was a famous poet in which language?
[A]Tamil
[B] Malayalam
[C]Sanskrit
[D]Kannada
Answer: Kannada
Prime Minister Narendra Modi has unveiled the Statue of Basaveshwara in London. Basaveshwara was a 12th century Indian philosopher and Kannada poet. He spread social awareness through his poetry, popularly known as Vachanas.
2. ‘Exercise Livewire,’ was conducted by which among the following security forces in India?
[A]Indian Army
[B]Indian Navy
[C]Indian Air Force
[D]Border Security Force
Answer: Indian Air Force
Exercise Livewire is an annual exercise conducted by Indian Air Force to work up the full spectrum of IAF capability and undertake planned operations in response to likely future threats and operational contingencies. Recent exercise was concluded on November 8.
3. Ashok Lahiri committee was formed to sort out which among the following issues?
[A]Safety of Railway passengers
[B]Cleaning of Ganga River
[C]Intellectual property rights
[D]Taxation problem being faced by the trade and industry
Answer: Taxation problem being faced by the trade and industry
Recently, Union Government has extended by one year the tenure of a high level committee set up under former Chief Economic Advisor Ashok Lahiri to suggest steps to sort out taxation problem being faced by the trade and industry. The committee was formed in December 2014.
4. Comac C919 aircraft is developed by which among the following countries?
[A]China
[B]Japan
[C]France
[D]Australia
Answer: China
C919, developed by Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) is the first plane produced by a Chinese initiative to compete in the market for large passenger jetliners. China is one of the biggest aviation markets but relies on Boeing and Airbus aircraft. The C919 is one of several initiatives launched by the ruling Communist Party to transform China from the world’s low-cost factory into a creator of profitable technology.
5. Which country was provisionally suspended from International athletics on doping charges?
[A]China
[B]Russia
[C]Ukraine
[D]Mexico
Answer: Russia
Recently, Russia’s athletics federation was provisionally suspended from international competition – including the Olympic Games – for its alleged involvement in widespread doping. The Council of the International Association of Athletics Federations (IAAF) took action after the publication of an independent World Anti-Doping Agency (WADA) report that alleged “state- sponsored doping”.
6. Consider the following statements about the recently launched GSAT-15 satellite of India:
1. GSAT -15 is a remote sensing satellite.
2. It was launched by using PSLV C23 vehicle.
Which of the statements given above is/are correct?
[A]1 only
[B]2 only
[C]Both 1 and 2
[D]Neither 1 nor 2
Answer: Neither 1 nor 2
GSAT-15, India’s communication satellite, was launched successfully by the European Ariane 5 VA-227 launch Vehicle on November 11. The 3164 kg GSAT-15 carries communication transponders in Ku-band as well as a GPS Aided GEO Augmented Navigation (GAGAN) payload operating in L1 and L5 bands. GSAT-15 will be positioned at 93.5 deg East longitude in the geostationary orbit along with the operational INSAT-3A and INSAT-4B satellites.
7. Which tool is launched by Ministry of Human Resource Development for a Comprehensive Self Review for Schools?
[A]SAMPOORN
[B]SARANSH
[C]SANDESH
[D]SAHAS
Answer: SARANSH
To improve children’s education by enhancing interaction between schools and parents, CBSE, has developed in-house, a decision support system called ‘SARANSH’. The platform is presently available for classes 9th to 12th and provides a comprehensive overview of standard 10th performance since 2007 and standard 12th performance since 2009 till the current academic session. Presently, results of CBSE are available on this portal/app.
8. Which country won highest number of medals in the recent World Youth Chess Championships?
[A]Russia
[B]China
[C]India
[D]Japan
Answer: India
India won as many as 11 medals, including five gold, three silver and three bronze at the World Youth Chess Championships at Porto Carras in Greece. The World Youth Chess Championships is amongst the biggest event in the world with participation of players from across the globe.
9. Arrange the following countries in descending order of their FDI contribution to India.
1. Singapore
2. Japan
3. Mauritius
4. United Kingdom
Select the correct option form the below given codes?
[A]1,3,2 and 4
[B]1,3,4 and 2
[C]3,1,2 and 4
[D]3,1,4 and 2
Answer: 3,1,4 and 2
According to the cumulative data from April 2000 to June 2015, Mauritius contributed 35% of total FDI flows in to India. Mauritius is followed by Singapore (14%), United Kingdom (9%) and Japan (7%).
10. Kaziranga National park is located in which state of India?
[A]Assam
[B]Karnataka
[C]West Bengal
[D]Madhya Pradesh
Answer: Assam
Kaziranga National Park is located in the Golaghat and Nagaon districts of Assam and is circumscribed by the Brahmaputra River. It was designated with National Park status in 1968 and was declared UNESCO World Heritage Site in 1985 for its unique natural environment. Recently, India’s first exclusive hospital for elephants has been established at the Kaziranga National Park. The hospital was set up at Mark Shand Memorial Learning Centre in Kaziranga National Park. It was inaugurated by Sir Evelyn de Rothschild who is founding patron of the UK-based charity Elephant Family.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments