World & Physical Geography MCQs
World Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography and World Geography for competitive examinations.
41. Which country’s sovereign territory now includes “Netherlands New Guinea”?
[A] Philippines
[B] Indonesia
[C] Vietnam
[D] Malaysia
Show Answer
Correct Answer: B [Indonesia]
Notes:
Indonesia’s sovereign territory now includes “Netherlands New Guinea”. Netherlands New Guinea refers to the Papua region of Indonesia while it was a part of the Dutch East Indies until 1949, later an overseas territory of the Kingdom of the Netherlands from 1949 to 1962. It was commonly known as Dutch New Guinea. It contained what are now Indonesia’s two easternmost provinces, Papua and West Papua, which were administered as a single province prior to 2003.
42. Which two water bodies are connected by the “Lombok Strait”?
[A] Indian Ocean and Java Sea
[B] Indian Ocean and Arafura Sea
[C] Indian Ocean and Banda Sea
[D] Indian Ocean and Celebes Sea
Show Answer
Correct Answer: A [Indian Ocean and Java Sea]
Notes:
The Indian Ocean and the Java Sea are the two water bodies that are connected by the “Lombok Strait”. The Lombok Strait is a strait connecting the Java Sea to the Indian Ocean and is located between the islands of Bali and Lombok in Indonesia. The Gili Islands are on the Lombok side.
43. Which of the following is the largest lake in Kenya?
[A] Lake Nakuru
[B] Lake Bogoria
[C] Lake Baringo
[D] Lake Turkana
Show Answer
Correct Answer: D [Lake Turkana]
Notes:
The largest lake in Kenya is Lake Turkana. It covers an area about 6405 sq. km. It is the world’s largest desert lake.
44. Which of the following water bodies exists in the east of South Korea?
[A] Sea of Japan
[B] Yellow Sea
[C] South China Sea
[D] East China Sea
Show Answer
Correct Answer: A [Sea of Japan]
Notes:
Sea of Japan lies in the east of the Korean peninsula, it separates Korea from Japan. Yellow sea lies in the west and South China sea in South-West.
45. Stars twinkle but planets do not twinkle because__:
[A] they emit light of a constant intensity
[B] their distance from the earth does not change with time
[C] they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
[D] they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
Show Answer
Correct Answer: D [they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable]
Notes:
Stars twinkle because they are point light sources. Passing through the atmosphere, the small beam of light constantly shifts by bouncing off particles in the air. The much closer planets appear instead as tiny disks in the sky. Their apparent sizes are usually larger than the pockets of air that would distort their light, so the effects of scintillation are negligible. Being closer, planets appear as discs, with the shifting of light from one side cancelling out the other.
46. Which one of the following pair is incorrect with respect to Solstice and Equinox?
[A] 21 March – Equator
[B] 21 June – Tropic of Cancer
[C] 22 December – Tropic of Capricorn
[D] 23 September – North Pole
Show Answer
Correct Answer: C [22 December – Tropic of Capricorn]
Notes:
As the Earth moves around its orbit, it reaches two points during the year where the tilt of its axis causes it to be straight relative to the Sun. These days are known as equinoxes. During these equinoxes the rays of the Sun shine directly on the equator. This happens on approximately 21st March and 23rd September. At two points throughout the year, the tilt of the Earth’s axis reaches its maximum angle compared to the Sun. This usually happens around June 21st and December 21st. These days are known as solstices when the rays of the Sun shine directly on one of the two Tropics. In other words, on the day of summer solstice, the sun shines directly above the Tropic of Cancer and on winter solstice, it is directly above the Tropic of Capricorn.
47. The temperature increases rapidly above__:
[A] Ionosphere
[B] Exosphere
[C] Stratosphere
[D] Troposphere
Show Answer
Correct Answer: B [Exosphere]
Notes:
Above Troposphere, temperature increases rapidly with height in the Stratosphere layer as it houses the ozone layer which absorbs ultraviolet (UV) rays from the sun. Again, temperature increases rapidly with height in Thermosphere which comprises Ionosphere (lower part) and Exosphere (upper part)). Temperature in Exosphere which is the uppermost layer of the atmosphere reaches up to more than 4500 o Celsius.
48. What is the full form of ITCZ?
[A] Inter tropical converter zone
[B] Inter tropical convergence zone
[C] Inter tropical centre zone
[D] None of these
Show Answer
Correct Answer: B [Inter tropical convergence zone]
Notes:
ITCZ stands for Inter Tropical Convergence Zone. It is a belt of low pressure which circles the Earth generally near the equator where the trade winds of the Northern and Southern Hemispheres come together. It is characterized by convective activity which generates often vigorous thunderstorms over large areas.
49. Which term is used for highly specialized form of agriculture in which crops like coffee, tea and rubber are cultivated?
[A] multiple cropping
[B] plantation agriculture
[C] terrace farming
[D] extensive farming
Show Answer
Correct Answer: B [plantation agriculture]
Notes:
Plantation agriculture is a form of commercial farming where crops are grown for profit. Usually, only one type of crop is grown in a plantation. Common examples include rubber, coffee, tea, bananas, sugar cane, oil palm, cocoa and tobacco.
50. Which is the only active volcano in South Asia?
[A] Dhinodhar Hills
[B] Tosham Hills
[C] Barren Island
[D] Narcondam Island
Show Answer
Correct Answer: C [Barren Island]
Notes:
Barren Island is an island located in the Andaman Sea, dominated by Barren Volcano, the only confirmed active volcano in South Asia, and the only active volcano along a chain of volcanoes from Sumatra to Myanmar. Along with the rest of the Andaman Islands, it is a part of the Indian Union Territory of Andaman and Nicobar Islands.