Weekly Current Affairs Revision Notes: July 22-28, 2019

Here is the one liner version of current affairs quizzes of GKToday from July 22 to 28, 2019. This post is published every Monday.

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

1. The Union Government has proposed which light urban rail transit system for small cities?
Answer: Metrolite
2. Arun Kumar Roy, who passed away recently, was the veteran Left leader of which state?
Answer: Jharkhand
3. Who has become India's first gold-medallist at the President's Cup boxing tournament?
Answer: Shiva Thapa
4. Which state government has decided to set up India's first Space Park?
Answer: Kerala
5. Which Indian bodybuilder has clinched 2019 Mr. South Asia title?
Answer: Ravinder Kumar Malik
6. The 11th biennial edition of DefExpo India - 2020 is scheduled to be held in which city?
Answer: Lucknow
7. The 2019 Homeless World Cup football tournament is scheduled to be held in which country?
Answer: United Kingdom
8. The Union Government has banned which antibiotic in animal food industry?
Answer: Colistin
9. The Next Generation Sequencing (NGS) facility has recently opened in which city?
Answer: Hyderabad
10. The 2019 Hand-in-Hand military exercise is scheduled to be held in which Indian state?
Answer: Meghalaya
11. Yukiya Amano, who passed away recently, was the Chief of which international organisation?
Answer: IAEA
12. Chandrayaan-2 will explore & perform studies on which region of Moon?
Answer: South pole
13. Where is the headquarters of Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)?
Answer: Kochi
14. The 2019 International shark meet is slated to be held in which Indian city?
Answer: Kochi
15. Who is the author of the book "Indo-Pak Relations : Beyond Pulwama & Balakot”?
Answer: U V Singh
16. Who has been appointed as the Chairman of Asian Boxing Confederation's (ASBC) competitions commission?
Answer: Kishen Narsi
17. Who has been chosen for the Sangita Kalanidhi award of the Music Academy?
Answer: S Sowmya
18. Who has been elected as chairman of the Commonwealth Table Tennis Federation (CTTF)?
Answer: Vivek Kohli
19. Who won the women's singles titles at the 21st Commonwealth Table Tennis Championships?
Answer: Ayhika Mukherjee
20. Who represented India at the NAM Ministerial Meeting in Caracas?
Answer: Syed Akbaruddin
21. Which hockey player has been chosen for 2019 Mohun Bagan Ratna?
Answer: Keshav Dutt
22. The scientists of which country have developed a method to convert Jute fibre into low-cost bio-degradable cellulose sheets?
Answer: Bangladesh
23. Who has been appointed next Vice Chief of Indian Army?
Answer: Manoj Mukund Naravane
24. On which date, the 159th Income Tax Day (ITD-2019) is celebrated in India?
Answer: July 24
25. Which state government has decided to bring legislation for ensuring Journalists' job security?
Answer: West Bengal
26. Which IIT has developed an AI app CARE4U for elderly people?
Answer: IIT Kharagpur
27. Who is the head of the reconstituted Group of Ministers (GoM) on sexual harassment at workplace?
Answer: Amit Shah
28. Which state has become the first Indian State to reserve 75% private jobs for local youths?
Answer: Andhra Pradesh
29. Which IIT has developed 'Agricopter' to eliminate manual spraying of pesticides in agricultural farms?
Answer: IIT Madras
30. Who is the head of the Cryptocurrency panel that proposes ban on private digital currencies?
Answer: Subhash Chandra Garg
31. Who officially took over charge as new British Prime Minister?
Answer: Boris Johnson
32. Who has been appointed Britain's first Indian-origin home secretary?
Answer: Priti Patel
33. Indian Railway's first printing press heritage gallery has opened in which city?
Answer: Mumbai
34. Who has been appointed the new Union Home Secretary of Government of India (GoI)?
Answer: Ajay Kumar Bhalla
35. What is the India’s rank in the Global Innovation Index (GII) 2019?
Answer: 52nd
36. Which RBI deputy governor has been assigned to run the monetary policy portfolio?
Answer: B P Kanungo
37. Which state government has decided to ply ‘water taxis’ in its inland waterways?
Answer: Goa
38. Ehsan Mania, who has been appointed chief of the ICC’s Finance & Commercial Affairs (F&CA), is from which country?
Answer: Pakistan
39. Who has been appointed the new national coach of the Indian table tennis team?
Answer: Dejan Papic
40. On which date, National Broadcasting day (NBD) is celebrated in India?
Answer: July 23
41. Who is the newly appointed chairperson of National Anti-profiteering Authority (NAA)?
Answer: Badri Narain Sharma
42. Who is the author of the book "Chandra Shekhar - The Last Icon of Ideological Politics"?
Answer: Harivansh
43. Securitypedia has been launched by which Central Armed Police Force (CAPF) of India?
Answer: CISF
44. Which state has topped in solar rooftop installations?
Answer: Gujarat
45. Attoor Ravi Varma, who passed away recently, was the renowned poet and translator of which language?
Answer: Malayalam
46. Who is set to become the first ever recipient of Tribute Actor Award at TIFF 2019?
Answer: Meryl Streep
47. Which Arab nation has recently launched its first Underwater Military Museum?
Answer: Jordan
48. The GST Council has decided to reduce GST Rate on Electrical Vehicles from 12% to how much per cent?
Answer: 5%
49. Which Indian economist has unveiled an account aggregator model “Sahamati”?
Answer: Nandan Nilekani
50. The researchers at which IIT have developed a novel molecular framework for superbugs?
Answer: IIT Kanpur

A dynamic PDF compilation of Current Affairs Revision Notes of Last 2 years and updated till date can be purchased from this link.

The above 5 questions are part of Daily Current Affairs 20 MCQs Series in GKToday's Academy Android Application. This series can be subscribed in the app only for Rs. 750/- for entire year. Download Now

Category: 

Tags: 

Topics: 

Latest E-Books

Comments

  • Heena Khan
    Reply

    Very nice revision notes. Good concept.

  • Mashak gonal
    Reply

    It helps to me revision. Its a good work from gktoday, Thanks to gk today