GK & Current Affairs – January 2, 3, 2016

1. Which of the following states became the first state in the country to accept electronic motor insurance policies?
[A]Tamil Nadu
[B]West Bengal
[C]Gujarat
[D]Telangana
Answer: Telangana
By launching e-Vahan Bima, Telangana became the first state in the country to formally recognize electronic motor insurance policies. Telangana government started this initiative in collaboration with the Insurance Regulatory and Development Authority of India and the Insurance Information Bureau of India (IIB).
2. Which of the following state governments has launched the Janma Bhoomi – Maa Vooru programme?
[A]Karnataka
[B]Andhra Pradesh
[C]Telangana
[D]Odisha
Answer: Andhra Pradesh
On 2 January, the Andhra Pradesh government has launched the ‘Janma Bhoomi – Maa Vooru’ (My native place – My village), an intensified campaign to focus on welfare schemes across the state. The main theme of the Janma Bhoomi – Maa Vooru programme is ‘Smart Village, Smart Ward (SVSW) towards Smart Andhra Pradesh’ in all the Gram Panchayats and Wards.
3. Which of the following cities is the host for the 103rd Indian Science Congress (ISC)?
[A]Vishakhapatnam
[B]Allahabad
[C]Mysuru
[D]Ahmedabad
Answer: Mysuru
The 103rd edition of the Indian Science Congress is inaugurated by Prime Minister in Mysuru on January 3. The event will end on January 7. The theme of this year’s Congress is “Science and Technology for Indigenous Development in India.” The Prime Minister has given a new mantra comprising five Es – Economy, Environment, Energy, Empathy and Equity.
4. Which of the following countries has won the SAFF Suzuki Cup 2015?
[A]Afghanistan
[B]India
[C]Sri Lanka
[D]Bangladesh
Answer: India
India has clinched the 2015 South Asian Football Federation (SAFF) Championship after defeating the defending champions Afghanistan by 2-1 at Trivandrum International Stadium, Thiruvananthapuram. From Indian side, the first goal was scored by Jeje Lalpehlua and then Indian captain Sunil Chhetri scored a goal to help India to won the title. It is the 7th time that India has won the SAFF title.
5. Arunima Sinha is related to which of the following fields?
[A]Journalist
[B]Politician
[C]Mountaineer
[D]Terpsichorean
Answer: Mountaineer
Recently, Indian mountaineer, Arunima Sinha has conquered Mount Aconcagua in Argentina, South America. With this, she has become the first female amputee in the world to climb 5 Mountains of the world. Arunima Sinha is already the first female amputee and also the world’s first amputee to climb Mt. Everest. Till date, the world’s five highest peaks has been climbed by her. These are as follows: Mt. Everest (Asia), Mt. Kilimanjaro (Africa), Mt. Elbrus (Europe), Mt.Kosizko (Australia) and Mt. Aconcagua (Argentina). Mt. Aconcagua is the highest mountain outside Asia, at 6,960.8 metres, and by extension, the highest point in both the Western Hemisphere and the Southern Hemisphere.
6. Which of the following states has launched Amma Seeds scheme?
[A]Nagaland
[B]Gujarat
[C]Tamil Nadu
[D]Karnataka
Answer: Tamil Nadu
Recently, the Tamil Nadu government has launched Amma Seeds scheme to provide certified quality seeds to farmers with a view to increase agricultural production in the State. These seeds would be sold through Amma Service Centres at a reasonable price. The motive of the scheme was to encourage farmers to use certified seeds.
7. Which of the following states celebrate the Raja Rani Music Festival?
[A]Mizoram
[B]Nagaland
[C]Tamil Nadu
[D]Odisha
Answer: Odisha
The Raja Rani Music Festival is one of the famous festivals of Odisha. It is organized at the Rajarani Temple every year from January 18 to 20 by the Government of Odisha. The Rajarani Temple is a 11th-century Hindu temple located in Bhubaneswar, Odisha. The temple focuses on classical music and all three styles of classical music ‘Hindustani, Carnatic and Odissi’ are given equal importance. The musicians from different parts of the country perform during the three-day festival.
8. Ardhendu Bhushan Bardhan, who passed away recently, was related to which of the following fields?
[A]Sports person
[B]Politician
[C]Scientist
[D]Mathematician
Answer: Politician
The veteran Communist Party of India (CPI) leader, Ardhendu Bhushan Bardhan (92) passed away recently. He was a leading figure of the trade union movement and left politics in Maharashtra and had played a key role in maintaining the space for Communists in national politics.
9. The 21st INCOFYRA (International Conference on Frontiers in Yoga Research and its Applications) is hosted by which of the following cities?
[A]Bengaluru
[B]Surat
[C]Varanasi
[D]Dehradun
Answer: Bengaluru
The 21st International Conference on Frontiers in Yoga Research and its applications was inaugurated by Prime Minister of India at Jigani, Bengaluru. The theme of the Conference is “Yoga in Integrated Healthcare System dealing with Diabetes, Oncology, Cardiology and Mental Health”. It is organised by the Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana (VYASA).
10. Who of the following has been appointed as the CMD of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?
[A]Nikhil Chopra
[B]Amitabh Mathur
[C]B P Rao
[D]Atul Sobti
Answer: Atul Sobti
Atul Sobti has been appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of state-owned power equipment maker Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) for a period of 5 years. He succeeded Mr. B P Rao, who was the first PSU head to receive a two year extension after retirement on January 1, 2014. Prior to this, Sobti was the director on the board of BHEL, where he headed two crucial portfolios of Power and Finance.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments

  • kitty
    Reply

    7.5/10

  • ashusingh32022
    Reply

    thank you very much:-)

  • Rabindra
    Reply

    Thank you.
    Please uplod more quiz where i can get more opportunity.