1. As per the World Health Assembly, when is the ‘World Neglected Tropical Diseases (NTD) Day’ to be observed?
[A] January 30
[B] February 28
[C] March 31
[D] April 30
Show Answer
Correct Answer: A [January 30]
Notes:
The ongoing 74th World Health Assembly declared January 30 as ‘World Neglected Tropical Diseases (NTD) Day’.
The proposal to recognise the day was initiated by the United Arab Emirates and it was adopted unanimously by the member countries. NTDs are a group of infections caused by a variety of pathogens such as viruses, bacteria, protozoa and parasitic worms.
2. Which state/UT launched the Chief Minister’s Sishu Sewa Scheme?
[A] Uttar Pradesh
[B] Assam
[C] Bihar
[D] Chhattisgarh
Show Answer
Correct Answer: B [Assam]
Notes:
The Assam government has recently announced Chief Minister’s Sishu Sewa Scheme for the welfare of those children who lost parents due to COVID-19.
Monthly scholarship of Rs. 3,500 per month would be given to those children who lost their parents but have their extended family members. Free residential educational facilities would be provided to children who don’t have extended family members.
3. As a Covid distress mitigating measure, PSBs in India announced to provide unsecured loans to individuals up to which amount?
[A] Rs 1 lakh
[B] Rs 2 lakh
[C] Rs 5 lakh
[D] Rs 25 lakh
Show Answer
Correct Answer: C [Rs 5 lakh]
Notes:
As a measure to mitigate the distress caused due to COVID 19 pandemic, Public Sector Banks (PSBs) in India have announced to provide financial assistance to individuals in the form of unsecured loans up to a limit of Rs 5 lakh.
This is a part of the three new loan products introduced by the PSBs to provide financial support to vaccine manufacturers, hospitals/dispensaries, pathology labs etc.
4. Offshore patrol vessel “Sajag” has been commissioned to which armed force?
[A] Indian Coast Guard
[B] Indian Navy
[C] Indian Army
[D] CRPF
Show Answer
Correct Answer: A [Indian Coast Guard]
Notes:
Offshore patrol vessel ICG Sajag has been commissioned into the Indian Coast Guard, by the National Security Advisor to India (NSA) Ajit Doval. The ship was commissioned by NSA virtually.
This vessel is constructed by the Goa Shipyard Limited exclusively for the Coast Guard. At present, the Indian Coast Guard has 160 ships and 62 aircraft in its fleet.
5. What is the theme of World Milk Day 2021, observed recently on 1st June?
[A] Sustainability in the dairy sector
[B] Milk For All
[C] Leaving No one Behind
[D] Milk and SDG
Show Answer
Correct Answer: A [Sustainability in the dairy sector]
Notes:
Every year, on 1st of June, the Food and Agriculture Organisation of the United Nations observes World Milk Day.
This day was first established in the year 2001 to recognize the importance of milk as a global food and to cherish the dairy sector. This year, the theme / prime focus would be on Sustainability in the dairy sector.
6. Which country has hosted the P4G summit 2021?
[A] India
[B] USA
[C] South Korea
[D] UK
Show Answer
Correct Answer: C [South Korea]
Notes:
P4G – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 summit is hosted by the Republic of Korea / South Korea and was organised at Seoul.
It is an acceleration event for promoting market-based partnerships to build sustainable and resilient economies. The theme of the event is “Inclusive Green Recovery Towards Carbon Neutrality”.
7. ‘MadadMaps’, is a real-time online map, that has been developed for which objective?
[A] Map of vacant beds for COVID-19 patients
[B] Map of Vaccination Centres
[C] Map of Education Institutions
[D] Map of Covid Hotspots
Show Answer
Correct Answer: A [Map of vacant beds for COVID-19 patients]
Notes:
A group of doctors and professionals from the diaspora in the US and from India has launched a first-of-its-kind online map named MadadMaps.
The map has been created under Project Madad. The portal uses a proprietary algorithm to extract information from all online aggregators of hospital beds availability in every state. The map includes both the government and private hospitals.
8. Which country’s environmental agency hosted the International Nitrogen Initiative (INI) 2021?
[A] France
[B] USA
[C] Germany
[D] Australia
Show Answer
Correct Answer: C [Germany]
Notes:
International Nitrogen Initiative (INI) is being hosted by the Germany’s Federal Environment Agency (Umweltbundesamt–UBA).
The United Nations (UN) Sustainable Development Goals (SDGs) are the main focus of the eighth triennial conference of the International Nitrogen Initiative (INI). It is being held virtually from May 31-June 3, 2021.
9. Which County has announced additional USD 800 million funding to COVAX programme?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] Japan
Show Answer
Correct Answer: D [Japan]
Notes:
The Government of Japan has announced to find an additional USD 800 million towards the COVAX programme.
COVAX programme is promoted by Gavi, the Vaccine Alliance, the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) and the WHO. It is a platform that aims to achieve equal access to vaccines by all countries, regardless of their income levels.
10. Leadership Group for Industry Transition, LeadIT, is the climate change initiative led by India and ………
[A] France
[B] Sweden
[C] Switzerland
[D] Germany
Show Answer
Correct Answer: B [Sweden]
Notes:
Leadership Group for Industry Transition, LeadIT, is an Indian-Swedish climate change initiative. It will help the countries to take the lead in heavy industry transition as well as meet Paris Agreement goals and create new sustainable jobs,
Recently, the UN Secretary-General Antonio Guterres commended India and Sweden for their climate change initiative. He announced this during the Clean Energy Ministerial hosted by Chile.